“Pogajanja z vlado so zgolj pesek v oči zaposlenim v zdravstvu in bolnikom”

Slovenija 15. Jan 202406:09 > 16:56 22 komentarjev

Zdravniki in zobozdravniki so ob 7. uri začeli stavko, ki bo trajala do preklica ali sklenitve stavkovnega sporazuma. Zdravniški sindikat Fides je po današnjih pogajanjih z vladno stranjo poudaril, da "je vedno bolj jasno, da so pogajanja z vlado zgolj pesek v oči zaposlenim v zdravstvu in bolnikom". Po besedah podpredsednika Fidesa Milenka Stankovića današnja pogajanja niso "prinesla vidnega napredka, saj vlada še vedno ne naslavlja njihovih stavkovnih zahtev".

Po torkovi opozorilni stavki se je ob 7. uri zjutraj začela stavka zdravnikov in zobozdravnikov. Fides je z vladno stranjo danes znova sedel za pogajalsko mizo.

Fides je po današnjih pogajanjih z vladno stranjo poudaril, da “je vedno bolj jasno, da so pogajanja z vlado zgolj pesek v oči zaposlenim v zdravstvu in bolnikom”. “To se je videlo tudi danes, saj vlada še naprej v ničemer ne naslavlja njihovih stavkovnih zahtev,” je popoldne opozoril podpredsednik Fidesa Milenko Stanković. Povedal je, da zahtevajo le, da vlada izvrši tisto, kar je podpisala pred letom in pol in objavila v uradnem listu 28. oktobra predlani  – to je oblikovanje ločenega zdravstvenega stebra v okviru javnega sektorja, ki bo zajel vse zaposlene v zdravstvu in opredelil njihove specifike.

V Fidesu menijo, da odlašanje “pospešuje razgradnjo javnega sistema, kar dokazujejo tudi vsakodnevni odhodi zdravstvenih delavcev iz javnega sistema”. Vlado so znova pozvali, naj “se resno usede in začne izpolnjevati že dane zaveze”.

Na vprašanja novinarjev pa Stanković ni odgovarjal.

Namestnik vodje vladne pogajalske skupine Denis Kordež je po koncu današnjih pogajanj s Fidesom sicer dejal, da je vladna stran sindikatu predstavila svoja stališča, ki jih bo poslala še pisno, sindikat pa bo nanje odgovoril. “Potem tudi nadaljujemo pogajanja, predvidoma torej jutri,” je napovedal Kordež. Na vprašanja novinarjev pa tudi Kordež ni želel odgovarjati.

Zdravniki in zobozdravniki so dopoldne z zbori stavkajočih, kjer so predstavili zahteve, za pol ure prekinili delo. Članica stavkovnega odbora sindikata Fides Ana Lina Vodušek je po zboru dejala, da so se na Onkološkem inštitutu Ljubljana zbrali v velikem številu in tako sporočili, da imajo dovolj sprenevedanja vlade. Stavkajoče na Onkološkem inštitutu Ljubljana je Vodušek najprej nagovorila na zboru, kasneje pa je v izjavi za medije izrazila željo, da se začnejo spremembe “zdaj in takoj in da nas začne tudi vlada jemati resno, kot enakovredne partnerje”.

Opozorila je, da so ogorčeni nad tem, da se “v zdravstvu ves ta čas ni zares nič naredilo oziroma vsaj ne v pravi smeri”. Meni, da še naprej poteka razgradnja javnega zdravstva, ki se kaže z odhodi kadra. “Vsega kadra od administratork, medicinskih sester, inženirjev, fizikov, računalničarjev, podpornih služb in seveda zdravnikov,” je naštela.

Po besedah Vodušek na onkološkem inštitutu želijo, da vlada upošteva, kar so se že dogovorili na pogajanjih v preteklosti in tudi podpisali. Ob tem si prizadevajo za nov zdravstveni plačni steber za vse zdravstvene delavce, konkurenčne delovne pogoje in ureditev konkurenčne zaposlitve “za ohranitev kadra, zato da ni lepše drugje, kjer je manj obremenitev in boljša plača”

Stavka zdravnikov na Onkološkem inštitutu v Ljubljani:

Na onkološkem inštitutu sicer obravnavajo vse bolnike, stavka pa se je občutila med današnjim zborom stavkajočih, ko je bilo delo moteno. Zbor bodo ponovili v četrtek ob 8. uri. Vodušek je opozorila, da kljub morebitnemu zaostrovanju stavke onkološki bolniki pa zato zagotovo ne bodo oškodovani.

Zbora stavkajočih na Onkološkem inštitutu Ljubljana so se poleg zdravnikov udeležili tudi nekateri drugi zaposleni. Predsednik sindikata sevalcev Slovenije Grega Praprotnik je povedal, da podpirajo prizadevanje sindikata Fides v zavzemanju za ohranitev javnega zdravstva, ohranitev zaposlenih v javnih zavodih, enake pogoje dela za vse in enake delovne razmere. “Mislim, da je zdravstvo kot velika veriga, ki mora delovati skupaj, utečeno,” je ponazoril.

Stavkovni zbor na Onkološkem inštitutu Ljubljana Stavkovni zbor na Onkološkem inštitutu Ljubljana
Foto: Borut Živulović/BOBO
Stavkovni zbor na Onkološkem inštitutu Ljubljana Stavkovni zbor na Onkološkem inštitutu Ljubljana
Foto: Borut Živulović/BOBO
Stavkovni zbor na Onkološkem inštitutu Ljubljana Stavkovni zbor na Onkološkem inštitutu Ljubljana
Foto: Borut Živulović/BOBO
Stavkovni zbor na Onkološkem inštitutu Ljubljana Stavkovni zbor na Onkološkem inštitutu Ljubljana
Stavkovni zbor na Onkološkem inštitutu (Foto: Borut Živulović/BOBO)
Stavkovni zbor na Onkološkem inštitutu Ljubljana Stavkovni zbor na Onkološkem inštitutu Ljubljana
Foto: Borut Živulović/BOBO
Stavkovni zbor na Onkološkem inštitutu Ljubljana Stavkovni zbor na Onkološkem inštitutu Ljubljana
Foto: Borut Živulović/BOBO

Kot predstavnik sindikata sevalcev na pogajanjih z vlado pa je dejal, da v letu in pol pogajanj ni bilo nikakršnih konkretnih predlogov, odzivov ali približevanj. Dodal je, da če na pogajanjih z ostalimi sindikati v zdravstvu ne bo dialoga, se bodo sindikati počasi pridruževali temu stavkovnemu valu.

Predstavnica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenje Darija Zupančič je dejala, da si tudi predstavniki zdravstvene nege prizadevajo za izboljšanje delovnih pogojev v zdravstvu. Zavzemajo se tudi za pravično plačilo za medicinske sestre in izboljšanje modelov organizacije dela, je povedala.

Mnenja bolnikov o zdravniški stavki pa so različna. Eden od bolnikov je dejal, da stavko zdravnikov podpira, saj so plače na splošno prenizke. Medtem ko je drugi bolnik povedal, da stavke ne podpira, saj se zdravniki borijo le zase in ne za pomoč ljudem. “Kdor hoče delati, kdor ima zavest in bi želel ljudem pomagati, bi lahko veliko naredil,” je prepričan.

Glavni razlog za zdravniško stavko, ki so jo v Fidesu napovedali 18. decembra lani, je neuresničitev vladnih zavez iz že podpisanih sporazumov. Gre za zamik pri oblikovanju plačnega stebra za zdravstvo, s katerim naj bi uredili specifike dela zdravnikov, medicinskih sester in ostalih zdravstvenih sodelavcev, delu in zahtevnosti zdravstvenih poklicev pa naj bi bila prilagojena tudi plačna lestvica. Prav tako zahtevajo odpravo plačnih nesorazmerij, ki so nastala po posegu v plačni sistem, ko so se plače zvišale mladim zdravnikom, starejšim pa ne toliko.

V času stavke bodo v javnem zdravstvu opravljali zgolj storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt, le za nosečnice, otroke in starejše bodo opravljali tudi nenujne storitve. Za večino zdravstvenih storitev bo sicer veljal enak razpored kot ob praznikih. Kako ob stavki zdravnikov poteka delo v slovenskih bolnišnicah?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje