Kaj so “rdeče prikazni”, ki so nad Slovenijo nastale v četrtek

Magazin 17. Maj 202414:04 0 komentarjev
Rdeče strele
Rdeče strele (Foto: Jure Atanackov)

Dr. Jure Atanackov, sicer geolog, ki je tudi strasten zasledovalec pojavov v ozračju, je na svojem profilu na družbenem omrežju X objavil nenavadne fotografije "rdečih prikazni", ki so nastale med četrtkovimi nevihtami. O podobnem pojavu poročajo tudi iz Nice v Franciji. Za kaj gre?

Rdeče strele, ki so v četrtek zasvetile na nebu, imenujemo “red sprites”, je za N1 pojasnil mag. Vladimir Djurica z Elektroinštituta Milana Vidmarja.

Kot pravi, gre za svetlobni efekt, ki se navadno pojavi v ionosferi, podoben pa je nekakšni meduzi z lovkami ali duhu. “Pojavi se ob bolj intenzivnih nevihtah, ko se elektromagnetno polje manifestira v ionosfero. Ko pride do razelektritve, elektromagnetno polje ‘špricne’ to energijo in molekule zasvetijo.” Efekt je podoben kot pri avrori oziroma severnem siju, pripoveduje Djurica, barve pa so odvisne od molekul in atomov.

Poleg rdečih strel namreč poznamo tudi “blue jetse”, ki v modrikasti barvi brizgnejo kot curki, in pa “elvese”. “Ti so kot nekakšni krofki oziroma obroči, ki se lahko razprostirajo tudi na 120 kilometrih, nastanejo pa v stratosferi.”

Kako barvite nebesne pojave opaziti?

Slabost vseh treh pojavov je, da jih je po besedah Vladimirja Djurice nemogoče videti s prostim očesom. “Prav zato smo jih odkrili šele pred 20 oziroma 30 leti, ko je fotografska oprema postala bolj sofisticirana,” je dejal.

Tovrstne razelektritve namreč trajajo zgolj kakšno tisočinko sekunde. Da bi jih posneli, potrebujete dober in občutljiv fotoaparat, ki omogoča dovolj veliko povečavo. “Če želite fotografirati ‘blue jetse’, pa mora biti vaš fotoaparat toliko zmogljiv, da v eni sekundi naredi 100.000 slik.”

Djurica je ob tem poudaril, da je pomembno tudi, kje stojite. Ker se razelektritve dogajajo od 80 do 100 kilometrov nad nami, morate stati med 100 do 200 kilometrov od kraja, kjer tisti trenutek divja nevihta.

Med njo in vami ne sme biti nobenega oblaka. “Te pojave navadno v objektiv ujamejo sateliti, Slovenci pa lahko nanje prežimo ob slovenski obali, če gledamo proti Italiji, ko so nad njo nevihte. A tak pojav je zelo težko posneti.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!