Vizjak ne odstopa, zaradi “sodnika, ki mu lahko stre jajca,” se kesa

N1 video 04. Nov 202109:57 > 20:11 9 komentarjev
Andrej Vizjak
N1

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak se je odzval na v sredo objavljen posnetek njegovih pogovorov s predsednikom uprave DZS Bojanom Petanom glede Term Čatež, v katerem je med drugim omenjal možnost vplivanja na sodišče. Čeprav še vedno trdi, da je bil oktobra objavljeni posnetek lepljenka, je Vizjak priznal avtentičnost celotnega posnetka, objavljenega v sredo, in zatrdil, da je leta 2007 želel preprečiti oškodovanje državne lastnine. Vizjak meni, da je posnetek namenjen njegovi diskreditaciji in oviranju današnjih projektov ministrstva za okolje in prostor, zlasti zakona o varstvu okolja.

V oddaji 24UR ZVEČER so v sredo objavili daljši del pogovora iz leta 2007 med tedanjim ministrom za gospodarstvo in današnjim ministrom za okolje in prostor Andrejem Vizjakom ter poslovnežem in predsednikom uprave DZS Bojanom Petanom.

Na posnetku Vizjak Petanu med drugim reče, da bodo v primeru nedogovora in morebitnega sodnega spora nad to šli “z vsemi kanoni” in po potrebi “kakšnemu sodniku jajca strli”.

Petanu med drugim ponuja dobrohotnost države pri nakupu drugih term – Term Olimia, in kooperativnost Slovenskih železnic ter državnega Kada.

Oba imata po poročanju POP TV delež v Termah Olimia, ki si jih Petan želi v svojem portfelju, a je zanje leta 2007 tekmoval tudi s cerkvenim Zvonom.

Objava daljšega dela pogovora sledi prvotnim posnetkom, ki so jih v oddaji 24UR ZVEČER objavili oktobra. Na njih je Vizjak po dosedanjih interpretacijah komercialne televizije Petanu v bitki za Terme Čatež med drugim svetoval, kako naj se izogne plačila davka, in mu obljubil “kooperativnost nadzornega sveta”. Vizjak je dan po objavi, ko je javnost pričakovala njegov odstop, zgodbo popolnoma obrnil in dejal, da po njegovi oceni objavljeni posnetek ni avtentičen in da je “lepljenka”. Prav tako je napovedal vložitev kazenske ovadbe, ki pa je po informacijah N1 še ni vložil. Neodvisna forenzična preiskava je Vizjakove trditve o tem, da je posnetek pogovora lepljenka, ovrgla. Političnih posledic za Vizjaka za zdaj še ni bilo.

Vizjak vztraja, da je prvi posnetek lepljenka, a priznava avtentičnost celotnega posnetka

“Tudi ta posnetek dokazuje, da je bil prvi posnetek zlepljenka,” je v odzivu vztrajal Vizjak. “Iz tistega se ne da ničesar razbrati, kaj smo se tam pogovarjali. Da se razbrati samo to, kar je novinar želel prikazati, da smo se tam pogovarjali,” je navedel Vizjak.

Po njegovem mnenju pa je v sredo objavljeni celoten posnetek “avtentičen”, zato je njegovo objavo pozdravil.

“Takrat sem želel preprečiti izčrpavanje podjetja Terme Čatež in prevzem od družb, ki jih je obvladoval in jih še danes obvladuje Petan,” je navedel Vizjak. “V letu 2006 je imela večino v tej lastniški strukturi država. Petan je takrat obvladoval 30 odstotkov, država je imela večino,” je navedel današnji minister za okolje in prostor.

“Takrat smo bili soočeni z eno po moji oceni nesprejemljivo, škodljivo potezo države oziroma državne NLB banke, ki je deleže v Termah Čatež prodala Factor banki,” je opisal. “Motivi so bili zagotovo osebni interesi takratnih vodstvenih delavcev,” je dejal.

“Petanu nikoli nisem svetoval utaje davkov”

“Nato se je nadaljeval Petanov prevzem Term Čatež, kar sem želel kot takratni minister preprečiti, ker je šlo to na škodo družbe, za veliko oškodovanje družbe Term Čatež in posledično tudi državnih lastnikov v družbi, kar se danes izkazuje,” je opisal minister Vizjak.

Opisal je, da so Terme Čatež deleže neodvisnih družb Term Čatež kupile po takrat visokem tečaju, po njegovih besedah pa je to takrat označil za “glupo”.

“Vse, česar se je v tem obdobju dotaknil Bojan Petan, je rezultiralo v katastrofo, ki so jo občutili davkoplačevalci,” je opisal Vizjak. Ocenjuje, da so bili davkoplačevalci v tem obdobju oškodovani za 200 milijonov evrov. Petanov motiv za obvladovanje skupine je bil po Vizjakovih besedah dobičkonosen.

Pravi, da besedne zveze “glupi davki” po drugi strani ni nikoli izrekel. “Bojanu Petanu nikoli nisem svetoval utaje davkov,” je dejal Vizjak.

Želel “zaščititi državno lastnino”

“Gospod Petan je hotel obvladovati to družbo, zato je šel v ta prevzem, ki je izčrpal to družbo,” je dejal Vizjak. “Ta prevzem je spremljala cela kopica negospodarnih in nenavadnih odločitev, ki so jih potrdili tudi nadzorni organi,” je navedel Vizjak. “S tem je Bojan Petan dokončno zabetoniral svoj vpliv v Termah Čatež,” še meni minister za okolje in prostor.

“Moje prizadevanje je bilo zaščititi državno lastnino,” je dejal Vizjak in dodal, da ima “čisto vest”.

“Nikakor in nikoli namen in tudi kontekst tega sestanka ni bil, da bi se zavzemal za prodajo deležev države gospodu Petanu,” je dejal.

Izjavo o sodnikih obžaluje, “bila je neprimerna”

V zaupnem pogovoru s Petanom je bilo izrečeno tudi marsikaj neprimernega, je navedel Vizjak in dejal še, da izjavo o sodstvu obžaluje. Na posnetku Vizjak Petanu namreč med drugim reče, da bodo v primeru nedogovora in morebitnega sodnega spora nad to šli “z vsemi kanoni” in po potrebi “kakšnemu sodniku jajca strli”.

“To je bila izrečena izjava, ki ni imela nikakršnega konteksta. Bila je neprimerna,” je dejal, se od nje distanciral in se opravičil vsem, ki bi jih izjava morda prizadela.

Posnetki namenjeni diskreditaciji in Vizjakovi glavi?

“Moj greh je, da sem se leta 2007 zavedal Petanovega poslanstva in sem to želel preprečiti. Z njim sem se želel na neki način dogovoriti, da se to ne zgodi, da je glupo, nesprejemljivo in neracionalno izčrpavati Terme Čatež za lastne ambicije. To je moj greh, zato danes gledam te lepljenke, ki so namenjene moji diskreditaciji in moji glavi, zaradi nekaterih projektov, ki jih peljemo na ministrstvu, to je zlasti zakon o varstvu okolja,” je prepričan Vizjak.

Minister za okolje in prostor Vizjak meni, da je objava posnetkov “motivirana z današnjimi in ne takratnimi dogodki”, in se sprašuje, zakaj so posnetki objavljeni prav danes.

“Za tem stojijo lobiji nekaterih družb, ki se ukvarjajo s smetmi v naši državi in jim to paše,” je dejal. “Profitom se ne želijo odpovedati. Vizjak jim je tu na poti,” je odgovoril na po njegovih besedah dobičkonosne motive lobijev, ki jih omenja. “Delal sem s poštenimi nameni, kot to delam danes,” je navedel.

Petan se je na trditve Vizjaka odzval pisno in zapisal, da ima “laž vedno kratek noge,” je poročal POP TV.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje