Kako preveriti, ali je vaša stavba potresno varna (IZRAČUN)

Slovenija 09. Nov 202210:26 1 komentar
Bloki Ljubljana
Žiga Živulović jr/BOBO

Po močnem potresu v Italiji, ki so ga čutili tudi številni Slovenci, je znova aktualno vprašanje, kako varne so stavbe, v katerih živimo. Varnost oziroma okvirno potresno odpornost lahko preverite na portalu Potrog, kjer izpolnite spletni vprašalnik.

Osrednjo Italijo je zjutraj stresel močan potres, ki je dosegel magnitudo 5,7. Tresenje tal so čutili mnogi prebivalci v Sloveniji. Še močneje so vpliv potresa čutili pred dvema letoma, ko je bil silovit potres na Hrvaškem.

Oba potresa sta znova odprla vprašanja, kakšna je varnost stavb, v katerih živimo. Hitro oceno, kako potresno odporna je vaša stavba, lahko preverite z aplikacijo Potrog, ki sta ga razvila agencija za okolje (Arso) in Zavod za gradbeništvo Slovenije, v spletni vprašalnik pa vnesete podatke o svoji stavbi – kdaj je bila zgrajena, koliko ima nadstropij, kako je grajena …

Rezultat vprašalnika je okvirna ocena verjetnosti za posamezno kategorijo poškodovanosti opisane stavbe pri potresu podane intenzitete.

Okvirna ocena temelji na uporabi rezultatov statistične analize ocen potresne ranljivosti, ki so bile izračunane za večje število stavb v Sloveniji, na območjih z večjo potresno nevarnostjo (baza stavb). Rezultat je informativne narave, poudarjajo avtorji aplikacije.

Del Slovenije leži na potresno ogroženem območju. Ljubljana je po podatkih seizmoloških kart eno najbolj ogroženih mest. V prestolnici je na primer pet stolpnic, ki bi jih z vidika protipotresne varnosti bilo najbolj smiselno porušiti, saj bi se ob močnejšem potresu najverjetneje podrle. To so stolpnice na Štefanovi, Rozmanovi, Pražakovi in Cigaletovi ulici ter Hrvatskem trgu. Več v članku V Ljubljani naprodaj stanovanja v stolpnicah, ki bi jih bilo treba porušiti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje