Kako lahko pomagamo? Informacije o pomoči za prizadete v poplavah

Slovenija 05. Avg 202308:10 0 komentarjev
Poplave po nalivih v okolici Medvod.
Poplave po nalivih v okolici Medvod. (Foto: BOBO)

Ob katastrofalnih poplavah, kot jih v Sloveniji ne pomnimo, so mnogi pripravljeni pomagati. Zbiranje pomoči že poteka. Spodaj smo zbrali nekatere informacije o tem. Seznam se še dopolnjuje. V ponedeljek bo zaživela tudi aplikacija, prek katere bodo lahko državljani prizadetim ponudili pomoč. Vsak bo lahko prek nje ponudil opremo ali prostovoljno delo.

RDEČI KRIŽ

Rdeči križ Slovenije (RKS) je sporočil, da je s svojimi območnimi združenji, ki so marsikje po Sloveniji tudi močno prizadeta, polno aktiviran in se v koordinaciji z enotami civilne zaščite, z razpoložljivimi kapacitetami članov in predanih prostovoljcev nemudoma odziva na pomoč.

Če želite pomagati prizadetemu prebivalstvu pri sanaciji škode po neurjih in poplavah, to najhitreje storite s SMS s ključno besedo UJMA5 oz. UJMA10 in ga pošljete na številko 1919 ter tako donirate 5 oz. 10 EUR, sredstva za pomoč pa lahko nakažete tudi na naš TRR račun: Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, SI56 0310 0123 4567 891 (odprt pri SKB Banka, d. d.), sklic: 00 96875, Namen: Ujma 2023, BIC banke: SKBASI2X, koda namena: CHAR.

“Še enkrat pa vas opozarjamo, da domove zapuščajte le, če je to nujno potrebno, da pri delu ne ovirate intervencijskih ekip in da v prvi vrsti poskrbite za lastno varnost,” so dodali v RKS. Njihove aktualne informacije in podatke najdete tudi na njihovi spletni strani https://www.rks.si/ .

SLOVENSKA KARITAS

Slovenska karitas je na svoji spletni strani zapisala: “Povabljeni smo, da ponovno stopimo skupaj in pomagamo najbolj prizadetim. HVALA za vašo solidarnost, da olajšamo trpljenje številnim družinam. Zbrana sredstva z vaših darov bomo namenili za neposredno pomoč prizadetim gospodinjstvom, da bodo lažje popravila nastalo škodo in si uredila svoje domove. Vaša podpora v teh težkih časih je neprecenljiva.” Svoj dar lahko posredujete na:

Slovenska karitas
Kristanova ulica 1

1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Namen: POMOČ NEURJE
Sklic: SI 00 624

Svoj prispevek pa lahko prispevate tudi s SMS-sporočilom KARITAS5 na 1919 in prispevate 5 EUR ali KARITAS10 na 1919 in prispevate 10 EUR za prizadete v neurjih.

Za dodatne informacije se lahko obrnete na [email protected], 031 228 726. Sveže informacije pa objavljajo na spletni strani https://www.karitas.si/

HUMANITARČEK

V Humanitarčku so takoj ob začetku poplav zagnali akcijo pomoči pri nastanitvi domačih živali, njen potek lahko spremljate na njihovi Facebookovi strani. Za vse, ki želijo pomagati gasilskim društvom ali ki želijo pomagati drugače, pa so objavili spodnje obvestilo:

ADRA

Iz ADRA Slovenija so sporočili, da so v primeru katastrof vedno ena izmed prvih organizacij, ki se odzove: “Enako smo storili po poplavah v Bosni, potresu na Hrvaškem, Siriji in Turčiji, še vedno pomagamo po posledicah migrantske krize in tudi tokrat potrebujemo vašo pomoč.”

Pošljite SMS LJUDJE5 na 1919.
Nakažite na TRR:
IBAN: SI56 0284 3026 3945 425
BIC: LJBASI2X

Referenca: SI00 2023
Ime prejemnika: HD ADRA Slovenija, Njegoševa 15 1000 Ljubljana
Namen: NEURJE 2023
Koda namena: CHAR

Pomoč s kreditno kartico preko Paypal: https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=3RJJ3E2KBVNG4

Vprašanja in odgovore ADRA najdete na povezavi: https://adra.si/.

ZVEZA PRIJATELJEV MLADINE

“V teh težkih časih se na Zvezo prijateljev mladine Slovenije in njenih 112 članic obrača veliko prizadetih ljudi, ki potrebujejo pomoč, saj so se znašli v velikih stiskah, saj se celotna Slovenija sooča s hudo naravno nesrečo – poplavami, ki so prizadele mnoge družine in povzročile nepredstavljive težave in škode. Zato pozivamo vse, ki imate možnost, da prispevate svoj prispevek za pomoč prizadetim družinam. Vaša podpora bo neposredno namenjena tistim, ki so najbolj prizadeti in potrebujejo nujno pomoč. Vsak prispevek bo omogočil lažje premagovanje težav ter ustvarjanje varnega in stabilnega okolja za življenje prizadetih v poplavah,” so zapisali v Zvezi prijateljev mladine.
Če želite pomagati finančno, lahko svoj prispevek nakažete na naslednji TRR:

Zveza prijateljev mladine Slovenije, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana
SI56 6100 0000 3512 232 sklic: SI00 245021 koda: CHAR Namen: neurje
Pošljite SMS s ključno besedo ENOSRCE5 na številko 1919.
Vaš prispevek bo prav tako prispeval k zagotavljanju nujne pomoči tistim, ki jo najbolj potrebujejo.

“Poleg finančnih prispevkov zbiramo tudi sredstva za higieno in hrano, saj so to osnovne potrebe, ki so ključne v teh težkih razmerah. Prav tako bomo z veseljem sprejeli dodatne materiale, ki bi lahko olajšali stisko prizadetim. Samo skupaj lahko naredimo veliko in izkažemo svojo človečnost ter empatijo do sočloveka v trenutkih, ko jo najbolj potrebujejo,” so še dodali.

ZPM MOSTE POLJE

“Kalvarije in duševne praznine, ki spremljata ogromno število ljudi, ne bo zlahka odpraviti. Ne gre le za izgubo domov, ampak za negotovost, v kateri so se znašli ljudje, in kako hitro so se njihova življenja obrnila na glavo. Dragi vsi, trenutno tudi mi ne dojemamo vsega, a prepričani smo, da je ljubezen gonilo sveta. Ne smemo popustiti in vreči puške v koruzo, vsak izmed nas lahko zaneti iskro upanja. Pomagajmo odpraviti nastalo škodo,” pišejo na Zvezi prijateljev mladine Moste Polje in dodajajo informacijo:

APLIKACIJA ZA POMOČ PRI POPLAVAH

Uprava za zaščito in reševanje je objavila spletno aplikacijo Poplave 2023 za pomoč prizadetim v poplavah. Objavljamo povezavo do spletne strani za vse, ki bi želeli pomagati.

IPO – MEDNARODNA POLICIJSKA ORGANIZACIJA

“V teh težkih trenutkih, ko so poplave prizadele naše ljudi, je Mednarodna policijska organizacija odprla zbirni center v Ljubljani. Ljudje se odzivajo in prinašajo vodo, hrano, oblačila in druge potrebščine. Naši prijazni prostovoljci so že dva dni dejavni, pripravljajo pakete ter pomagajo pri organizaciji in sortiranju. Vzpostavili smo enostaven spletni obrazec, ki ga najdete na povezavi: https://form.jotform.com/232165982992368. Prek tega obrazca lahko ljudje sporočijo, kaj potrebujejo, in se dogovorijo za prevzem ali dostavo. /…/ Lahko nas kontaktirajo tudi na telefonsko številko 051 303 400 (Rok), kjer ljudje sporočijo svoje potrebe ali se dogovorijo za prevzem. Zbirni center je na naslovu Magistrova 1 v Ljubljani, potrebujemo vodo, hrano, oblačila in druge nujne potrebščine (osebna higiena, prva pomoč).” To pa sporočajo iz IPO Slovenija (Mednarodna policijska organizacija).

Na svoji Facebookovi strani so objavili, da zbirajo tudi denarne prispevke:

SLOVENSKA FILANTROPIJA

Slovenska filantropija je že v minulih dneh zbirala interes za prostovoljsko pomoč pri poplavah. Več informacij o tem in njihov obrazec za prijavo najdete na tej povezavi. Do sobote se jim je tako javilo že več kot 900 prostovoljcev. Zapisali pa so še: “Ker je koordiniranje tolikšnega števila prostovoljcev in načrtovanje akcij velik zalogaj, zbiramo sredstva za stroške, ki bodo nastali z našimi akcijami: prevoz na prizadeta območja, malica prostovoljcev, zavarovanje, zaščitna oprema, pripomočki za čiščenje, koordiniracija prostovoljcev in akcij, ipd.. Če nam torej ne morete pomagati z rokami, lahko pomagate s tem, da podprete naše prostovoljce pri delu na terenu.
Donacijo za prostovoljsko pomoč lahko nakažete na naš TRR:
TRR ZA NAKAZILO: SI56 0201 4025 8581 012, NLB D.D.

SKLIC: SI00 202308
NAMEN: PROSTOVOLJSKA POMOČ PRIZADETIM V POPLAVAH
KODA NAMENA: CHAR
IME PREJEMNIKA:
Slovenska filantropija
Cesta Dolomitskega odreda 11
1000 Ljubljana”.

Pomoč ponujajo mnogi na vseh koncih Slovenije. Tako so denimo tudi navijači Olimpije Green Dragons Ljubljana v soboto objavili spodnji zapis.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!