Kaj imajo koruzni kosmiči in graham krekerji z masturbiranjem

Slovenija 17. Sep 202319:07 0 komentarjev
Graham kreker
Slika je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

O samozadovoljevanju oziroma masturbiranju krožijo številni miti in neresnice o škodljivosti. Še vedno. A posebej so bili ti miti in strašenja prisotni v preteklosti. V ZDA sta bila med glavnimi akterji “antimasturbacijskega” gibanja, ki je vzniknilo v 18. stoletju, duhovnik Sylvester Graham in zdravnik John Kellogg.

“Takrat je vladalo prepričanje, da bogato začinjena hrana spodbuja spolno poželenje. Šlo je za prikrito rasistično prepričanje o prehranskih navadah v določenih kulturah, ki uporabljajo več začimb,” je pred časom za  N1 pojasnil Eric Sprankle, ameriški klinični psiholog in spolni terapevt z univerze Minnesota State.

Sylvester Graham je bil velik zagovornik uporabe polnozrnate, nepredelane moke. Njegovi privrženci so zato izdelali posebne krekerje, zasnovane po njegovih načelih in namenjene zatiranju spolnega poželenja – t. i. graham krekerje. John Kellogg, ki se je prav tako zgledoval po Grahamovih naukih, pa je ustvaril koruzne kosmiče kot nasprotje hrane bogatega okusa, ki naj bi predvsem pri dečkih krotili potrebo po masturbaciji. “Tako koruzni kosmiči kot graham krekerji so bili torej izumljeni z namenom preprečevanja masturbacije,” je za N1 dodal Sprankle.

Slepota, letargičnost, ukrivljenje hrbtenice, multipla skleroza, rak – vsa ta bolezenska stanja so nekoč pripisovali posledicam masturbacije. Ljudje so v strahu pred posledicami izumljali različne načine preprečevanja samozadovoljevanja. Od pripomočkov, s katerimi naj bi zavrli spolno slo ali pa preprečili, da bi se ljudje dotikali genitalij, do posebne, puste hrane, ki naj bi zmanjševala željo po masturbaciji. In kljub temu da je že vsaj sto let znano, da nobeno od grozečih svaril o posledicah masturbacije nima zveze z realnostjo, nekatere napačne predstave trdovratno vztrajajo. Tako o samozadovoljevanju, kot je razložil Eric Sprankle, še vedno krožijo številne dezinformacije, miti, poskusi zastraševanja, češ da tega ne smete početi preveč, da bo to škodovalo vaši moškosti … Trditve temeljijo na psevdoznanosti ali preprosto na moralnih zadržkih do masturbacije.

Kakšna pa so dejstva o masturbaciji, smo obširno pisali pred časom v rubriki Poglobljeno. Preberite celoten članek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!