Kaj storiti, če na vrtu ali v naravi najdete ptičjega mladiča?

Slovenija 18. Maj 202215:11 > 15:29 0 komentarjev
lesena sova
Tjaša Zagoršek

V Društvu za opazovanje in proučevanje ptic v zadnjih dneh dobivajo veliko klicev z vprašanji, kaj lahko posamezniki storijo, če na domačem vrtu ali sprehodu v naravi najdejo ptičjega mladiča. Kakšno ravnanje je v takih primerih najbolj primerno?

Kot so pojasnili v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, pri številnih pticah prihaja čas, ko bodo prvi mladiči zapustili gnezda, vendar še niso sposobni letenja. Na tleh preživijo nekaj dni in v tem času se jim dokončno razvijejo letalna peresa. Starši jim medtem še kar nekaj časa prinašajo hrano in jih s klici opozarjajo na nevarnost.

“Najdeni mladiči se zdijo nebogljeni, zapuščeni in potrebni pomoči. A največkrat ni tako, saj so njihovi starši v bližini in čakajo, da se umaknemo. Le tedaj bodo lahko naprej skrbeli za svoje mladiče.

Ker ljudje tem mladičem želijo pomagati, jih vzamejo domov ali odnesejo v zavetišče. S tem pa dejansko naredijo več škode kot koristi, saj mladičem v ujetništvu nikoli ne moremo nuditi optimalne oskrbe, kakršno dobijo od staršev,” so opozorili.

Kaj naredimo, če najdemo ptičjega mladiča?

V društvu zato svetujejo, da najdenega mladiča pustimo tam, kjer je, in se čim prej umaknemo. “Če ga ogrožajo plenilci (na primer mačke, op. a.), ga damo na varnejše mesto (grm, drevo, živa meja, balkon, okenska polica). Pomembno je, da je to mesto v bližini in dostopno staršem, ki skrbijo za mladiča,” so razložili in dodali, da je za nekatere vrst ptic prednost, da čim prej zapustijo svoje gnezdo.

ptič cerar
Eva Žun

“Mnogi ljudje imajo napačno predstavo, da so gnezda varna, prijetna bivališča. Vendar plenilci v resnici pogosto z lahkoto najdejo gnezdo, polno glasnih mladičev, gnezdo pa je lahko za ptice tudi vir parazitarnih okužb. Starši zato mladiče vsak dan hranijo od jutra do večera, da mladiči čim prej odrastejo in zapustijo gnezdo. Ko mladiči gnezdo zapustijo, se razkropijo naokoli, starši pa jih lahko vodijo vsak dan na drugo prenočišče, s čimer povečujejo verjetnost njihovega preživetja. Tudi če plenilec najde enega mladiča, ob tem ne pokonča še vseh ostalih, kar bi se zgodilo, če bi našel polno gnezdo,” so še pojasnili v društvu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.