Kako bo potekala stavka in kaj se bo zgodilo pet do dvanajstih

Slovenija 08. Mar 202215:56 > 16:48 0 komentarjev
Šola
BOBO

Jutri bo zaradi stavke zaprta velika večina vzgojno izobraževalnih zavodov. V tistih, ki ne bodo, bo delo potekalo kot običajno. Tudi v vrtcih in osnovnih šolah, kjer pouka ne bo, pa naj bi bilo zagotovljeno nujno varstvo za otroke, ki ne bodo imeli druge možnosti.

Jutri bo stavkala velika večina zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Po podatkih sindikata vzgoje in izobraževanja, ki zastopa predvsem zaposlene v vrtcih in osnovnih ter srednjih šolah, bo stavkalo okoli 40.000 ljudi, zaprtih pa bo 643 zavodov. Stavkala pa bo tudi velika večina od približno 9.000 zaposlenih v visokem šolstvu, je povedal predsednik visokošolskega sindikata Gorazd Kovačič.

Otrok ne bodo zavračali

Šole in vrtci, kjer je večina zaposlenih glasovala za stavko, bodo v sredo zaprti. Na voljo bo samo nujno varstvo za najmlajše. V nekaterih osnovnih šolah bodo nujno varstvo organizirali za otroke prvih treh razredov, v nekaterih pa tudi za četrtošolce ter petošolce. Starše morajo o tem obvestiti vodstva šol.

Ravnatelji, s katerimi smo govorili, so nam povedali, da so starše pozvali, naj jih obvestilo v primeru, da bo njihov otrok v sredo prišel v vrtec ali šolo. Če bi otroka pripeljali, ne da bi to vnaprej sporočili, pa ga ne bodo zavrnili, so povedali. Tak je bil tudi nasvet, ki ga je dal SVIZ v navodilih za izvedbo stavke.

Dekanji želeli prepovedati stavko

Ministrstvo za izobraževanje je v sredo vodstvom šol poslalo okrožnico, naj tudi v sredo zagotovijo minimum delovnega procesa. Ta zahteva je neustavna in nezakonita, saj stavka v vzgoji ne more biti omejena, je v ponedeljek dejal generalni tajnik sindikata vzgoje in izobraževanja Branimir Štrukelj.

Predsednik visokošolskega sindikata Kovačič je povedal, da je moral sindikat nekajkrat intervenirati, ker so vodstva nekaterih fakultet zaposlenim sporočale, da je stavka prepovedana. Na eni od ljubljanskih fakultet je dekanja tako navodilo že umaknila, še vedno pa čakajo, da enako naredi dekanja neke druge ljubljanske fakultete. Tudi Kovačič poudarja, da so ti pozivi neustavni.

Nujno varstvo za vse

V osnovnih šolah in vrtcih pa dileme pravzaprav ni. Ravnatelji vrtcev in šol namreč razumejo, da bodo “minimum delovnega procesa” zagotavljali že z organizacijo nujnega varstva za tiste, ki bodo prišli. “Nanje bo treba paziti, jim zagotoviti prehrano in jim dati kakšne materiale,” pravi predsednica skupnosti vrtcev Janja Bogataj.

“Prav vse šole so že pred okrožnico ministrstva napovedale, da bodo organizirale nujno varstvo,” pa pravi predsednik združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Gregor Pečan. Na osnovno šolo Dol pri Ljubljani, kjer je Pečan ravnatelj, naj bi jutri na primer prišlo sedem učencev.

Branimir Štrukelj
N1

Otroke bodo pazili zaposleni, ki niso glasovali za stavko

Za nujno varstvo v vrtcih in osnovnih šolah naj bi poskrbeli tisti zaposleni, ki niso glasovali za stavko. Če teh ne bo dovolj, se bodo o tem, kdo bo skrbel za nujno varstvo, dogovorili stavkajoči med seboj.

V ljubljanskih vrtcih je za nujno varstvo napovedanih 1843 otrok, kar je 14 odstotkov vseh, je danes povedal župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković. “Najmanj, 4 odstotke, v vrtcu Miškolin, največ, 37 odstotkov, pa v vrtcu Jelka,” je dejal.

Na ljubljanskih osnovnih šolah pa jutri pričakujejo 293 učencev, kar je en odstotek ljubljanskih osnovnošolcev, je dodal Janković.

V nekaterih vrtcih se bojijo, da bo v sredo prišlo toliko otrok, da bi bila zaposlenim stavka onemogočena, pravi Janja Bogataj. Vendar je vseeno prepričana, da težav ne bo. “Lahko rečem, da tako starši kot zaposleni kažejo dovolj razumevanja,” pravi.

Štrukelj je v ponedeljek opozoril, da bi lahko zaradi stavke prišlo do težav, vendar je hkrati zatrdil, da za enkrat kaže, da bo v vrtce prišlo relativno malo otrok. »So pa posamezniki, ki kličejo in protestirajo. To razumemo, a poudarjamo, da je odgovornost za to stavko v celoti na strani vlade,« je dejal.

Nekatere šole povsem zaprte

Nekatere šole bodo sicer povsem zaprte, pravi Štrukelj. Po njegovem na teh šolah najverjetneje niso dobili nobenega obvestila od staršev, da potrebujejo nujno varstvo.

V Ljubljani bo povsem zaprta samo Osnovna šola Dravlje, je danes dejal župan Janković. Tam stavkajo vsi zaposleni, razen tistih, ki so z učenci na šoli v naravi, je pojasnil. “Če bo treba, bo delala ravnateljica”, je dodal.

Ponekod delo kot običajno

SVIZ ima zbrane podatke o tem, katere šole in vrtci bodo zaprti, vendar jih ne deli z javnostjo. O tem so morala učence in starše obvestiti vodstva zavodov.

Štrukelj je v ponedeljek povedal, da stavke niso izglasovali na približno sto zavodih. K temu bi bilo treba prišteti še zavode, kjer ni organiziranega sindikata in glasovanja o stavki niso izvedeli. Tak je na primer vrtec Ivančna Gorica, ki ima sedem enot. Tam za 716 otrok skrbi 126 zaposlenih, od tega jih 33 prejema minimalno plačo. “To, da ne bomo stavkali, ne pomeni, da se strinjamo z obstoječim plačnim sistemom, ampak nimamo sindikata, zato se do stavke nismo opredeljevali oziroma se s tem ukvarjali,” je povedala ravnateljica vrtca Branka Kovaček.

Tudi v zavodih, ki bodo v sredo odprti, bodo lahko stavkali posamezniki, ki so glasovali za stavko. Govorili smo z več ravnatelji šol, ki bodo odprte, in zagotovili so, da težav ne bo. Če bi kdo od zaposlenih stavkal, bodo zanj poiskali nadomeščanje, so pojasnili. Taki sta na primer Osnovna šola Vižmarje Brod in Osnovna šola Zalog. Na teh dveh ljubljanskih šolah stavka ni bila izglasovana, bo pa na prvi stavkalo devet, na drugi pa trije zaposleni, je na danes povedal Janković.

O nekaterih šolah in vrtcih, kjer ne bodo stavkali, smo poročali v soboto. Konec tedna se je Twitterju pojavila informacija, da stavke ne bo tudi v Šolskem centru Celje, ki je eden največji vzgojno izobraževalnih centrov v Sloveniji. To ne drži, nam je povedal ravnatelj Mojmir Klovar. Tudi šolski center Celje bo torej v sredo zaradi stavke zaprt.

Manifestacija pet minut pred dvanajsto

Stavka bo uradno trajala od šestih zjutraj do desetih zvečer. SVIZ je delavce obvestil, naj se na dan stavke zberejo v prostorih zavoda. Kdaj naj bodo tam, odločajo stavkovni odbor. SVIZ priporoča, naj bo to med 7. in 15. uro.

Protestnih shodov ne bo, kljub temu pa SVIZ predlaga, da se zaposleni pet minut pred dvanajsto zberejo pred svojimi vrtci, šolami, dijaškimi domovi in fakultetami. Opremljeni naj bodo z nalepkami “stavka”, ki jih bo priskrbel SVIZ, in priložnostnimi transparenti, piše v navodilih, ki jih je pripravil SVIZ.

V dijaških domovih bodo poskrbeli za ogrevanje in prehrano

Ker je stavka celodnevna, bodo zaradi nje odpadle tudi popoldanske dejavnosti, ki jih izvajajo zaposleni. To velja tudi za glasbene šole.

V dijaških domovih bodo na dan stavke poskrbeli za varnost in zdravje stanovalcev, kar pomeni, da bodo na toplem in siti.

Posebej v SVIZ opozarjajo, da bodo stavkali tudi delavci v administraciji in računovodstvu ter tehnični delavke in delavci. Tudi oni torej v sredo ne bodo delali.

Ponovitev stavke še v tem mandatu?

Možno je, da bi se stavka v vrtcih in šolah ponovila še v tem mandatu, morda celo vsak teden, je v ponedeljek dejal Štrukelj. Druga možna rešitev pa je, da bi s ponovno stavko počakali na čas po volitvah.

O tem bo predvidoma v ponedeljek odločal glavni odbor SVIZ, je povedal Štrukelj. Odločitev je odvisna predvsem od ocene, ali bi ponovitev stavke lahko spodbudila aktualno vlado, da izpolni stavkovne zahteve, je pojasnil.

Vsekakor pa nameravajo od vseh političnih strank, ki bodo kandidirale na državnozborskih volitvah, kategorično zahtevati, da se opredelijo do stavkovnih zahtev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!