Ministrstvo je razstavo zavrnilo že v letnem načrtu

Slovenija 08. Jun 202215:44 > 16:40 0 komentarjev

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je po odpovedi razstave v Narodnem muzeju Slovenije dejala, da so zjutraj sklicali sestanek, ker so dobili več zaskrbljenih sporočil. Po sestanku na ministrstvu se je nato direktor muzeja Pavel Car odločil za zadržanje otvoritve, je dejala. Razstavo so sicer že pred tem zavrnili na ministrstvu in strokovnih službah ter ni bila uvrščena v letni program. Finančne kompenzacije za izposojo slik ni bilo.

Danes so želeli v Narodnem muzeju Slovenije odpreti razstavo del Pabla Picassa, Paula Cezanna, Henrija de Toulouse-Lautreca, Joana Mirója, ki so del zasebne zbirke družine Boljkovac. Potem ko je več poznavalcev in likovnih kritikov za N1 opozorilo, da gre za v nebo vpijoče ponaredke in zaradi tega velik škandal za narodni muzej, so se odgovorni odločili in razstavo odpovedali.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je dejala, da je do njih včeraj prišlo več zaskrbljenih pisem, odvila pa se je precej burna javna razprava. “Zjutraj smo sklicali sestanek s strokovnimi sodelavkami in pregledali dokumentacijo. Ugotovili smo, da strokovne komisije te razstave niso uvrstile v letni program in načrt muzeja. Po sestanku z direktorjem muzeja se je ta odločil, da otvoritev razstave raje zadrži,” je dejala Vrečko. Dodala je, da bodo stvari še naprej preučevali, pregledali pogodbe in potem morebitno nadaljnje ukrepali.

Preverjanje avtentičnosti slik ni v pristojnosti ministrstva, je dodala Vrečko. “To je stvar sodnih cenilcev, poznavalcev, strokovnjakov. Mi smo tukaj zgolj za izvrševanje letnih načrtov in pregled dokumentacij in da je vse v skladu z zakonodajo,” je dodala. Finančne kompenzacije za razstavo ni bilo, bodo pa pogledali, ali so bile kakšne druge finančne posledice – zavarovanje. O morebitnem pozivu k odstopu direktorja muzeja Pavel Carja bodo govorili v nadaljnjih korakih, ko bodo pregledali vse podatke.

Vrečko je dodala, da je pri odločitvi za razstavo šlo očitno za diskrecijsko pravico direktorja, ki se je odločil, da bo razstavo uvrstil v program. “V letnem načrtu narodnega muzeja, ki je bil potrjen s strani ministrstva in strokovnih služb, pa te razstave ni bilo. Bila je predlagana, ampak je bila zavrnjena,” je ponovila.

Kovič: Zaradi škandala bi moral direktor odstopiti

Kot je v pogovoru za N1 povedal priznani umetnostni zgodovinar in likovni kritik Brane Kovič, bi moral zaradi škandala direktor Pavel Car takoj odstopiti. Slike so muzeju za razstavo posodili iz zasebne zbirke družine Boljkovac. V vabilu na razstavo so pri muzeju zapisali, da “posebno mesto na razstavi zavzema delo slikarke Saše Boljkovac, ki ni bila le mati dvema otrokoma, temveč tudi ‘mati’ zbirki slik in drugih umetniških predmetov ter trdna opora možu Niku in njegovemu zbirateljskemu duhu”.

Če bi bile to originalne slike, bi bile skupaj vredne več kot milijardo evrov, je prepričan Brane Kovič. “Vsaka od njih je vredna od nekaj sto tisoč do nekaj milijonov evrov,” je povedal Kovič.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!