Kako bodo občine porabile sredstva, ki so jih prejela za sanacijo po poplavah?

Slovenija 10. Nov 202312:59 0 komentarjev
meža, črna
Uničenje, ki ga je povzročila reka Meža v Črni na Koroškem (Foto: Borut Živulović /BOBO)

V letošnjih ujmah prizadete občine so ministrstvu za naravne vire in prostor začele pošiljati programe predvidene porabe prvih sredstev, ki so jih kot predujme prejele za sanacijo. V četrtek so svetniki na Ravnah na Koroškem potrdili na 14,6 milijona evrov ocenjen program, z doslej načrtovanimi projekti so se seznanili tudi mežiški svetniki.

Ministrstvo za naravne vire in prostor je doslej občinam, ki so utrpele škodo v ujmi 4. avgusta, kot predujem na osnovi prvih zahtevkov nakazalo skupno dobrih 213 milijonov evrov, in sicer 105 občinam. Ostane še 12 občin, ki ali niso še podale zahtevkov ali niso bile še podpisane pogodbe, so pojasnili na ministrstvu.

Skupno za vse letošnje ujme od 6. maja do vključno največje, to je avgustovske ujme pa je ministrstvo doslej občinam nakazalo dobrih 214 milijonov evrov predplačil. Predvidoma bodo vsa preostala predplačila nakazana do konca novembra, odvisno od dinamike dostave zahtevkov, so še navedli na ministrstvu.

Občine, ki so že prejele prva sredstva za sanacijo, imajo en mesec od podpisa pogodbe z ministrstvom čas, da mu posredujejo program predvidene porabe nakazanih sredstev.

Pri tem so se občine, kot kaže, odločile za različne pristope predstavljanja tega programa občinskim svetnikom; nekatere z njim svetnike seznanijo pred pošiljanjem ministrstvu, nekatere kasneje, niso pa sicer zavezane k temu, da program posredujejo v potrditev svetnikom.

Ravne na Koroškem
Ravne na Koroškem po avgustovskih poplavah (Foto: Gregor Ravnjak)

Ne glede na to so se na Občini Ravne na Koroškem odločili za potrjevanje 14,6 milijona evrov ocenjenega programa, kolikor je v prvem predujmu občina tudi dobila sredstev na račun. Svetniki so program soglasno potrdili v četrtek na izredni seji, saj ima občina do danes rok za posredovanje programa ministrstvu.

Ravenski program zajema sanacijo 13 kilometrov cest, naslavlja reševanje 24 plazov, obnovo dela poškodovanega magistralnega vodovoda, rekonstrukcijo dveh mostov, menjavo strehe na OŠ Koroški jeklarji in delno obnovo kulturnega centra, kjer je predvidena rušitev starega dela in izgradnja novih prostorov skupaj z ustrezno protipoplavno ureditvijo. Samo sanacija kulturnega centra je ocenjena na 2,5 milijona evrov, skupno pa je sicer v programu predvidenih 31 investicij.

Nekateri ravenski svetniki so v razpravi izrazili dvom, ali bo občini uspelo sredstva porabiti v enem letu, kot to predvideva pogodba z ministrstvom. Župan Tomaž Rožen je pojasnil, da so nekateri roki znotraj postopkov izvajanja naložb skrajšani, tako da na občini ocenjujejo, da bodo sredstva porabili v letu dni, nato so upravičeni do dodatnih sredstev. Občina je sicer v sistem Ajda vnesla okoli 80 postavk s skupno ocenjeno škodo na javni infrastrukturi v višini več kot 40 milijonov evrov.

Svetniki Občine Mežica pa so se na četrtkovi redni seji seznanili z osnutkom sanacijskega programa, ki zdaj zajema 19 postavk in se dopolnjuje. V občini je škoda glede na vnose v sistem Ajda ocenjena na 90 milijonov evrov, doslej so z ministrstva prejeli 4,6 milijona evrov predujma.

Kot je pojasnila direktorica občinske uprave Saša Porčnik, na ministrstvo danes pošiljajo program predvidene porabe predujma, pri čemer so največje postavke priprava projektne dokumentacije za občinski del naložbe v ureditev vodotoka reke Meže, sledijo priprave projektne dokumentacije za plazove, mostove in nekatere ceste.

Čiščenje naplavin iz Meže po poplavah
Čiščenje naplavin iz Meže (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Programe predvidene porabe prvih sredstev za sanacijo pripravljajo tudi druge občine. Tudi Mestna občina Slovenj Gradec ga ministrstvu pošilja danes.

Občina je kot predujem 12. oktobra od ministrstva prejela 21,4 milijona evrov. Prioritete programa za porabo teh sredstev so plazovi, poškodovani mostovi in ceste na tistih lokacijah, kjer so ogrožene stanovanjske hiše, med cestami pa odseki, po katerih potekajo šolski prevozi.

“Prioritete sanacije pri cestah smo uskladili s predsedniki vaških skupnosti,” so še pojasnili na občini in napovedali, da bodo mestni svetniki program dobili v vednost po tem, ko ga bodo oddali na ministrstvo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!