Britanski obveščevalci objavili fotografije severnokorejskih pošiljk Rusiji

Svet 22. Jan 202410:28 20 komentarjev
Poročilo vključuje posnetke ladij, ki v Severni Koreji natovarjajo pošiljke in jih peljejo v Rusijo
Poročilo vključuje posnetke ladij, ki v Severni Koreji natovarjajo pošiljke in jih peljejo v Rusijo (Foto: Britansko obrambno ministrstvo)

Združeno kraljestvo je skupini strokovnjakov Združenih narodov predložilo satelitske fotografije pošiljk, ki iz Severne Koreje potujejo v Rusijo. S tem želi Združeno kraljestvo sprožiti uradno preiskavo orožarskih poslov, ki kršijo mednarodne sankcije, poroča Guardian.

Odkar se je septembra ruski predsednik Vladimir Putin sestal s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom, se vrstijo očitki, da Severna Koreja ruski vladi dobavlja balistične rakete in artilerijske izstrelke, namenjene na fronto v Ukrajini.

Zdi se, da se odnosi med državama krepijo. Ta teden se je Putin v Kremlju srečal s severnokorejskim zunanjim ministrom Čoe Son Huijem. Gre za eno redkih potovanj visokega predstavnika Pjongjanga v tujino. Ob obisku so v Moskvi navedli, da so pogovori tekli o “nadaljnjem razvoju odnosov na vseh področjih, tudi na občutljivih”.

Džong Un na obisku v Rusiji
Foto: Sputnik/Vladimir Smirnov/Pool/REUTERS

Posnetki ladij, ki potujejo med Severno Korejo in Rusijo

Zdaj pa je britanska obveščevalna služba pripravila poročilo, v katerem prikaže tudi posnetke, ki so nastali med septembrom in decembrom. Na njih je videti tri ruske ladje, Maio, Angaro in Mario, ki so v severnokorejskem oživljenem pristanišču Nadžin natovarjale zabojnike. Nato pa so jih prepeljale v pristanišča na skrajnem vzhodu Rusije, izhaja iz neobjavljenega poročila, ki ga je videl Guardian. Britanska obveščevalna služba je sporočila, da ne more ugotoviti, kaj je bilo v zabojnikih. Vendar je sledila objavi ZDA prejšnji teden, da je Rusija v Ukrajini uporabila balistične rakete iz Severne Koreje.

“Rusija je v Ukrajini uporabila severnokorejsko orožje in s tem kršila številne resolucije Varnostnega sveta ZN,” je po poročanju Guardiana dejal diplomat Združenih narodov. “To spodkopava mednarodna prizadevanja za preprečevanje širjenja jedrskega orožja in razkriva, kako obupana je postala Rusija v svoji neuspeli invaziji. Ta in drugi dokazi, predloženi odboru ZN za sankcije, bi morali sprožiti celovito preiskavo očitnega kršenja mednarodnih sankcij Rusije in Severne Koreje.”

Poročilo so skupaj z drugimi dokazi Združenih držav in drugih držav predložili odboru strokovnjakov ZN za severnokorejsko širjenje orožja. Ta naj bi prihodnji mesec objavil svoje prvo končno poročilo, odkar se je letos močno povečalo število domnevnih severnokorejskih pošiljk streliva v Rusijo.

Za vse ladje, omenjene v poročilu, je vlada ZDA leta 2022 uvedla sankcije. Povezane so namreč z ladjarskim podjetjem ruskega ministrstva za obrambo, ki je “od leta 2014 vpleteno v nezakonit zaseg in okupacijo Krima”, povezane pa so tudi z “zasebnimi ruskimi pomorskimi ladjarskimi podjetji, ki za rusko vlado prevažajo orožje in drugo vojaško opremo”.

Zemljevid transporta pošiljk med Severno Korejo in Rusijo
Zemljevid prevoza pošiljk med Severno Korejo in Rusijo (Foto: Britansko obrambno ministrstvo)

Dve izmed teh ladij sta omenjeni tudi v nedavnem poročilu londonskega raziskovalnega inštituta Royal United Services Institute. Poročilo kaže porast pretovarjanja iz Severne Koreje v Rusijo. To verjetno kaže, da Rusija prejema več severnokorejskega streliva. Neodvisna spletna stran NK News, ki se ukvarja s Severno Korejo, je tretjo ladjo opredelila kot “del skupine komercialnih plovil, ki so opravila več dobav vojaške opreme in streliva, ki jih je Severna Koreja dobavila Rusiji”.

Rusija je napadla Ukrajino z osmimi droni, ki pa so jih ukrajinske sile sestrelile, so sporočili iz Kijeva. Poročil o morebitni škodi zaradi ostankov sestreljenih zračnih plovil ni.

Sodelovanje z Rusijo bi lahko spremenilo naravo grožnje, ki jo predstavlja Severna Koreja

Te dobave orožja naj bi omogočile decembrske in januarske napade na Ukrajino, v katerih je bilo ubitih več deset ljudi, še več sto pa je bilo ranjenih. Delce raket, ki naj bi jih izdelala Severna Koreja, je Kijev poslal na analizo. Kot so za Guardian povedali tožilci iz Harkova, so se rakete med seboj subtilno razlikovale.

Osem članic Varnostnega sveta, vključno z Združenim kraljestvom in ZDA, je objavilo izjavo. V njej so navedli, da so bili napadi na Ukrajino izvedeni z balističnimi izstrelki in lansirnimi sistemi za balistične izstrelke, ki so bili nabavljeni v Severni Koreji.

Višji direktor Bele hiše za nadzor orožja Pranay Vaddi je ta teden dejal, da je vojaško sodelovanje med Rusijo in Severno Korejo “brez primere”. Opozoril je, da bi lahko ruska vojaška pomoč Severni Koreji ogrozila ameriško politiko jedrskega odvračanja v Južni Koreji in na Japonskem. “Zaradi tega sodelovanja bi se lahko narava grožnje, ki jo predstavlja Severna Koreja, v prihodnjem desetletju drastično spremenila,” je dejal.

Balistična raketa
Foto: KRT via REUTERS

Severna Koreja je nakazala tudi, da bi lahko prejela rusko pomoč za svoj vesoljski program. Člana severnokorejske delegacije so pred srečanjem s Putinom fotografirali z dokumentom z naslovom Seznam opazovanj na področju vesoljske tehnologije. Na seznamu naj bi bila navedena vesoljski center za rakete Progress in mehanična tovarna Voronež, znana po proizvodnji motorjev, čeprav pisava ni bila povsem jasna. Putin se je že prej zavezal, da bo Severni Koreji pomagal pri izdelavi satelitov, še piše Guardian. Severni Koreji je novembra uspelo izstreliti svoj prvi vohunski satelit, za katerega Južna Koreja trdi, da ga je pomagala zgraditi Rusija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje