Kaja Širok se seli v kabinet predsednika vlade

Kultura 03. Jun 202218:59 > 19:02 0 komentarjev
Kaja Širok
Foto: Borut Živulović/BOBO

Zgodovinarka Kaja Širok je odstopila s položaja direktorice Javnega zavoda GO!2025. Seli se v kabinet predsednika vlade.

Zaradi odhoda na delovno mesto državne sekretarke za kulturo v kabinetu predsednika vlade se Kaja Širok odpoveduje vodenju novogoriškega zavoda Evropske prestolnice kulture GO!2025. Mestna občina Nova Gorica bo tako morala iskati novega direktorja ali direktorico, po besedah novogoriškega župana Klemna Miklaviča so postopki iskanja že stekli.

“Evropska prestolnica kulture je zame eden najlepših projektov, pri katerih sem sodelovala, v katerega ne verjamem samo jaz, pač pa verjamemo vsi kot skupnost. Pri njem sem sodelovala od vsega začetka in ga bom vedno podpirala,” je na današnji novinarski konferenci povedala dosedanja direktorica Širok.

Uradno je Širok prevzela vodenje zavoda pred dobrima dvema mesecema, v Ljubljano pa odhaja s 23. junijem.

“Ne gre za dobesedni odhod v smislu odstopa, kot se je to namigovalo v javnosti. Gre za osebno vabilo, ki sem ga dobila, da se pridružim ekipi predsednika vlade in mislim, da gre za izraz spoštovanja in z moje strani ponižnosti, saj verjamem, da se takega vabila ne odkloni,” je povedala.

Iskali bodo njenega naslednika

Novogoriški župan Klemen Miklavič je nekoliko zaskrbljen zaradi njenega odhoda, vendar se zaveda, da ta ne pomeni, da ne bo več sodelovala pri projektu Evropske prestolnice kulture. Zaveda se, da imajo s Širok v kabinetu predsednika vlade še enega človeka več, “ki zagotavlja, da bo vlada jemala Evropsko prestolnico kulture kot državni projekt”.

“Kadra ne iščemo samo v goriškem bazenu, seveda ima goriški bazen prednost, vendar nas ni strah sprejeti strokovnjakov, ljudi z izkušnjami tudi izven tega območja, tudi v mednarodnem prostoru. Pomembno je, da se spozna na področje kulture, na mednarodno področje, hkrati pa, kdorkoli bo prišel sem, bo moral imeti tudi občutek za naše specifike. Gre za čezmejni projekt Evropske prestolnice kulture,” je poudaril Miklavič.

Za župana pa bi bilo optimalno, če bi dobili novega direktorja še v tem mesecu, saj bo treba hitro nadaljevati z nekaterimi začetimi in novimi projekti v okviru Evropske prestolnice kulture.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!