V ZD Koper stavkali vsi zdravniki, plače so “minorna zadeva”

Slovenija 15. Jan 202411:46 > 18:30 6 komentarjev
Stavka v ZD Koper
Zdravstveni dom Koper (Foto: Tomaž Primožič/Fpa/BOBO)

V javnih zdravstvenih zavodih po državi se je ob 7. uri začela stavka Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. Kako ob stavki, ki jo spremljajo zbori zaposlenih, poteka delo v bolnišnicah in zdravstvenih domovih po državi? V ZD Koper so se stavki pridružili vsi zdravniki. Bili so na delovnih mestih in opravljali storitve za ranljive skupine, je povedala predstavnica Fidesa Tatjana Cvetko. Kot je pojasnila, je vsak prilagodil delo populaciji, ki jo pokriva. Danes so imeli še veliko dela, saj bolnikov niso mogli obvestiti o preložitvi pregledov.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so pojasnili, da se o stavki vsak zdravnik odloči po svoji vesti. O odpadlih terminih pa so bili bolniki pravočasno obveščeni, so zagotovili.

V Splošni bolnišnici (SB) Celje vsi zdravniki danes od 7. ure stavkajo na svojih delovnih mestih, je zjutraj povedala sindikalna zaupnica Fidesa v tej bolnišnici Mateja Grat. Pojasnila je, da bodo bolniki, ki so v skupinah, za katere mora biti zagotovljen zakonski minimum, normalno pregledani in obravnavani. Zbor zaposlenih so imeli napovedan za 10. uro, na njem so poročali, kako potekajo pogajanja Fidesa z vlado glede njihovih stavkovnih zadevah.

Tudi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor ponavljajo, da bodo v času stavke sindikata Fides izvajali vse tiste zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali v smrt. Prav tako bodo izvajali vse zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti ter bolnike starejše od 65 let, vse zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom ter ukrepe za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni.

“Delo bo organizirano tako, da bo zagotovljena čim manj motena oskrba bolnikov, saj se zavedamo, da smo javni zdravstveni zavod, ki opravlja dejavnost posebnega družbenega pomena in da smo tu zaradi bolnikov,” sporočajo iz UKC Maribor. O odpovedi terminov ambulantnih pregledov in operativnih posegov ter novih terminih bodo pacienti pravočasno obveščeni, dodajajo.

Stavkovni zbor na Onkološkem inštitutu Ljubljana
Foto: Borut Živulović/BOBO

Stavki se po besedah predstavnika zdravniškega sindikata Fides v tem zavodu Borisa Rižnarja pridružujejo skoraj vsi člani Fidesa v UKC Maribor. Ta ima tam okoli 180 članov. “Ob 8. uri smo imeli v sejni sobi kirurške stolpnice zbor stavkajočih in podpornikov stavke. Bila je kar dobra udeležba, po zboru pa smo odšli v operacijske dvorane in ambulante opravit svojo dolžnost, v skladu z zakonom o stavki,” je povedal.

“Ne stavkamo proti bolnikom”

Po njegovih besedah je eden glavnih ciljev prizadevanj za ureditev plačnega sistema to, da se ustavi odhajanje kadrov iz zdravstva, “ki že ogroža delovanje sistema”. “Ni namen prizadeti uporabnikov, ampak spodbuditi vlado k bolj resnim pogajanjem. Vlada je tudi po ustavi dolžna zagotavljati takšen zdravstveni sistem, ki je učinkovit. To lahko doseže le v sodelovanju s predstavniškimi organizacijami tistih, ki še vztrajamo v tem sistemu in vidimo, kaj je narobe in kaj in kako bi se dalo izboljšati,” je dejal.

V novomeški bolnišnici so se po besedah predsednika Fidesa za Dolenjsko in Belo krajino Bojana Kostića stavkajoči zdravniki in zobozdravniki zjutraj zbrali na stavkovnem zboru, kjer so jim predstavniki Fidesa predstavili razloge za stavko. Nato so odšli na svoja delovna mesta. Po besedah Kostića bodo zdravniki in zobozdravniki novomeške bolnišnice v času stavke opravljali le nujen obseg del, ki pa še vedno predstavlja velik delež dela zdravnikov in zobozdravnikov. “Vsi nenujni posegi in pregledi pa bodo odpovedani, vse dokler ne bo sklenjen dogovor z vlado”, je povedal. V novomeški bolnišnici sicer po besedah Kostića stavkajo praktično vsi zdravniki in zobozdravniki.

Stavkovni zbor na Onkološkem inštitutu Ljubljana
Stavkovni zbor na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

V ptujski bolnišnici so stavkajoči zdravniki ob 8. uri opravili zbor zaposlenih. Po besedah vodje tamkajšnjega sindikata Fides Boruta Kostanjevca se ga je udeležilo okoli 40 od skupaj 60 zaposlenih zdravnikov. “Nekateri so odsotni po dežurstvu, zato lahko rečemo, da se stavki pridružujejo skoraj vsi zdravniki, zagotovo pa so z vseh oddelkov,” je povedal. Delo poteka v omejenem obsegu, bolnike, katerih obravnave bodo odpadle, so vnaprej obvestili in jim določili nove datume. “Ne stavkamo proti bolnikom. Želimo si, da je bolnik naš zaveznik. Želimo si urediti pogoje dela tako, da bomo lahko bolniku nudili ustrezno strokovno in kvalitetno obravnavo,” je poudaril Kostanjevec.

V šempetrski bolnišnici stavka poteka po stavkovnih pravilih. Vendar s to razliko, da danes še ne bodo vsi pacienti odpovedani ali prenaročeni, je po jutranjem zboru, ki se ga je udeležila najmanj polovica zdravnikov, je povedal sindikalni zaupnik Fidesa v šempetrski bolnišnici Jure Klanjšček. Kot je pojasnil, je potrditev stavke prišla v takšnem času, da vsi bolniki o njej niso bili obveščeni, zato bodo tisti, ki bodo danes prišli v bolnišnico, vseeno pregledani. Za prihodnje dni pa bo steklo obveščanje pacientov o odpovedi obravnav.

V SB Jesenice za danes niso odpovedovali naročenih pacientov in bodo pregledali vse, ki bodo prišli v bolnišnico. Za torek pa načrtujejo zaostrovanje stavke z odpovedjo nenujnih posegov in pregledov, pri čemer bodo vsi pacienti o odpovedih pravočasno obveščeni. Vsi, ki bodo potrebovali nujno pomoč, pa bodo ustrezno obravnavani, je povedal predstavnik Fidesa v jeseniški bolnišnici Andrej Rupel in dodal, da je zaostrovanje stavke v prihodnjih dneh odvisno od pogajanj z vlado.

V ZD Koper stavkali vsi zdravniki

Medtem delo v večini zdravstvenih domov poteka normalno. Iz zdravstvenih domov so sporočili, da so se stavki priključili nekateri zaposleni, ki so delo opravljali v skladu z zakonodajo, ambulante so odprte po običajnem urniku, do večjih odpovedi obravnav pa ni prišlo.

V Zdravstvenem domu (ZD) Kranj, eni od enot Osnovnega zdravstva Gorenjske, je delo organizirano kot ob opozorilni stavki prejšnji torek – ambulante so odpre po običajnem urniku, delo v njih pa poteka v skladu z zakonsko predpisanim stavkovnim minimumom, so sporočili iz Osnovnega zdravstva Gorenjske in se pri tem sklicevali na podatke predstavnice sindikata Fides. Bolniki se v primeru zdravstvenih težav tudi v času stavke obračajo na ambulante svojih osebnih zdravnikov.

Stavka v ZD Koper
Zdravstveni dom Koper (Foto: Tomaž Primožič/Fpa/BOBO)

V enotah ZD Tržič, Bled, Škofja Loka in Jesenice pa zaenkrat stavka ne vpliva na delovne procese, delo v ambulantah v teh zdravstvenih domovih poteka normalno, so še pojasnili.

V ZD Ljubljana stavka poteka podobno kot prejšnji teden, stavki pa so se pridružili posamezni zaposleni, ki so svoje delo opravljali v skladu z zakonodajo. “Zdravniki in zobozdravniki so večinoma delali normalno, bolnikov niso prenaročali, do odpovedi terminov v veliki večini ni prihajalo,” so sporočili.

V ZD Koper so se stavki pridružili vsi zdravniki. Bili so na delovnih mestih in opravljali storitve za ranljive skupine, je povedala predstavnica Fidesa Tatjana Cvetko. Kot je pojasnila, je vsak prilagodil delo populaciji, ki jo pokriva. Danes so imeli še veliko dela, saj bolnikov niso mogli obvestiti o preložitvi pregledov.

Na popoldanskem zboru stavkajočih so po besedah predstavnice sindikata ugotavljali, da so plače “minorna zadeva” med razlogi za stavko. Več je bilo govora o delovnih pogojih, med drugim o sistemu plačevanja storitev in obremenjenosti splošnih zdravnikov s pisanjem napotnic, o obveznem popoldanskem delu in o pomanjkanju motivacijskih ukrepov, je še pojasnila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje