Junaški gasilec reševal malčke iz vrtca in ostal brez vsega: Bilo je kot v filmu

Slovenija 05. Avg 202316:09 0 komentarjev
Sandi Zajc rešuje otroka iz vrtca Gobice
Reševanje otrok iz vrtca v Mengšu, gasilec Sandi Zajc ( Foto: PGD Mengeš)

V času silovitih poplav je Slovenijo pretreslo ganljivo reševanje malčkov iz poplavljenega vrtca v Mengšu. Med junaškimi gasilci je bil tudi Sandi Zajc, ki je - medtem ko je nesebično pomagal drugim - ostal brez strehe nad glavo. "Hiša je popolnoma uničena. Premočeno je vse, od pohištva, oblek, računalnikov, dokumentov do vseh fotografij in spominov," je za N1 opisal pretreseni gasilec.

Slovenijo so zajele poplave, kot jih ne pomnimo.

V času silovitih poplav smo priča težkim trenutkom, ki so se, vsaj nekateri, izšli s srečnim koncem. Eden takšnih je bil reševanje malčkov iz poplavljenega vrtca Gobica v Mengšu, od koder so domači gasilci v petek na varno evakuirali 22 malčkov.

Med junaškimi gasilci, ki so pri tem pomagali, je bil Sandi Zajc.

“Voda je naraščala kot v filmu, iz minute v minuto je bila višja. Voda je bila vsepovsod,” je hudo uro za N1 opisal Zajc, ki je gasilec že 15 let, a česa podobnega še ni doživel. Voda je drla vsepovsod, nosila je avtomobile in gradbeno mehanizacijo, je opisal stanje na terenu.

“Čeprav smo prejeli poplavo klicev, so bila naša prioriteta človeška življenja. Hodili smo od hiše do hiše in reševali starejše in obnemogle ljudi, prejeli smo tudi klic na pomoč iz vrtca Gobica,” je opisal. Otroci so bili prestrašeni, jokali so in spraševali, kje so njihovi starši. “Bilo je ganljivo. Najprej smo jih potolažili, nato pa uspešno spravili na traktorsko prikolico in jih odpeljali na varno,” je pojasnil Zajc.

reševanje, otrok, vrtec, pgd mengeš reševanje, otrok, vrtec, pgd mengeš
Foto: PGD Mengeš
Reševanje otrok Reševanje otrok
Foto: PGD Mengeš
Reševanje otrok Reševanje otrok
Foto: PGD Mengeš
Reševanje otrok Reševanje otrok
Foto: PGD Mengeš
Reševanje otrok v Mengšu Reševanje otrok v Mengšu
Reševanje otrok iz vrtca v Mengšu (Foto: N1)
Reševanje otrok v Mengšu Reševanje otrok v Mengšu
Reševanje otrok iz vrtca v Mengšu (Foto: PGD Mengeš)

Medtem ko je nesebično pomagal drugim, je deroča voda popolnoma uničila družinsko hišo, kjer je živel z ženo, dvema osnovnošolskima otrokoma ter taščo in tastom.

“Hiša je popolnoma uničena. Premočeno je vse; pohištvo, obleke, računalniki, dokumenti, vse fotografije. Nič ni ostalo,” je pretresen opisal Zajc. Za povrh se je razlila tudi cisterna s kurilnim oljem, tako da smrdi celo stanovanje. “Podreti bomo morali večino sten, zamenjati inštalacijo. Ne vem, kako dolgo bo trajala sanacija, bo pa vsekakor dolgotrajna,” je dejal in dodal, da je voda v hiši segala skoraj dva metra visoko.

“A smo na srečo vsi živi in zdravi,” je dodal. Razmere v hiši so namreč bile izredno napete. Ko so se oglasile sirene in je voda zalivala hišo, je tast skušal rešiti nekaj stvari. “V tistem trenutku se je pod težo vode nanj podrla predelna stena skupaj z omaro. Ostal je ukleščen. Njegova noga je ostala pod omaro in ni se mogel rešiti. Voda je iz minute v minute naraščala, čeprav je klical na pomoč, ga domači v zgornjih prostorih zaradi hrupa niso slišali. Nato se je potopil pod vodo in premaknil kos omare,” je opisal. Tastu se je nato uspelo rešiti skozi okno.

Zajc apelira na vse, naj se v hudih časih po nepotrebnem ne izpostavljajo. “V kritičnih trenutkih naj ljudje ne rešujejo materialnih stvari, saj s tem tvegajo svoja življenja, zavarujte sebe in svoje bližnje.

Ker je družina ostala brez vsega, so mu na pomoč priskočili številni prijatelji. Pomagate pa mu lahko tudi vi:

Sredstva lahko nakažete na:TRR SI56 6100 0002 0196 038
PGD Mengeš
Zavrti 2
1234 Mengeš
(koda namena: CHAR; Namen: donacija Sandi Zajc)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!