Dodatni milijoni za toplotne črpalke in sončne elektrarne

N1 video 07. Apr 202212:24 > 16:42 2 komentarja

Po tem, ko je Eko skladu pred kratkim zmanjkalo denarja za subvencioniranje sončnih elektrarn in toplotnih črpalk, vlada zdaj namenja nova sredstva za ta namen iz podnebnega sklada: za sončne elektrarne 15 milijonov, še 28 milijonov evrov pa za namestitev toplotnih črpalk oziroma kotlov na biomaso. Kdaj bo Eko sklad objavil razpis, pa za zdaj ni znano.

Vlada je danes potrdila odlok o programu sklada za podnebne spremembe, v katerega se letno po besedah okoljskega ministra Andreja Vizjaka steče okoli 170 milijonov evrov. Del tega denarja so namenili za razpise Eko sklada, ki so se v zadnjem času zaprli zaradi velike rasti povpraševanja. Kot smo poročali, je najprej zmanjkalo denarja za subvencioniranje sončnih elektrarn za fizične osebe, nato še toplotnih črpalk. Zdaj vlada za prve namenja dodatnih 15 milijonov evrov, za toplotne črpalke in kotle na biomaso 18 milijonov evrov.

Kot smo pisali, se sicer Eko sklad ob navalu na subvencije spopada s kadrovskim primanjkljajem, zato imajo veliko vlog še iz prejšnjega (zaprtega) razpisa. Kdaj bosta objavljena nova razpisa, še ni znano. Direktorica Eko sklada Mojca Vendramin je nedavno za N1 dejala, da bo nov razpis za toplotne črpalke predvidoma objavljen do konca aprila. Dejala je še, da bodo subvencije v novem razpisu nižje kot do zdaj, vendar – tako Vendramin – “še vedno dovolj visoke, saj se bo naložba ob višjih cenah energentov vse bolj izplačala”.

Kaj bo z razpisom za sončne elektrarne, pa ni znano. Vendramin nam je nedavno dejala, da morajo najprej obdelati devet tisoč že prejetih vlog iz prejšnjega razpisa, šele potem lahko odprejo nov javni poziv. Ali bo država skladu pomagala tudi z dodatnimi zaposlitvami, ni znano.

Sto milijonov iz sklada za vavčerje

Iz sklada za podnebne spremembe pa se sicer financirajo številni ukrepi za zmanjševanje emisij ogljikovega dioksida, trajnostna mobilnost, obnovljive vire energije … “S tem odlokom smo aktualizirali program tudi na zadnje že sprejete zakonske odločitve,” je nadaljeval Vizjak in spomnil, da je parlament sprejel zakon ter uvedel t. i. energetske vavčerje za ranljiva gospodinjska oziroma posameznike, zato so morali prerazporediti tudi sredstva iz podnebnega sklada. “V ta namen smo alocirali 106,8 milijona evrov sredstev iz podnebnega sklada,” je pojasnil Vizjak.

Poleg prerazporeditve sredstev so na današnji seji vlade tudi aktualizirali prihodke v podnebni sklad, saj je zaradi dviga cen CO2 kuponov prihodkov bistveno več, kot so načrtovali pred letom dni, ko je bil sklad na zadnje spremenjen.

V nadaljevanju je Vizjak naštel še nekaj drugih novo sprejetih odločitev vlade: za trajnostno mobilnost oz. za nadgradnjo železniških prog so namenili dodatnih 23 milijonov evrov, dodatnih 30 milijonov evrov so namenili za dobavo vlakovnih kompozicij, Slovenskim železnicam so tako skupno namenili dodatnih 53 milijonov evrov iz sklada za podnebne spremembe. Povečali pa so tudi subvencije za prehod v krožno, nizkoogljično in energetsko odporno gospodarstvo, in sicer za 5 milijonov evrov.

“Odlok sledi trendom v letošnjem letu in bo omogočil objavo dodatnih pozivov ter hkrati odgovarja na aktualne razmere na energetskih trgih,” je še poudaril Vizjak in dodal, dodal, da se s spremembami odloka program porabe sredstev sklada za podnebne spremembe tudi usklajuje s pred kratkim sprejetimi energetskimi vavčerji za ranljiva gospodinjstva in posameznike v skupni višini 106 milijonov evrov.

Kot smo poročali, bodo energetski vavčerji izplačani 12. oziroma 14. aprila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje