Premier Golob kmetom zagotovil, da nepremičninskega davka ne bo še vsaj dve leti

Slovenija 03. Apr 202318:07 6 komentarjev
Golob srečanje s predstavniki nevladnih organizacij s področja kmetijstva
Žiga Živulovič jr. /Bobo

Predstavniki kmetov so se po protestnem shodu sestali s predsednikom vlade Robertom Golobom in ministrico za kmetijstvo Ireno Šinko. Predsednik vlade je kmetom zagotovil, da davka na nepremičnine še dve leti ne bo.

Po protestih slovenskih kmetov, ki so bili pred dobrim tednom dni, so se danes na pogovorih sestali predsednik vlade Robert Golob, kmetijska ministrica Irena Šinko in predstavniki organizacij s področja kmetijstva na čelu s predsednikom sindikata kmetov Slovenije Anton Medved.

Zagotovilo za dvoletni odlog uveljavitve davka na nepremičnine

Dogovorili so se za oblikovanje delovne skupine, ki bo pregledala odprta vprašanja. Po besedah predsednika sindikata kmetov Antona Medveda so se dogovorili za dvoletni odlog uveljavitve davka na nepremičnine.

Kot je Medved povedal v izjavi za medije, so pregledali 15 zahtev glede perečih težav v kmetijstvu. Od Goloba so dobili zagotovilo, da v dveh letih še ne bo davka na nepremičnine. Po njegovih besedah se bo delovna skupina sestajala tedensko in če v treh tednih ne bo napredka, bodo nadaljevali aktivnosti za stopnjevanje protestov. “Protest smo zamrznili za tri tedne,” je dodal.

Golob  srečanje s predstavniki nevladnih organizacij s področja kmetijstva
Žiga Živulovič jr. /Bobo

Ministrica Šinko je povedala, da so danes izpostavili veliko tem in da bodo pogovore nadaljevali v zelo kratkem času, ko bodo preverili tudi, kaj so že naredili. Dejala je, da so se za določene rešitve dogovorili, a o njih danes še ni želela podrobneje govoriti. “Stvari morajo dozoreti, mora se jih tudi konkretno opredeliti,” je pojasnila. Tedenske delovne pogovore bodo po njenih napovedih začeli naslednji teden.

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je ocenil, da je današnji pogovor premierja in obeh ministrov pokazal, da so kmetje za vlado partner, in to, da so sposobni iskati skupne rešitve: “Nekatere se že nakazujejo in verjamem, da bomo v okviru delovnih skupin, ki smo jih danes opredelili, prišli do konkretnih rezultatov v že omenjenem času.”

Glede težav zaradi divjadi in zveri so se po njegovih besedah dogovorili za oblikovanje strokovne delovne skupine in širše oblikovane delovne skupine. Glede upravljanja območij Natura 2000 pa so prišli do usmeritev, ki bodo na kratek rok, v letu 2023, prinesle zbližanja stališč s kmeti in rešitev, ki ne bodo posegale v kmetijske prakse, ki v tem trenutku na teh območjih že obstajajo, je povzel Brežan.

Tri glavne izhodiščne točke

Sindikat kmetov Slovenije je 24. marca organiziral proteste. Na več lokacijah po državi so kmetje s traktorji in transparenti izrazili svojo nejevoljo in pričakovanje, da jim pristojni prisluhnejo. Med drugim zahtevajo, naj nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja, da se jih ne obremenjuje z novimi davki, da so ukrepi jasni in administrativno nezahtevni ter da se neposredna plačila in ostala sredstva uskladijo z inflacijo.

Še pred srečanjem je Medved izrazil pričakovanje, da bodo njihove zahteve, ki so jih podali pred desetimi dnevi, v celoti upoštevane. “Kmetje iz cele Slovenije nas pozivajo, naj vztrajamo, saj gre za slovenski narod in za slovenskega kmeta, ki prideluje hrano za slovenskega potrošnika,” je dejal. Dodal je, da obstajajo tri glavne izhodiščne točke, to so Natura 2000, pogojenost in neobdavčenost slovenskega kmeta. “Od tega ne bomo odstopali in to je naš cilj, zraven pa seve spadajo vse ostale točke,” je pred srečanjem še dejal Medved.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje