Kaj dobite za bon v slovenskih restavracijah z Michelinovo zvezdico

Slovenija 25. Okt. 202109:29 > 11:069 komentarjev
Delite:
Ana Roš
Foto: Borut Živulović/Bobo

Bone sprejemajo v šestih od sedmih slovenskih restavracij z Michelinovo zvezdico, tudi v Hiši Franko, ki ima edina v Sloveniji dve zvezdici. Cene menijev se gibljejo od 45 do 345 evrov na osebo.

Slovenci smo do zdaj porabili le okoli 40 odstotkov vrednosti vseh letošnjih bonov 21 in okoli 62 odstotkov lanskih, t. i. turističnih bonov. Časa je le še do konca leta, na gospodarskem ministrstvu namreč ne razmišljajo, da bi veljavnost lanskih in letošnjih bonov podaljšali.

Lanske bone – 200 evrov za odrasle in 50 evrov za mladoletne – lahko izkoristite le v turističnih namestitvenih obratih za nočitev ali nočitev z zajtrkom. Letošnje bone – 100 evrov za odrasle in 50 evrov za mladoletne – pa je mogoče izkoristiti širše na področju turizma, gostinstva, kulture in športa.

Če bona še niste unovčili, si lahko z njim privoščite kosilo ali večerjo tudi v najboljših slovenskih restavracijah. Bone namreč razen ene sprejemajo vse slovenske restavracije z Michelinovimi zvezdicami, Hiša Denk sicer samo za nočitev, ne pa tudi v restavraciji.

V večini restavracij bo bon zadostoval za degustacijski meni, ponekod in za nekatere menije z več hodi pa boste morali tudi doplačati. Cene menijev se gibljejo ob 45 do 345 evrov na osebo.

V vseh restavracijah se morate predhodno naročiti, čakalne dobe pa večinoma niso dolge. Restavracije opozarjajo, da jih pred obiskom obvestite, da nameravate koristi bon. Več o tem, kakšne so cene v posamezni restavraciji, pa spodaj.


HIŠA FRANKO, dve zvezdici: kuharska mojstrica Ana Roš, Kobarid

V Hiši Franko, ki je edina restavracija v Sloveniji z dvema Michelinovima zvezdicama, je mogoče izkoristiti tako letošnji kot lanski turistični bon, saj lahko v Hiši Franko tudi prespite.

“Ker gostje pridejo k nam prav z namenom, da bi poskusili Anin degustacijski meni, so naše sobe namenjene vsem, ki opravijo rezervacijo mize v restavraciji in si ne želijo takoj po obroku sesti za volan. Nočitev z zajtrkom v Hiši Franko, ne da bi tudi rezervirali mize v restavraciji, ni mogoča,” so sporočili.

Meni je sestavljen iz 23 manjših hodov, obrok traja približno tri ure:
– Cena menija: 225 evrov
– Meni s spremljavo lokalno-slovenskih vin: 325 evrov
– Meni s funky spremljavo: 345 evrov
– Meni s spremljavo domačih sokov: 295 evrov

Cene dvoposteljnih sob se v Hiši Franko gibljejo od 165 do 178 evrov na noč.


Hiša Denk
Foto : Hiša Denk

HIŠA DENK, ena zvezdica: kuharski mojster Gregor Vračko, Kungota

Bone je pri njih mogoče izkoristiti le za plačilo nastanitve, v restavraciji pa ne. Pojasnili so, da so se za to odločili, ker so lanski turistični boni veljali le za nastanitev in so zaradi narave dela v njihovi gostilni ohranili to tudi pri bonih iz leta 2021.

Cene sob se v Hiši Denk gibljejo od 90 do 110 evrov na noč.

– 3-hodni meni: 45 evrov (samo za kosilo)
– 5-hodni meni: 65 evrov (za kosilo ali večerjo)
– 7-hodni meni: 85 evrov (za kosilo ali večerjo)


Dvorec Zemono
Foto : Srdjan Živulović/Bobo

PRI LOJZETU, ena zvezdica: kuharski mojster Tomaž Kavčič, Vipava

Tudi Pri Lojzetu na dvorcu Zemono sprejemajo bone. Gre za eno od restavracij, kjer boste na rezervacijo čakali dlje.

Kot so povedali, lahko gostje na spletni strani preverijo ponudbo in cene, vrednost bona pa se odšteje od cene.

– 4-hodni degustacijski meni po dnevnem navdihu chefa: 75 evrov
– 5-hodni degustacijski meni po dnevnem navdihu chefa: 85 evrov
– 6-hodni meni po dnevnem navdihu chefa:  95 evrov
– Povabilo na sladico: 10 evrov
– Sladko potovanje: 15 evrov


Vila Podvin
Foto : Vila Podvin

VILA PODVIN, ena zvezdica: kuharski mojster Uroš Štefelin, Radovljica

Bone v Vili Podvin sprejemajo tako za nastanitev kot za kosilo ali večerjo v restavraciji.

Kot so nam povedali, jih zdaj zaradi bonov obišče tudi marsikdo, ki jih sicer ne bi.

– 3 hodi: 45 evrov (sladica vključena)
– 4 hodi: 55 evrov (sladica vključena)
– 5 hodov: 65 evrov (sladica vključena)
– 6 hodov: 75 evrov (sladica vključena)
– 8 hodov: 95 evrov
– 9 hodov: 105 evrov
– Pogrinjek: 3 evri

Če izberete posamezno jed s chefovega jedilnika, pa so cene naslednje:
– Hladna predjed: 16 evrov
– Topla predjed: 18 evrov
– Glavna jed: od 26 do 32 evrov
– Sladica: 9 evrov

Za nočitev boste v Vili Podvin odšteli od 89 do 169 evrov na noč.


Dam
Foto : Dam

DAM, ena zvezdica: kuharski mojster Uroš Fakuč, Nova Gorica

Bone sprejemajo tako za vse gostinske kot hotelirske storitve. Kot pravijo, imajo nekaj gostov, ki koristijo bone, velikega navala pa ni.

“Med tistimi, ki koristijo bon 21, je nekaj priložnostnih gostov, ki so prišli samo zaradi tega, nekaj pa je tudi stalnih gostov,” so še dodali v restavraciji Dam.

– Degustacijski menu: 80 evrov (plus 45 evrov za vinsko spremljavo)
– Degustacijski menu xl: 120 evrov na osebo (plus 60 evrov za vinsko spremljavo)

Cene sob se v Hotelu Dam gibljejo od 140 do 240 evrov na noč.


Restavracija Grič
Foto : Suzan Gabrijan

GOSTIŠČE GRIČ, ena zvezdica: kuharski mojster Luka Košir, Šentjošt nad Horjulom

Tudi v Gostišču Grič, ki je letos prvič dobilo Michelinovo zvezdico, je mogoče koristiti bone. Kot nam je dejal kuharski mojster Luka Košir, imajo skoraj vsak dan koga, ki koristi bon.

“Mislim, da marsikdo, ki si sicer ne bi privoščil take večerje, pride zaradi bonov,” je še povedal Košir.

– Osnovni (krajši, celotna izkušnja traja približno 2,5 ure): 67 evrov
– Degustacijski (daljši, traja približno štiri ure): 110 evrov

Meni se spreminja glede na navdih chefa Luke Koširja in dostopnost sezonskih sestavin v naši bližnji okolici, so pojasnili v restavraciji.


Atelje
Foto : Atelje/Marko Delbello Ocepek

ATELJE, ena zvezdica (kuharski mojster Jorg Zupan, Ljubljana)

Atelje je edina slovenska restavracija z Michelinovo zvezdico, v kateri bonov trenutno ne sprejemajo. Kot so nam povedali, nameravajo to možnost omogočiti do konca leta.

Kot so še dodali, gostje po plačilu z boni sicer v njihovi restavraciji ne povprašujejo.

– 5-hodni jedilnik: 57 evrov
– 7-hodni jedilnik: 77 evrov
– 9-hodni jedilnik: 90 evrov


 

Komentari

Vaš komentar