Po znižanju dajatev na poti energetski vavčerji: za ene 12., za druge 14. aprila

elektrika podražitev
PROFIMEDIA

Do sredine aprila bo približno 700 tisoč upravičencev prejelo po 150 ali 200 evrov energetskega dodatka, računi za elektriko so ta mesec zaradi znižanja dajatev občutno nižji, tako bo ostalo še aprila in maja. Kljub temu pa ob krepkih podražitvah hrane in energentov iz humanitarnih organizacij poročajo o povečanem številu prošenj za pomoč.

Od začetka leta mnogi Slovenci prejemajo precej višje račune za ogrevanje, elektriko, dražji so nakupi hrane, tudi točenje goriva. Ko se dražijo osnovne dobrine, to najbolj udari najranljivejše, saj njim ti nakupi pomenijo velik del mesečnih izdatkov. Naraščajoče stroške z različnimi ukrepi blaži tudi država.

Država bo v kratkem izplačala energetski vavčer, ki ga je vlada napovedala v okviru paketa ukrepov za blaženje visokih cen energentov konec januarja. Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) je včeraj sporočil, da bo nadomestilo upokojencem in invalidom, katerih pokojnina oziroma nadomestilo za december lani ni presegalo tisoč evrov, 150-evrski dodatek izplačalo v torek, 12. aprila. Pri tem so posebej opozorili, da vsi, ki so upravičenci za te prejemke postali po 1. januarju letos, do dodatka niso upravičeni, ga bodo pa (v sorazmernem deležu) dobili prejemniki delnih (torej tisti, ki so na primer upokojeni za polovični čas) ter družinskih ali vdovskih pokojnin. Prejemniki socialnih pomoči, otroškega dodatka, varnostnega dodatka bodo vavčerje prejeli 14. aprila, so nam povedali na ministrstvu za delo.

Ta mesec so prvič nižje tudi položnice za elektriko, saj je država z ukrepi, določenimi konec januarja, za tri mesece odpravila omrežnino in tudi močno zmanjšala preostale dajatve, ki jih sicer zaračuna elektro podjetje. Položnice za februar so tako ob enaki porabi za približno tretjino nižje kot januarske. Znižanje dajatev bo veljalo še vsaj za aprilsko in majsko položnico. Zaradi znižanja omrežnine bodo distribucijska podjetja utrpela velik izpad prihodkov, zato so opozorila, da bo posledica zmanjšanje vlaganj v električno omrežje. Mali delničarji distribucijskih podjetij pa so vložili zahtevo za ustavno presojo, o tem, zakaj, smo pisali tukaj.

Prejšnji teden, po strmem vzponu nabavnih cen, je vlada omejila cene pogonskih goriv – ceno najbolj prodajanega bencina na 1,5, ceno dizla pa na 1,5 evra za liter. Ukrep bo veljal 30 dni, torej do sredine aprila.

Kot smo pisali, humanitarne organizacije prejemajo vse več prošenj za pomoč. Z Rdečega križa so nam sporočili, da se je število prosilcev za denarno pomoč pri poplačilu različnih stanovanjskih stroškov povečalo za pet do deset odstotkov. Tudi s Karitasa so nam sporočili, da se je število prosilcev za pomoč pri plačilu položnic povečalo, predvsem zaradi enkratnega povečanja v prejšnjem mesecu. “V tem mesecu pa pričakujemo ponovno znižanje zaradi pomoči in ukrepov države,” so dodali.