Kako gre vladi izpolnjevanje zavez? Glas ljudstva: Večina je neizpolnjenih

Slovenija 27. Feb 202421:03 3 komentarji
Foto: Žiga Živulovič jr. /BOBO

Iniciativa Glas ljudstva je predstavila drugo poročilo o uresničevanju predvolilnih zavez aktualne vlade. Ocenili so, da je vlada izmed vseh 122 zavez izpolnila osem, največ, to je 51, pa jih izvaja. Najmanj napredka iniciativa vidi na področju stanovanj, zdravstva in podnebja.

Vlada Roberta Goloba je med 122 zavezami po navedbah Iniciative Glas ljudstva izpolnila osem zavez, med katerimi so denimo novi pravilnik o poklicnih boleznih, prekinitev dogovorov z Madžarsko o sofinanciranju drugega tira Divača-Koper in ohranitev nezdružljivosti županske funkcije s poslansko.

Največ zavez, to je 51, je po oceni iniciative v izvajanju, nedotaknjenih je 26, prelomljenih pa je 12 zavez. “Najbolj skrb vzbujajoče je, da v preteklem letu ni bilo resnega napredka v primerjavi z letom prej. Še več, medtem ko je število izpolnjenih zavez ostalo enako, se je celo podvojilo število prelomljenih zavez,” je na predstavitvi poročila poudaril aktivist Jaša Jenull. Med najbolj problematična področja sodijo po njegovih besedah dostopnost javnega zdravstva, stanovanj in globalne pravičnosti.

vladne zaveze
Vladne zaveze: primerjava leta 2022 in 2023 (Foto: Glas ljudstva)

Na področju zdravstva so ostale nedotaknjene zaveze, kot so širitev košarice pravic pacientov in odprave popoldanskega dela zdravnikov iz javnega zdravstva pri zasebnikih, ter skrajševanje čakalnih vrst. Delno izpolnjena zaveza je ukinitev dopolnilnega zavarovanja, saj ga po mnenju iniciative ni nadomestila pravična odmera od dohodka. “Tudi dosedanji in napovedani ukrepi nove ministrice so videti premalo koreniti in premalo odločni, da bi zares posegli v sedanje stanje,” je na predstavitvi poročila dejala Katarina Rotar iz Slovenske filantropije.

Na področju stanovanjske politike “še vedno nič novega”

Maša Hawlina iz Zadruge Zadrugator je dejala, da na področju stanovanje politike na skoraj polovici mandata “še vedno ni nič novega, nič konkretnega, medtem pa dosegamo vedno večje razsežnosti stanovanjskih stisk in načinov izkoriščanja najemnikov, ki ne morejo več čakati na urgentne ukrepe”. Dejala je, da je vlada sicer namenila dobrih 75 milijonov evrov za gradnjo pet tisoč neprofitnih stanovanj, to pa je po njenih besedah manj kot 15 odstotkov investicijskih sredstev za ta stanovanja.

Za najbolj kritično zavezo, ki ni izpolnjena in po mnenju iniciative zahteva takojšnje ukrepanje, je nepriznanje Palestine za samostojno državo. “Prepričani smo, da je situacija tako daleč, da je resnično treba preseči afere, prelaganja odgovornosti in neke časovnice. Edino, kar ljudje pričakujejo, je jasno in odločno ukrepanje s pogumom,” je izpostavil Jenull.

Iniciativo Glas ljudstva sicer sestavlja več kot sto različnih organizacij. Zaveze, ki jih preverjajo, so oblikovali na podlagi večmesečnih posvetovanj z različnimi organizacijami. Monitoring znotraj iniciative izvaja 11 skupin iniciative na ravno toliko različnih področij. Skupine delo vlade ocenjujejo na podlagi podatkov o sprejetih ukrepih, ki jih pridobivajo neodvisno in od pristojnih ministrstev. Cilj monitoringa zavez je po navedbah iniciative povečanje politične odgovornosti nosilcev oblasti z namenom krepitve demokracije in politik, usmerjenih v dolgoročno blaginjo ljudi in narave.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje