Kaj prinaša predlog novele zakona o preprečevanju pranja denarja?

Slovenija 08. Nov 202216:44 0 komentarjev
denarnica
PROFIMEDIA

Odbor DZ za finance je danes potrdil predlog novele zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma, s katerim želi vlada med drugim v pravni red vnesti pravila glede nadzora izvora premoženja pri politično izpostavljenih osebah in gotovine pri čezmejnem prenosu.

Kot je povedal državni sekretar na ministrstvu za finance Tilen Božič, bi po predlogu na podlagi priporočila odbora strokovnjakov pri Svetu Evrope (Moneyval) v zakon vnesli določilo, da je treba pri politično izpostavljenih osebah poleg izvora sredstev, ki so predmet transakcije ali poslovnega razmerja, ugotavljati tudi izvor njihovega ostalega premoženja.

Prav tako na podlagi priporočila Moneyvala je predlagana uvedba nadzora gotovine v višini nad 10.000 evrov v primeru čezmejnih prenosov med Slovenijo in drugimi članicami EU, kot že velja v primeru čezmejnega prenosa v oziroma iz tretjih držav. Z novelo bi skladno z evropsko uredbo v ta zakon prenesli tudi celotno področje kontrole gotovine, ki je sedaj urejeno v zakonu o deviznem poslovanju.

Naslavljajo tudi nekatere pripombe informacijske pooblaščenke, in sicer se določene vsebine, ki jih sedaj urejajo podzakonski akti, prenašajo v zakon, črtata se dve določbi glede zbiranja osebnih podatkov, ki ju podrobneje urejajo drugi zakoni, omejena bo pravica do seznanitve s podatki v registru dejanskih lastnikov, opredeljeno bo razmerje med uradom za preprečevanje pranja denarja in informacijskim pooblaščencem.

Novela med drugim opredeljuje tudi nekatere pristojnosti inšpektorjev urada za preprečevanje pranja denarja ter določa obveznosti odvetnikov in notarjev glede poročanja, ko stranke želijo nasvet glede pranja denarja ali financiranja terorizma, je povedal Božič. Odbor je brez razprave in brez glasu proti sprejel dopolnila koalicije, ki so naslavljala pripombe zakonodajno-pravne službe DZ, ter celoten predlog novele.

Odbor je danes obravnaval tudi poročila o izvajanju nalog, ki jih ima družba DSU na podlagi zakona o zaključku lastninjenja in privatizaciji pravnih oseb v lasti Slovenske razvojne družbe, po stanjih na 31. december ter 31. marec in 30. junij 2022.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!