Jutro se je zdelo bolj vroče kot prejšnja, nas je občutek varal?

Slovenija 29. Jun 202209:57 > 30. Jun 2022 07:31 0 komentarjev
morje, sonce, obala
Denis Sadiković/N1

Kljub sinočnjim nevihtam današnje jutro ni prineslo osvežitve. Marsikomu se je celo zdelo, da je jutro bolj vroče, kot so bila prejšnja, in občutek ga pri tem ni varal.

Današnje jutro je bilo toplejše kot prejšnja, temperature so marsikje dosegale 20 stopinj Celzija, ob morju in v Vipavski dolini pa celo čez 25 stopinj Celzija. Najhladneje je bilo v Ratečah, kjer so namerili 16 stopinj.

Noč je bila namreč precej bolj oblačna kot prejšnje dni, zato je bilo nočno ohlajanje manj izrazito. V takih primerih so jutra lahko precej toplejša, je pojasnil meteorolog iz agencije za okolje Andrej Velkavrh. A je v prihodnjih dneh mogoče pričakovati za odtenek hladnejša jutra, saj vremenoslovci ne pričakujejo tako oblačnih dni.

Še naprej bo vroče čez dan. Temperature bodo dosegale okoli ali nad 30 stopinj. Najbolj vroče bo v vzhodni Sloveniji, kjer bo temperatura narasla do 34 stopinj. V četrtek je ponekod pričakovati kakšno stopinjo manj. V soboto se bo prehodno osvežilo. Najbolj vroče bo na Primorskem, kjer bo do 35 stopinj, drugod po Sloveniji bodo temperature lahko padle tudi pod 30 stopinj. Nato bo temperatura znova naraščala, po torku bo sledilo obdobje hladnejšega oziroma manj vročega vremena.

Poletne nevihte lahko dajo lažen občutek ohladitve

Današnje jutro je tudi bolj soparno. “Ker so bile včeraj padavine, ponoči pa se ni tako ohladilo, bo ta voda izhlapevala. V takšnih primerih je lahko zlasti tam, kjer je prejšnji dan deževalo, bolj soparno,” je razložil Velkavrh.

Kljub temu da imamo po poletni nevihti pogosto občutek, da se je ohladilo, se ozračje po nevihtah pravzaprav ne ohladi. “Nevihta lahko ohladi samo za krajši čas, v času samih padavin ali vetra, ko imamo občutek, da je hladneje. Ne zamenja pa se zračna masa, ta ostane ista. Nevihte padavine kvečjemu lahko povečajo soparnost,” je še povedal Velkavrh.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!