Kako bo po zaprisegi ministrov potekala reorganizacija novih ministrstev

Nova vlada
Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO

Poslanke in poslanci državnega zbora bodo prihodnji teden na januarski redni seji odločali o listi devetih ministrskih kandidatov zaradi reorganizacije vlade, ki jo prinaša nov zakon o vladi. Ta je v veljavo stopil konec decembra, ministrski kandidati pa so minuli konec tedna pred pristojnimi državnozborskimi odbori že prestali zaslišanja. Skoraj sedem mesecev za tem, ko je vlada Roberta Goloba prevzela vodenje države, bo organizirana tako, kot si je pred prevzemom mandata zamislil premier. Vlada bo imela po novem 19 ministrstev in en vladni urad, na čelu katerega bo minister brez listnice.

Ko bo listo ministrskih kandidatov potrdil še državni zbor, to se bo zgodilo 24. januarja, bo sledila zaprisega ministrov in ministric. A s tem se reorganizacija ministrstev še ne bo končala, saj se bo moral spremeniti tudi zakon o državni upravi. Ta ureja strukturo in proračunska sredstva ministrstev v državni upravi, opredeliti pa se mora tudi podlaga za prenos področij z dosedanjih ministrstev na novo nastajajoča ministrstva. “Skladno s prehodno določbo zakona o vladi se zakon o državni upravi uskladi s tem zakonom najkasneje v štirih mesecih od dne, ko prisežejo ministri,” so nam odgovorili na ministrstvu za javno upravo.

Številna ministrstva bodo dobila nove pristojnosti, nekatere pristojnosti, pa bodo iz že obstoječih ministrstev prenesena na druga ministrstva. Kako se nameravajo lotiti reorganizacije, kako bo potekala in kdaj bodo ministrstva polno operativna.

Največ sprememb se obeta na dveh dozdajšnjih vladnih službah, ki sta z uveljavitvijo zakona o vladi postali ministrstvi: za digitalno preobrazbo ter za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Kot so nam pojasnili v službi vlade za kohezijo in evropsko politiko (SVRK), bo z dnem ustanovitve ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj (MKRR) nanje prešlo celotno področje sedanje vladne službe in delovno področje regionalnega razvoja, ki sedaj spada še pod ministrstvo za gospodarski razvoj.

Ministrstvo se bo uradno ustanovilo z dnem prisege ministra za kohezijo in regionalni razvoj Aleksandra Jevška. Glede časovnice prenosa pristojnosti so nam iz vladne službe povedali, da se mora to zgoditi v štirih mesecih od dne, ko bo zaprisegel nov minister, kar predvideva tudi časovnica o uskladitvi zakona o državni upravi z določbami zakona o vladi.

“Akti o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest ministrstev se morajo uskladiti z določbami zakona o vladi najkasneje v treh mesecih po njegovi uveljavitvi. Najkasneje do tega datuma MKRR prevzame naloge, določene z zakonom o vladi, ustrezne javne uslužbence, opremo, dokumentacijo, prostore in pravice proračunske porabe,” so pojasnili v SVRK. Ob tem so dodali, bo ministrstvo delovalo na že obstoječi lokaciji v Ljubljani in na dveh dislociranih enotah v Mariboru in Štanjelu. Zaposleni v teh dveh enotah se ukvarjajo predvsem s čezmejnimi programi interreg in razpisi s sosednjimi državami. “S ciljem decentralizacije delovanja državne uprave skupaj z MJU preučujemo možnost dela tudi na lokacijah izven prestolnice,” so še dodali.

Državna sekretarja na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj bosta Marko Koprivc in Andreja Katič.

Emilija Stojmenova Duh na zaslišanju kandidatke za ministrico
Žiga Živulović Jr./BOBO

Ministrstvo za digitalno preobrazbo bo po ustanovitvi pokrivalo vsa področja, ki jih je doslej vladna služba za digitalno preobrazbo. Bo pa ministrstvo prevzelo delovno področje direktorata za informatiko, ki je doslej spadal pod ministrstvo za javno upravo. Najkasneje v treh mesecih po uveljavitvi zakona o vladi se bodo morali z njim uskladiti tudi akti o notranji organizaciji in sistematizaciji delovnih mest ministrstev.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo bo imelo svoje prostore na dveh lokacijah v Ljubljani, in sicer na Davčni ulici in Tobačni ulici. Svojo dislocirano enoto pa bo ministrstvo imelo tudi v Mariboru na ulici Vita Kraigherja. Z ustanovitvijo ministrstva za digitalno preobrazbo se bo odprlo še eno državnosekretarsko mesto. Kot so nam zagotovili v vladni službi, bo Aida Kamišalić Latifić ostala državna sekretarka, glede drugega imena pa še naprej ostajajo skrivnostni. “Ime drugega sekretarja bomo razkrili v prihodnjih dneh,” so nam pojasnili.

Naši viri na ministrstvu sicer trdijo, da si ministrica Emilija Stojmenova Duh na tem mestu želi izkušeno in strokovno podkovano osebo s področja informacijske družbe. Kot nam je uspelo izvedeti, naj bi bili v ožjem izboru dve osebi iz ministričinega kabineta. Po besedah naših virov imenovanje državnega sekretarja naj ne bi bilo politično, temveč na podlagi strokovnih in profesionalnih kompetenc.

Kot smo uspeli izvedeti, bo po torkovi zaprisegi ministrov in ministric potekala tudi tako imenovana druga ustanovna seja vlade. Prva je potekala 1. junija 2022, ko je državni zbor potrdil ministrsko ekipo vlade Roberta Goloba, ki se je zaradi blokade novele zakona o vladi morala organizirati po takrat obstoječem in veljavnem zakonu.

Za vprašanja prostorskega umeščanja ministrstev je zadolženo ministrstvo za javno upravo

Novost v vladi Roberta Goloba bo ministrstvo za solidarno prihodnost, vodenje katerega bo prevzel Simon Maljevac. Ministrstvo bo pokrivalo tri področja, in sicer dolgotrajno oskrbo, stanovanjsko politiko in ekonomsko demokracijo. Z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo pod okrilje ministrstva za solidarno prihodnost prešel direktorat za starejše in deinstitucionalizacijo, z zdravstvenega ministrstva pa bo prenesena služba za dolgotrajno oskrbo. Področje stanovanjske politike bo pokrival direktorat za stanovanja, ki trenutno deluje na ministrstvu za okolje, za področje ekonomske demokracije pa bo znotraj ministrstva za solidarno prihodnost ustanovljen direktorat za ekonomsko demokracijo.

Kot je na zaslišanju pred pristojnim državnozborskim odborom dejal ministrski kandidat Maljevac, sistem ekonomske demokracije predvideva, da zaposleni sodelujejo v upravljanju lastništvu in dobičku podjetij. Cilj samega direktorata pa bo vključevanje državljanov v proces sprejemanja odločitev glede ekonomskih vprašanj v družbi in spodbujanjem lastništva zaposlenih.

Maljevac
Foto: Borut Živulović /Bobo

Na ministrstvu za delo, ki se je doslej delno ukvarjalo s področjem dolgotrajne oskrbe in od koder bo del zaposlenih prešel na novoustanovljeno ministrstvo za solidarno prihodnost, so nam pojasnili, da bo ministrstvo v celoti vzpostavljeno in operativno v prvi polovici leta in v skladu z rokom, ki ga predvideva zakon o vladi, torej najkasneje v štirih mesecih od njegove uveljavitve. Kot so nam pojasnili, okvirni kadrovski načrt ministrstva za solidarno prihodnost predvideva, da bo tam zaposlenih približno sto oseb. Državna sekretarja na ministrstvu za solidarno prihodnost bosta postala Luka Omladič, ki bo skrbel za področje dolgotrajne oskrbe, in Klemen Ploštajner, ki bo prevzel področje stanovanjske politike.

Se pa poraja vprašanje glede prostorske ureditve ministrstva, saj še vedno ni jasno, kjer bo novoustanovljeno ministrstvo imelo svoje prostore. “Prostorsko rešitev ministrstva za solidarno prihodnost še urejamo. Odprtih je nekaj opcij, pogovori pa potekajo z ministrstvom za javno upravo,” so nam odgovorili. Na ministrstvu za javno upravo pa so nam glede prostorskih rešitev za nova ministrstva pojasnili, da “ker gre večinoma za že obstoječa delovna področja, ki se bodo organizirala drugače, bodo sedeži ministrstev predvidoma na že obstoječih lokacijah”. Ob tem so še dodali, da bo dokončna prostorska umestitev ministrstev znana z zaključkom prehodnega obdobja, torej čez štiri mesece.

Velike spremembe se obetajo na ministrstvu za izobraževanje znanost in šport, ki se je z uveljavitvijo zakona o vladi razdelilo na dva resorja: ministrstvo za vzgojo in izobraževanja, ki ga bo vodil Darjo Felda, in ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, na čelu katerega bo Igor Papič. Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje nam je pojasnilo, da bo pokrivalo področje vrtcev ter izobraževalno vertikalo do visokega šolstva. Na ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije bo prešlo področje inovacij, ki ga je doslej pokrivalo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT). Področje športa se bo premaknilo iz zdajšnjega ministrstva za izobraževanje na MGRT, razen nalog na področju športne vzgoje otrok in mladine, ki bodo ostale na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport je trenutno zaposlenih 432 ljudi, približno dve tretjini zaposlenih bo po reorganizaciji ministrstva zaposlenih na ministrstvo za vzgojo in izobraževanja, preostala tretjina pa na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Glede prostorske ureditve dveh novoustanovljenih ministrstev ni veliko znanega. Kot nam je uspelo izvedeti, naj bi ministrstvi ostali v prostorih na Masarykovi ulici (tam je doslej delovalo ministrstvo za izobraževanja, znanost in šport), med drugim naj bi Igor Papič celo zahteval, da ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije ostane na sedanji lokaciji. Eden od razlogov naj bi bil po naših informacijah ta, da ima v zdajšnjih prostorih dostop do zasebne kopalnice in stranišča, vendar nam te informacije niso uradno potrdili.

Minister Felda bo imel ob sebi dva državna sekretarja, ki sta zdajšnja direktorja direktoratov. Boris Černilec bo pristojen za vrtce, osnovne šole in posebne potrebe, Jasna Rojc pa za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih. Sedanjega državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje Matjaža Kranjca pa naj bi vzel Igor Papič s sabo na ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Denis Sadiković/N1

Večina ministrov in ministric bo svoje najožje sodelavce predstavila po torkovi zaprisegi v državnem zboru

Spremembe se obetajo tudi na infrastrukturnem ministrstvu. Aktualni minister za infrastrukturo Bojan Kumer bo prevzel vodenje ministrstva za okolje, podnebje in energijo, na njegovo mesto pa prihaja Alenka Bratušek. Iz ministrstva za infrastrukturo se bodo na ministrstvo za okolje, podnebje in energijo prenesla področja, ki se nanašajo na delovno področje javnega potniškega prometa, trajne mobilnosti, prometne politike, energetike, učinkovite rabe in obnovljivih virov energije.

Na ministrstvu za infrastrukturo bodo še naprej delovali direktorat za kopenski promet, direktorat za letalstvo in pomorstvo, Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo, inšpektorat za infrastrukturo in uprava za pomorstvo. Se bo pa na ministrstvo za naravne vire in prostor, ki ga bo vodil Uroš Brežan, preselil sektor za rudarstvo.

Ob tem bodo na resor ministra Kumra prešla še nekatera delovna področja, ki so doslej spadala pod ministrstvo za okolje in prostor, in sicer so to delovna področja varovanja okolja, celovite presoje vplivov na okolje, upravnih postopkov na področju okolja, urejanja javnih služb varstva okolja, ravnanja z gensko spremenjenimi organizmi, podnebnih sprememb in ravnanja z odpadki. Kot so nam pojasnili, se bo iz MGRT na novo ministrstvo za okolje, podnebje in energijo preneslo še področje oskrbe z naftnimi derivati.

Za zdaj še ni znano, koliko ljudi bo po preoblikovanju ministrstev zaposlenih na ministrstvu za infrastrukturo in koliko na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo. “Na ministrstvu za infrastrukturo je trenutno zaposlenih 279 oseb. Skladno s prehodnimi določbami zakona o vladi bodo ministrstva v treh mesecih po uveljavitvi tega zakona prevzela ustrezne javne uslužbence, opremo, dokumentacijo, prostore in pravice proračunske uporabe, kar pomeni, da bo takrat znano tudi število na enem in drugem ministrstvu,” so nam pojasnili na infrastrukturnem ministrstvu.

Kot pravijo, kakšnih zapletov pri prostorski reorganizaciji ne pričakujejo. Trenutno ima ministrstvo za infrastrukturo prostore na Langusovi ulici 4, Tržaški ulici 19 in 19a, vse te prostore pa bodo izkoristili pri reorganizaciji. “Predvidevamo, da bo sedež infrastrukturnega ministrstva na Tržaški ulici, na Langusovi ulici pa sedež ministrstva za okolje, podnebje in energije. Edina sprememba je to, da se bo kabinet ministrice za infrastrukturo preselil iz 7. nadstropja Langusove ulice v 6. nadstropje prostorov na Tržaški,” so zapisali v odgovoru.

Znani sta tudi že imeni državnih sekretarjev na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo. To bosta postala Uroš Vajgl in Tina Seršen. Po naših neuradnih informacijah naj bi državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo postal Andrej Rajh.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo se bo po zaprisegi ministra Matjaža Hana preimenovalo v ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ). A se ne bo spremenilo zgolj ime, novo ministrstvo bo imelo tudi številne spremenjene pristojnosti. Kot že rečeno, se z ministrstva prenaša direktorat za regionalni razvoj, ki bo odslej pod okriljem ministrstva za regionalni razvoj in kohezijo, razen vsebin socialne ekonomije. Bosta pa na MGTŠ po novem delovala direktorat za šport in inšpektorat za šport. “Del sodelavcev, ki delajo na področju tehnologij na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), pa bo premeščenih na novo ustanovljeno Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije,” so nam pojasnili na gospodarskem ministrstvu.

Ob tem so še dejali, da bo reorganizacija MGTŠ zaključena najkasneje v treh mesecih po uveljavitvi zakona o državni upravi. “V tem roku bodo tudi premeščeni javni uslužbenci skladno s prenosom področij. Prostorska vprašanja, ki se bodo pojavila ob reorganizaciji, bomo reševali v sodelovanju z ministrstvom za javno upravo,” so še zapisali v svojem odgovoru.

Ministrstvo za okolje in prostor se bo preimenovalo v ministrstvo za naravne vire in prostor, prav tako pa se bodo spremenile tudi nekatere pristojnosti ministrstva. Čeprav bo ministrstvo nadaljevalo delo na delovnih področjih, ki so bila v pristojnosti ministrstva za okolje in prostor, se bo področje stanovanjske politike preneslo na novoustanovljeno ministrstvo za solidarno prihodnost, področja varovanja okolja, okoljskih presoj, podnebnih sprememb in ravnanja z odpadki pa se selijo na ministrstvo za okolje, podnebje in energijo. Ministrstvo za naravne vire in prostor, ki ga bo vodil Uroš Brežan, bo po novem pokrivalo tudi področje rudarstva.

Kot so nam pojasnili na ministrstvu, bo reorganizacija ministrstva sledila časovnici, ki jo bo določila novela zakona o državni upravi, vse naloge pa bodo zaključene najkasneje do poletja. Še naprej pa bo ministrstvo uporabljalo že obstoječe prostore na Dunajski cesti v Ljubljani. Prav tako bo še naprej državni sekretar pri Brežanu Matej Skočir.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.