Kako je prav: božič ali Božič?

Magazin 24. Dec 202113:15 1 komentar
božič
Profimedia

Ob božičnih in novoletnih praznikih po običaju drug drugemu voščimo. Najlepše želje pošljemo tako v tradicionalnih voščilnicah kot kratkih sporočilih in po elektronski pošti. Med pogostejšimi dilemami pri zapisovanju dobrih želja ostaja velika začetnica. Pišemo božič z veliko ali malo začetnico? Kdaj se lahko piše Božič? In kako napisati pismo Božičku?

Imena praznikov pišemo z malo začetnico. Uporabljamo jo tako za verske kot državne praznike, z malo začetnico pa pišemo tudi poimenovanja posebnih datumov in mednarodnih praznikov ter spominskih dnevov, kot so novo leto, materinski dan in zahvalni dan. Malo začetnico uporabljamo tudi za gregorjevo, jožefovo, jurjevo, martinovo, silvestrovo, štefanovo, duhovo in telovo.

Izjema so svojilni pridevniki v stalnih besednih zvezah, ki so izpeljani iz imen. Gre za Prešernov dan, Marijino vnebovzetje, Martinova sobota in Silvestrov večer, primere navaja Jezikovna svetovalnica. Velika začetnica pa se uporablja tudi za lastna imena. Gre za dan Zemlje (ker je mišljen planet Zemlja), dan vrnitve Primorske k matični domovini, dan Primoža Trubarja, dan Rudolfa Maistra in podobno.

Pravilno je torej zapisovanje božiča z malo začetnico.

V praksi se sicer božič pogosto zapisuje tudi z veliko začetnico, kažejo podatki iz Gigafide. A v vseh primerih, ko je uporabljena velika začetnica, ne gre zgolj za napačno rabo velike začetnice. Nekateri pisci v znamenje spoštovanja zlasti pri verskih praznikih te pišejo z veliko začetnico. “To je omejeno na zasebne sporočevalne prakse in česar nihče ne preganja. Gre za odraz emocionalnosti, zapis iz osebnih razlogov, nekateri napišejo z veliko tudi druge besede, npr. Veliko Zdravja in Veselja ali Naj vas spremlja Mir, in s tem še poudarijo pozitivne misli,” so zapisali v Jezikovni svetovalnici.

Božič z veliko začetnico pa se lahko nanaša tudi za zapis priimka. Božič se piše 3.293 Slovencev, priimek pa je na 14. mestu najpogostejših. Najpogosteje se pojavlja v osrednjeslovenski regiji, kažejo podatki statističnega urada.

O veliki začetnici pri pisanju praznikov se šolarji učijo v petem razredu osnovne šole. Delovni zvezek učence spomni, da se z malo začetnico zapisuje poimenovanje jezikov, dni, mesecev in praznikov. Izjema sta že omenjena praznika Prešernov dan in Marijino vnebovzetje.

božič
N1

V pismu Božičku pa le uporabite veliko začetnico!

Če pisma Božičku še niste poslali, dodajamo še nekaj pravopisnih nasvetov. Kljub temu da se božič piše z malo, se Božiček piše z veliko. Zato na začetku pisma zapišite Dragi Božiček, na koncu pa zaključite z željo veselega, lepega, mirnega … božiča.

pismo božičku
Profimedia

Kakšna voščila smo prejeli letos?

Premier Janez Janša je praznično voščilo vključil v pismo, ki so ga prejeli številni državljani in v katerem poziva k cepljenju. Tako božič kot dan samostojnosti in enotnosti je predsednik vlade zapisal z malo začetnico.

Pismo Janša
N1

Tudi na zunanjem ministrstvu, ki ga vodi Anže Logar, so tako božič kot novo leto zapisali z malo začetnico.

božič
N1

Nasprotno pa je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj na voščilu božič zapisal z veliko začetnico. Srečno novo leto pa je na voščilu zapisano v velikih tiskanih črkah.

božič
N1

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec v poslanici ni uporabila imena nobenega praznika.

mizš
N1

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje