Umrl je makroekonomist in pravnik Jože Mencinger

Slovenija 27. Avg 202211:24 > 14:58
Jože Mencinger
Srdjan Živulović/BOBO

Umrl je znani ekonomist, pravnik in nekdanji politik Jože Mencinger. Star je bil 81 let. Bil je podpredsednik Demosove vlade in minister za gospodarstvo ter kasneje uveljavljeni akademik in makroekonomist.

Umrl je ekonomist, pravnik in nekdanji politik Jože Mencinger, so za spletni portal 24ur potrdili predstavniki Univerze v Ljubljani ter Ekonomske fakultete.

Mencinger, ki se je leta 1941 rodil na Jesenicah, je leta 1964 diplomiral na ljubljanski Pravni fakulteti, dve leti kasneje pa magistriral prav tako iz prava na Univerzi v Beogradu. Leta 1975 je doktoriral iz ekonometrije na Univerzi Pensilvanije pri Lawrencu R. Kleinu, ki je kasneje prejel Nobelovo nagrado, je zapisano na spletni strani Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU), katere član je bil Mencinger.

V zgodovino Slovenije se je vpisal kot podpredsednik Demosove vlade in minister za gospodarstvo v letih 1990 in 1991. Iz teh funkcij je pripravil predlog temeljnega sistemskega zakona o lastninski preobrazbi, vendar je njegov postopen in pragmatičen pristop k uvajanju reform prišel v konflikt s konceptom tako imenovane “šok terapije”, ki jo je v Slovenijo prinesel harvardski ekonomist Jeffrey Sachs. Mencinger je zato odstopil od svojih funkcij v vladi, v Sloveniji pa je med Sachsovim hitrim in Mencingerjevim postopnim prevladal neke vrste vmesni privatizacijski model, so zapisali pri Inštitutu za novejšo zgodovino.

Več kot deset let kasneje je začel svoj prvi petletni mandat državnega svetnika, leta 2014 pa je neuspešno kandidiral za evropskega poslanca na listi Pozitivne Slovenije.

Predaval na večini evropskih univerz

Znan je tudi po obširnem akademskem udejstvovanju. Do upokojitve leta 2014 je bil redni profesor za gospodarski sistem in politiko na ljubljanski fakulteti prava in predstojnik Ekonomskega inštituta te fakultete (EIPF), dva mandata tudi rektor ljubljanske univerze. Ta mu je po upokojitvi podelila naziv zaslužni profesor. Uveljavil se je kot makroekonomist, posebej na področju gospodarskih sistemov, ekonometričnih analiz ter pri spremljanju tekoče ekonomske politike, nanj pa so se številni pogosto obrnili z vprašanji o aktualni ekonomski politiki.

Kot gostujoči profesor je predaval na večini evropskih univerz pa tudi na Kitajskem, Japonskem in v ZDA. Med ostalim je bil član Evropske akademije znanosti in umetnosti, sveta Banke Slovenija, Državnega sveta in Fiskalnega sveta. Bil je med ustanovnimi člani Foruma 21, od leta 2000 je bil častni občan občine Jesenice, leta 2001 je prejel Zlati častni znak svobode, pred dvema letoma pa je bil imenovan za častnega meščana Ljubljane.

Vrstijo se izrazi sožalja

Na družbenih omrežjih se vrstijo izrazi sožalja svojcem. “Ob smrti akademika dr. Jožeta Mencingerja, prvega ministra za gospodarstvo in podpredsednika osamosvojitvene Demosove vlade, priznanega ekonomista in nekdanjega rektorja UL, izrekam iskreno sožalje njegovi družini,” je na Twitterju zapisal predsednik republike Borut Pahor.

“Z žalostjo sprejemamo vest o smrti dr. Jožeta Mencingerja, akademika, nekdanjega podpredsednika Vlade Republike Slovenije in ministra za gospodarstvo v letih 1990 in 1991. Njegovi družini in bližnjim izrekamo iskreno sožalje,” so tvitnili na uradnem računu vlade.

“Zapustil nas je velik človek, izjemen profesor in strokovnjak. Globoko užaloščena izrekam iskreno sožalje njegovim svojcem,” je zapisala pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, sožalje pa je s tvitom izrekla tudi zunanja ministrica Tanja Fajon.

“Odšel je oče naše gospodarske samostojnosti,” je tvitnil evropski poslanec Milan Brglez. “Krasila sta ga pronicljivi um in smisel za humorne prispodobe. Ni veliko takih,” se je Mencingerja v tvitu spomnil nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.