Kako hitro bi se obnovila vaša jetra, če bi prenehali piti alkohol?

Slovenija 23. Jan 202405:02 0 komentarjev
vino, alkohol, prenehanje pitja alkohola, kozarec vina, stop alkohol
Foto: PROFIMEDIA

Jetra imajo veliko moč regeneracije in se lahko relativno hitro obnovijo, če prenehamo piti alkohol. Vendar ne vedno in ne popolnoma.

Jetra so največji notranji organ v človeškem telesu.

Odgovorna so za množico procesov, med drugim za razgradnjo strupov, kot je alkohol. Na neki način so jetra prvi organ, ki zazna popiti alkohol, zaradi česar so za njegove učinke najdovzetnejša, piše Science Alert. Pri tem poudarja, da dolgotrajno prekomerno uživanje alkohola lahko poškoduje še druge organe, tudi srce in možgane.

Kako alkohol vpliva na jetra? Že dolgo je znano, da alkohol lahko povzroči vrsto bolezni – od zamaščenih jeter do brazgotinastih (ciroza) – ki so lahko neopazne vse do poznih stadijev.

Sprva alkohol zamasti jetra, maščoba, ki se v njih nabira, pa povzroča vnetje jeter. Ta se skušajo zaceliti in začnejo proizvajati brazgotinasto tkivo. Če se to nenadzorovano nadaljuje, lahko celotna jetra postanejo mreža brazgotin z otočki “dobrih” jeter, in temu stanju rečemo ciroza. Ta je lahko za človeka tudi usodna.

Zgornja meja manj tveganega pitja za moške je dve enoti alkohola na dan – 2 kozarca vina (po 1 deciliter) ali velika pločevinka piva (0,5 litra) oziroma dve šilci (po 0,3 decilitra) žgane pijače. Za ženske velja polovična količina. Ljudje, stari nad 65 let, naj ne bi popili več kot enote alkohola na dan, otroci in mladina pa naj ne pijejo alkohola, piše na straneh NIJZ.

Večina ljudi, ki redno pije več kot količino, ki velja za zgornjo mejo manj tveganega pitja, ima zamaščena jetra, kar lahko, kot rečeno, privede do ciroze. Po drugi strani pa imajo jetra izjemno sposobnost regeneracije in danes vemo, da lahko prenehanje ali že pomembno zmanjšanje uživanja alkohola pomaga jetrom k obnovitvi ali celo k popolni ozdravitvi.

Pri ljudeh z vnetjem jeter ali blagim brazgotinjenjem je že v sedmih dneh po opustitvi alkohola opazno zmanjšanje jetrne maščobe, vnetja in brazgotin. Prenehanje uživanja alkohola za več mesecev pa jetrom omogoči, da se zacelijo in vrnejo v normalno stanje. Pri težkih pivcih s hujšimi brazgotinami (cirozo) ali odpovedjo jeter večletna opustitev alkohola zmanjša možnost poslabšanja in smrti.

Ljudje, ki veliko pijejo, so lahko fizično odvisni od alkohola in nenadna opustitev pitja lahko povzroči odtegnitvene simptome, ki se v blagi obliki kažejo kot tresenje in znojenje, v hudi pa tudi kot halucinacije, krči in celo smrt. Zato nenadna popolna opustitev pitja alkohola za ljudi, ki so močno ali dlje časa odvisni od alkohola, ni priporočljiva in je lahko nevarna. Opuščanja naj se zato lotijo le pod zdravniškim nadzorom.

Opustitev pitja pozitivno vpliva tudi na spanje, delovanje možganov in krvni tlak. Izogibanje alkoholu za daljša obdobja tudi zmanjša tveganje za več vrst raka (vključno z jetri, trebušno slinavko in debelim črevesom) ter tveganje za bolezni srca in možgansko kap.

Jetra imajo veliko moč samoceljenja, vendar pa, če so že močno zabrazgotinjena, na novo ne bodo več zrasla in vse škode ni več mogoče odpraviti. “Če želite poskrbeti za svoja jetra, pijte zmerno in vsak teden dva do tri dni ne pijte alkohola. Tako se vam za zdravje ne bo treba zanašati na čarobno moč samozdravljenja jeter,” je za Science Alert dejal zdravnik, specialist za jetra, Ashwin Dhanda.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!