Kaj pomeni omejitev gibanja?

Slovenija 05. Okt 202111:47 > 06. Okt 2021 10:03 1 komentar

V nekaterih predelih Ljubljane, na Bledu in v okolici Brda pri Kranju danes in jutri velja omejitev gibanja. Kot je pojasnil Alojz Sladič iz Sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi, je bil 9. člen zakona o nalogah in pooblastilih policije aktiviran zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda. Sladič je še zagotovil, da varovanje območja ne bo posebno vplivalo na vsakodnevno gibanje ljudi.

V Ljubljani, na Bledu in v okolici Brda pri Kranju danes in jutri velja omejitev oziroma prepoved gibanja. Že zjutraj so bile v središču Ljubljane postavljene varnostne ograje, in sicer na Trgu republike, Prešernovem trgu, Miklošičevi cesti in območju parlamenta, okolico varuje tudi policija. Zaradi vrha EU-Zahodni Balkan in napovedanih protestov je namreč vlada aktivirala 9. člen zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki to omogoča.

Omejitev gibanja naj ne bi vplivala na vsakdanje opravke

A kaj to pravzaprav pomeni? Ne le za udeležence napovedanih protestov, ampak tudi za tiste, ki bodo na območju omenjenih mest imeli vsakdanje opravke. Kot je v današnji izjavi za javnost povedal Alojz Sladič iz Sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi, je bil 9. člen zakona o nalogah in pooblastilih policije aktiviran zaradi verjetnosti hujših kršitev javnega reda.

prepoved gibanja prepoved gibanja
Borut Živulovič /BOBO
prepoved gibanja prepoved gibanja
Borut Živulovič /BOBO
prepoved gibanja prepoved gibanja
Borut Živulovič /BOBO
prepoved gibanja prepoved gibanja
Borut Živulovič /BOBO
prepoved gibanja prepoved gibanja
Borut Živulovič /BOBO
prepoved gibanja prepoved gibanja
Borut Živulovič /BOBO

Po njegovih besedah to pomeni, da je v bližini določenih objektov prepovedano gibanje oziroma je onemogočen dostop nepoklicanim osebam. Ta območja so označena s posebnim policijskim trakom in ograjami, na kraju pa upoštevanje odredbe nadzoruje policija.

Policisti bodo mimoidočim in drugim osebam pojasnili, da je gibanje na tem območju omejeno oziroma prepovedano, in jim svetovali, kje naj kraj zapustijo po najbližji poti. “V primeru neupoštevanja policistov bodo ti posameznikom ukazali, naj to storijo nemudoma, in jih opozorili na možnost stopnjevanja ukrepov, vključno z uporabo prisilnih sredstev,” je dejal Sladič. Policisti bodo izvajali tudi identifikacijske postopke, da se bo ugotovila upravičenost morebitnega zadrževanja na navedenih območjih.

V prometu bodo nastajali občasni zastoji

Kot je še povedal Sladič, varovana območja ne bodo pomenila posebne ovire za vsakodnevno gibanje ljudi. “Gre samo za ožja območja določenih objektov, in na ta način skušamo zagotoviti čim manj moteno življenje ljudi,” je ob tem še dodal.

Kaj pa promet? Sladič je pojasnil, da je ta v bližini ograjenih lokacij oviran minimalno. “Določeni dostopi so seveda omejeni, onemogočeni. Osebam, ki bi se znašle na tem območju, svetujemo, naj upoštevajo navodila policistov,” je poudaril.

Zaradi slovenskega gostovanja vrha EU-Zahodni Balkan bo čez dan promet na določenih cestnih odsekih oviran. Sladič je voznike pozval k strpnosti. “Nastajali bodo začasni zastoji v prometu. Gre predvsem za mobilne zapore, in tudi tu je treba upoštevati vsa navodila policistov iz spremstva in policistov, ki bodo na teh točkah občasnih zapor,” je še dodal.

Ljubljanska občina svetuje pravočasno pot domov

Iz ljubljanskega mestnega redarstva so sporočili, da bodo svoje delo in organiziranost prilagodili glede na varnostne razmere. “Pri omejitvah gibanja mestni redarji nimajo pristojnosti. Naša primarna naloga je vezana predvsem na pomoč pri zagotavljanju pretočnosti in varnosti prometa med protesti,” odgovarjajo.

“Občankam in občanom svetujemo, da spremljajo sredstva javnega obveščanja in prometne informacije ter svojo pot domov pravočasno načrtujejo,” svetujejo ljudem, ki bodo popoldan na cesti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje