Bo Veselinoviča nasledil Kadunc?

Slovenija 06. Okt 202109:43 > 17:43 5 komentarjev
Bojan Veselinovič in Igor Kadunc
Borut Živulovič/Ziga Zivulovic jr./BOBO

Nadzorni svet STA se je seznanil z odstopom direktorja Bojana Veselinoviča. Ker niso sprejeli njegovega predloga, da se mu bi odpovedni rok iztekel prej kot v 30 dneh, bo ostal direktor vse do 30. oktobra. Za njegovega naslednika se naj bi prijavil nekdanji generalni direktor RTV Igor Kadunc.

Na razpis za direktorja STA se je po poročanju portala Siol prijavil Igor Kadunc, nekdanji generalni direktor RTV Slovenija. Predsednik nadzornega sveta družbe Mladen Terčelj je na začetku tedna potrdil, da je na razpis, ki se je zaključil 1. oktobra, prispela le ena prijava.

Danes so se seznanili z odstopom direktorja STA Bojana Veselinoviča. Razlog za odstop so bila neuspešna pogajanja z direktorjem vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Urošem Urbanijo o pogodbi za opravljanje javne službe za tekoče leto.

Nadzorni svet se je seznanil tudi z iztekom razpisa za novega direktorja agencije. Ob tem so sklenili dodatno preveriti, ali prijavljeni kandidat res izpolnjuje zahtevane pogoje. Razpisna komisija bo sicer glede na enega od sklepov sveta preverila, ali je za prijavo na mesto direktorja STA v skladu z veljavno zakonodajo potrebna predložitev dokazila o nekaznovanosti in da kandidat ni v sodnem postopku.

Vodstvu STA je nadzorni svet še naložil, naj preveri, kako so v javnost prišle določene informacije o razpisu, in po potrebi ustreznim organom prijavi sum storitve kaznivega dejanja.

STA po 279 dneh neplačila zavita v temo in molk

STA je v finančni stiski, ogroženih pa je tudi približno 90 delovnih mest, saj je vlada letos v celoti zaustavila financiranje javne službe obveščanja, posledično pa STA od predvidenih 2,028 milijona evrov nadomestila za opravljanje javne službe ni dobila niti evra. Vladna stran je julija STA ponudila osnutek pogodbe, ki naj bi bila podlaga za začetek financiranja, vendar po Veselinovičevih besedah pogoji niso bili sprejemljivi.

Na to, da že 279 dni ne prejema plačila za javno službo, je Slovenska tiskovna agencija danes opozorila tudi na spletni strani in družbenih omrežjih. Na svoji strani, obarvani v črnino, so bralce spomnili na vse dogodke, ki so jih pokrili v tem času – od dosežkov na olimpijskih igrah in Tour de Franceu do epidemije covida-19, predsedovanja Svetu Evropske unije in podnebne spremembe. Na družbenih omrežjih pa so se na dan, ko na Brdu pri Kranju poteka vrh EU in Zahodnega Balkana, odločili za molk.

Stanje na STA bodo na zahtevo opozicijskih LMŠ, SD, SAB in Levice obravnavali tudi poslanci. Ob napovedi izredne seje so pozvali k spoštovanju zakonov in odločbe vrhovnega sodišča, ki določajo financiranje STA.

Kadunc do zdaj vodil RTV

Kadunc je do zdaj vodil RTV Slovenija, štiriletni mandat generalnega direktorja se mu je iztekel aprila. Na mesto generalnega direktorja je programski svet nato imenoval Andreja Graha Whatmougha, ki je bil pred tem predsednik nadzornega sveta RTVS. Zanj je glasovalo 18 od 28 programskih svetnikov. Njegova protikandidatka v drugem krogu, direktorica Televizije Slovenija Natalija Gorščak, je prejela devet glasov. Kadunc je izpadel v prvem krogu, ko je prejel šest glasov.

Kadunc izpodbija izvolitev Graha Whatmougha na sodišču. Med drugim mu očita, da ne izpolnjuje formalnih pogojev za prevzem položaja. Razpisni pogoji so po njegovih pojasnilih namreč zahtevali najmanj deset let delovnih izkušenj in usposobljenost za organiziranje in vodenje večjih organizacijskih sistemov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje