Černač: Ljudje so glasovali v lastno škodo; Mesec: Postavili bomo delujoč sistem

Slovenija 27. Nov 202219:00 > 20:33 3 komentarji
Starost
Profimedia

Vladna novela zakona o dolgotrajni oskrbi je prestala referendumsko presojo. V SDS so zatrdili, da so ljudje tokrat večinsko glasovali v svojo škodo, v vladi pa izid razumejo kot zeleno luč, da sistem do leta 2024 oblikujejo na novo.

Po skoraj vseh preštetih glasovnicah je jasno, da je vladna novela zakona o dolgotrajni oskrbi na referendumu dobila podporo.

Mesec pričakuje hitro potrditev rezultatov

Minister za delo Luka Mesec je dejal, da izid za področje dolgotrajne oskrbe pomeni tri stvari. Ena je, da bodo domovi za starejše dobili dodatnih 30 milijonov evrov, s katerimi bodo, kot je dejal, lažje preživeli zimo, druga je, da nihče ne bo izgubil pravic, ki jih ima, tretja pa je zeleno luč za vlado, da do 1. januarja 2024 postavi delujoč sistem, je pojasnil. Nov sistem bo po njegovih besedah financiran iz sistemskega vira in bo vsem, ki bodo potrebovali dolgotrajno oskrbo, ponudil raven pravic, ki si jo zaslužijo in ki jo bodo potrebovali. “Brez eksperimentov,” je dodal. Prejšnji teden je napovedal, da bo nov zakon sprejet v prvi polovici prihodnjega leta.

Danes je povedal tudi, da od Državne volilne komisije (DVK) pričakuje hitro potrditev rezultatov. “Na DVK obstajajo zelo jasne zakonske možnosti, da ob tem rezultatu, torej jasnemu trikratnem za in nedoseženem kvorumu, ne gre preštevati vseh živih državljanov z volilno pravico povsod po svetu, ampak enostavno razglasi rezultate v najhitrejšem roku,” je pojasnil. DVK bo predvidoma o takšnem predlogu odločala prihodnji teden.

Černač: Pri dolgotrajni oskrbi največ vladnih laži

Poslanec SDS Zvone Černač je v prvi izjavi dejal, da so volilke in volilci tokrat odločili v lastno škodo. “Ljudje niso nič pridobili, izgubili bodo pravice, saj se za najmanj eno leto zamikajo pravice iz zakona o dolgotrajni oskrbi,” je povedal in dodal, da je bilo v kampanji o dolgotrajni oskrbi “največ vladnih laži in manipulacij.

Klakočar Zupančič: Želimo si, da bi SDS nehala nagajati

“Veseli smo, da bo naša vlada lahko končno začela učinkovito delati tako, kot si je želela,” je v prvem komentarju delnih izidov za N1 dejala predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. “Veseli smo, da živimo v državi, kjer ljudje vidijo, da je pomembno, kakšna je ta država in kakšna bo naša prihodnost,” je dejala in menila, da bodo zdaj v državi zakoni, ki so kakovostni in premišljeni. Ob tem je še posebej izpostavila zakon o dolgotrajni oskrbi.

Dodala je, da si želijo, da bi – na podlagi današnjega izida – v stranki SDS prav tako nehali “nagajati” z novimi referendumi. “Menim, da je bil tokrat zlorabljen institut referenduma. In če bodo to nadaljevali, bo treba jasno, glasno in pogumno reči ne tovrstnim zlorabam,” je napovedala. Tudi v prihodnje bodo po njenih besedah vsako oviro, “poleno prestopili, ga umaknili ali preplezali”.

Zapletena, a pomembna odločitev

Odgovor na vprašanje, o čem smo odločali na referendumu o dolgotrajni oskrbi, je zelo zapleteno. V referendumski kampanji je ena stran trdila, da je treba glasovati za, ker bi glas proti pomenil grožnjo kolapsa sistema institucionalne oskrbe tistih, ki potrebujejo pomoč drugih. Vladi je treba dati čas, da oblikuje in vzpostavi boljši in izvedljiv sistem, so pojasnjevali.

Tisti, ki so pozivali h glasovanju proti, pa so trdili, da so napovedi kolapsa sistema pretirane in izmišljene. Vladi so očitali, da ne želi vpeljati sprememb, ki so bile sprejete v času prejšnje koalicije in naj bi prinesle več javnega financiranja ter boljšo oskrbo. Glas proti, so pojasnjevali, bi vlado prisilil, da vendarle izvede potrebna tehnično-administrativna opravila, medtem ko bi glas za po njihovih napovedih pomenil, da se na področju oskrbe starejših in drugih, ki potrebujejo pomoč, še dolgo časa ne bo spremenilo nič.

Luka Mesec
Žiga Živulović jr./BOBO

Bo izid sploh pomemben?

Na referendumu so volilke in volilci glasovali za ali proti noveli zakona o dolgotrajni oskrbi (ZDOsk-A). Ta novela prinaša dodatnih 30 milijonov evrov za stroške višjih plač v domovih za starejše in zamik začetek izvajanja spremenjene ureditve na področju oskrbe v instituciji in pri pravici do družinskega pomočnika (po novem oskrbovalca družinskega člana).

Zakon o dolgotrajni oskrbi (ZDO-sk), ki ga je decembra lani sprejela prejšnja koalicija, narekuje, da bi se morale spremembe na omenjenih področjih začeti izvajati 1. januarja 2023. Vladna novela ta rok zamika za eno leto, na 1. januar 2024.

Ne glede na izid referenduma pa v rokovniku Državne volilne komisije (DVK) piše, da bo komisija poročilo o izidu referenduma sprejela šele 24. januarja 2023. Razlog za to je čakanje na podatek o volilnih upravičencih, ki so umrli v 15 dneh od sprejetja volilnih imenikov do konca glasovanja. Ta podatek vpliva na kvorum, ki je zahtevan za zavrnitev zakona. Predsednica države Nataša Pirc Musar bi torej vladno novelo razglasila šele zadnji teden januarja ali v začetku februarja.

Določbe, ki so vezane na 1. januar, bi torej v vsakem primeru stopile v veljavo. Vendar je Državna volilna komisija v petek dobila predlog za sklic seje, na kateri bi obravnavali spremembo rokovnika, kakršno je omenjala vlada. Odločali bodo, ali bo komisija rezultate potrdila prej, saj je že iz razmerja glasov za in proti jasno, da je bil zakon potrjen. V primeru takšnega izida glasovanja namreč ugotavljanje kvoruma ne bi bilo potrebno. Če bo predlog za spremembo rokovnika sprejet, bi DVK poročilo obravnavala 5. decembra, ko bi ugotovila izid glasovanja po pošti iz tujine, in ne 24. januarja, kot je predvideno zaradi čakanja na podatke o umrlih volilnih upravičencih.

Sejo so zahtevali člana DVK Mojca Dolenc in Miroslav Pretnar ter namestnika članov Ivana Grgić in Iztok Majhenič. Seja naj bi bila po naših informacijah v četrtek, saj sta bila predsednik DVK Peter Golob in namestnica predsednika Brigita Domjan Pavlin pozitivna na testiranju za koronavirus.

Ostaja pa vprašanje, ali bi se kdo pritožil zoper spremembo rokovnika. Izjave predsednika SDS Janeza Janše je bilo na primer razumeti kot napoved pritožbe.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje