Kadunc potrdil kandidaturo za direktorja STA

Slovenija 07. Okt 202110:36 3 komentarji
Igor Kadunc
Ziga Zivulovic jr./Bobo

Nekdanji generalni direktor RTV Igor Kadunc je potrdil, da se je prijavil na razpis za mesto direktorja STA. Na razpis za mesto, s katerega je nedavno zaradi neuspešnih pogajanj z Ukomom glede plačila za javno službo odstopil Bojan Veselinovič, je prispela zgolj ena prijava.

Igor Kadunc je na Facebooku potrdil, da se je prijavil na razpis za direktorja Slovenske tiskovne agencije (STA). Nekdanji generalni direktor Radiotelevizije Slovenija je zapisal, da se je prijavil po tistem, ko je izvedel, da Bojan Veselinovič ne bo vnovič kandidiral za ta položaj. Kot pravi Kadunc, pa mu ni vseeno, kaj se bo dogajalo s STA.

“Nimam nič skrivati. Če je prišla na STA ena sama prijava, potem je moja,” je potrdil Kadunc.

Kot je zapisal, se je prijavil zato, ker je (pravilno) ocenil, da se ne bo prijavil noben izkušenj manager, ker je usoda STA zelo negotova in ker zakon ter razpis zahtevata izjemne pogoje, to je 10 let delovnih izkušenj v ali z mediji, od tega vsaj pet let vodstvenih izkušenj. “Prijavil sem se, ker je celo direktor Ukoma (Uroš Urbanija op. a.), če sem ga prav razumel, povedal, da tudi vladna stran nima kandidata,” je dodal.

STA si po njegovih besedah zasluži direktorja, ki se bo spopadel z vsemi izzivi, ki so po finančnem izčrpavanju pred njo. “Verjamem, da jim bomo s kolektivom, ki je podelil novemu odgovornemu uredniku 98,5 odstotno podporo, kos,” je zapisal. Po njegovih beseda se nima nihče pravice igrati s tako pomembno medijsko ustanovo, zato misli, da morajo vsi, ki ji lahko kakorkoli pomagajo, to tudi storiti. Kot je še dodal, je zdaj usoda prijave v rokah članov nadzornega sveta STA.

Veselinovič na mestu direktorja ostaja do 30. oktobra

Nadzorni svet STA se je sicer na seji v sredo seznanil tudi z iztekom razpisa za novega direktorja agencije. Ob tem so sklenili dodatno preveriti, ali prijavljeni kandidat res izpolnjuje zahtevane pogoje. Razpisna komisija bo sicer glede na enega od sklepov sveta preverila, ali je za prijavo na mesto direktorja STA v skladu z veljavno zakonodajo potrebna predložitev dokazila o nekaznovanosti in da kandidat ni v sodnem postopku.

Nadzorniki so se tudi seznanili z odstopom direktorja agencije Veselinoviča, pri čemer pa ni odobril njegovega predloga, da bi se mu odpovedni rok iztekel prej kot v 30 dneh, tako Veselinovič ostaja direktor do 30. oktobra. Veselinoviču bi potekel mandat konec leta.

Janša: STA bo dobila denar, ko nov direktor podpiše pogodbo

Na vprašanje, kdaj bo STA dobila plačilo za opravljeno javno službo, je premier Janez Janša v sredo odvrnil: “Isti dan, ko bo direktor podpisal pogodbo. Vlada ne more izplačati denarja, ki je rezerviran, dokler ni podpisana pogodba, ker tako določa zakon. Ta situacija je nastala iz političnih razlogov. Ko bo nov direktor, upam, da se bo situacija rešila v najkrajšem možnem času.”

Delovanje STA sicer ureja zakon o Slovenski tiskovni agenciji, ki določa, da se financiranje zagotovi na podlagi letnega poslovnega načrta. Poleg tega o financiranju STA govori še sedmi protikoronski zakon, ki določa, da mora vlada izplačati vse zapadle obveznosti in v letošnjem letu financirati STA ne glede na to, ali bo sklenjena pogodba.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje