Kaj zunanje ministrstvo odgovarja na očitke zveze borcev?

Slovenija 24. Nov 202214:54 14 komentarjev
Kongres SD
Borut Živulović/BOBO

Slovenija je v Združenih narodih glasovala proti osnutku resolucije o boju proti nacizmu, neonacizmu in drugim podobnim praksam. Osnutek je odboru Generalne skupščine ZN posredovala Rusija. Odločitev je razburila Zvezo združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Nekatera izmed združenj ZZB so glasovanje označila za "pljunek na grobove padlih partizanov in umrlih v uničevalnih taboriščih". Na predsednika republike Pahorja in zunanjo ministrico Fajon so naslovili vprašanje, s čim je bilo utemeljeno nasprotovanje resoluciji. Na zunanjem ministrstvu so ZZB NOB Slovenije odgovorili, da Rusija izrablja boj proti neonacizmu kot razlog za svoj nelegalni napad na Ukrajino. "Slovenija je odločno obsodila takšno pretvezo uporabe neonacizma," so zapisali.

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije je v torek na predsednika republike Boruta Pahorja in zunanjo ministrico Tanjo Fajon naslovila pismo, v katerem je kritizirala glasovanje Slovenije proti osnutku resolucije z naslovom “Boj proti poveličevanju nacizma, neonacizma in drugih praks, ki prispevajo k razpihovanju sodobnih oblik rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije in z njimi povezane nestrpnosti”. To je odboru Generalne skupščine ZN posredovala Rusija.

Osnutek je odbor s 105 glasovi za, 52 proti in 15 vzdržanimi sicer sprejel, skupaj z amandmajem, v katerem so člani odbora izrazili zaskrbljenost, da je Rusija z osnutkom “skušala upravičiti svojo agresijo proti Ukrajini na podlagi domnevne odprave neonacizma”.

Zveza borcev je opozorila, da se je Slovenija v preteklosti v podobnih primerih vzdržala. Pahorja in Fajon so v javnem pismu vprašali, s čim je bilo utemeljeno nasprotovanje resoluciji. Nekatera izmed združenj ZZB so glasovanje označila za “pljunek na grobove padlih partizanov in umrlih v uničevalnih taboriščih”.

Ministrstvo: Rusija resolucijo vsako leto bolj intenzivno izrablja

“Odločitev glede stališča do resolucije je bila sprejeta na podlagi celovitega predlaganega besedila resolucije, in ne zgolj njenega naslova,” so odgovorili na zunanjem ministrstvu.

Ni nepomembno, da se je naslov resolucije od njene prve obravnave spreminjal, so dodali. Ko je Rusija resolucijo prvič vložila v času 60. zasedanja 3. odbora Generalne skupščine OZN je nosila naslov “Nesprejemljivost nekaterih praks, ki prispevajo k spodbujanju sodobnih oblik rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije in sorodnih nestrpnosti”. V času 67. zasedanja leta 2013 se je naslov spremenil v “Glorifikacija nacizma: nesprejemljivost nekaterih praks, ki prispevajo k spodbujanju sodobnih oblik rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije in sorodnih nestrpnosti”. Od 2014 pa nosi naslov: “Boj proti poveličevanju nacizma, neo-nacizma in drugih praks, ki prispevajo k spodbujanju sodobnih oblik rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije in sorodnih oblik nestrpnosti”.

“Kljub trenutnemu imenu dokumenta je treba pogledati ozadje te resolucije: žal jo Rusija vsako leto bolj intenzivno izrablja za naslavljanje vsebin, ki niso osredotočene na človekove pravice, temveč so politične narave,” so zapisali na ministrstvu.

“Rusija izrablja boj proti neonacizmu kot razlog za svoj nelegalni napad na Ukrajino.”

Letošnje zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov močno zaznamuje ruska agresija nad sosednjo Ukrajino, ki predstavlja grobo kršitev mednarodnega prava in načel Ustanovne listine OZN. “Rusija izrablja in potvarja boj proti neonacizmu kot razlog za svoj nelegalni napad na Ukrajino in njeno civilno prebivalstvo. Posebna poročevalka OZN za sodobne oblike rasizma v svojem zadnjem poročilu prav posebej obsoja potvarjanje in instrumentalizacijo izzivov neonacizma za opravičevanje ozemeljskih teženj Rusije v Ukrajini,” so poudarili na ministrstvu.

“Slovenija z obžalovanjem ugotavlja, da je bil boj za odpravo neonacizma uporabljen za upravičevanje vojaške invazije in ozemeljske agresije v Ukrajini. Slovenija je v razpravi pozdravila poročilo posebnega poročevalca o tem vprašanju in odločno obsodila takšno pretvezo uporabe neonacizma,” so zapisali.

Žalostno je, da se to dogaja 80 let po drugi svetovni vojni

Spomnili so, da je bila Slovenija v drugi svetovni vojni na strani zaveznikov. “Naš narod je na svoji zemlji premagal fašizem in nacizem, kar je del naše zgodovine, na katero smo ponosni,” so zapisali in spomnili, da je v skladu s slovensko ustavo prepovedano vsakršno spodbujanje k nasilju ali vojni. Dodali so, da nikoli ne smemo pozabiti holokavsta in drugih zločinov. Kot članica Mednarodne zveze za spomin na holokavst Slovenija krepi zavedanje o tem tragičnem poglavju zgodovine.

“Skoraj 80 let po drugi svetovni vojni je skrajno žalostno, da se poskuša boj proti rasizmu očitno izkoristiti za nezakonito agresijo Ruske federacije na suvereno državo,” so poudarili na ministrstvu za zunanje zadeve. “Zaradi vseh teh argumentov je Slovenija prvič glasovala proti tej resoluciji,” so dodali.

Celotna Evropska unija je bila pri tem glasovanju enotna, obrazložitev pa je prebrala Češka. Slovenija pa je svoje argumente predstavila še v ločeni obrazložitvi glasu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje