Vizjak Petanu: Veš, da bomo kakšnemu sodniku tudi jajca strli

Slovenija 03. Nov 202123:14 > 23:25 12 komentarjev
Andrej Vizjak in Bojan Petan
Fotomontaža

Neodvisna forenzična preiskava je ovrgla Vizjakove trditve, da je posnetek pogovora med Andrejem Vizjakom in Bojanom Petanom lepljenka. Vizjak v danes objavljenem daljšem posnetku Petanu leta 2007 v vojni za Terme Čatež tudi reče, da bodo v primeru nedogovora in morebitnega sodnega spora šli nad to "z vsemi kanoni" in po potrebi "kakšnemu sodniku jajca strli".

V oddaji 24UR ZVEČER so oktobra objavili posnetke pogovora iz leta 2007 med tedanjim ministrom za gospodarstvo Andrejem Vizjakom in poslovnežem Bojanom Petanom, na katerih je Vizjak po dosedanjih interpretacijah komercialne televizije Petanu v bitki za Terme Čatež med drugim svetoval, kako naj se izogne plačila davka in mu obljubil “kooperativnost nadzornega sveta”, če bo storil tako, kot predlaga Vizjak.

Vizjak je dan po objavi, ko je javnost pričakovala njegov odstop, zgodbo popolnoma obrnil in dejal, da po njegovi oceni objavljeni posnetek ni avtentičen in da je “lepljenka.” Prav tako je napovedal vložitev kazenske ovadbe, ki pa je po informacijah N1 še ni vložil.

Strokovnjaki 14 dni preiskovali posnetek pogovora

V oddaji 24UR ZVEČER so danes objavili daljši del pogovora med Vizjakom in Petanom, povedali pa so tudi, da so posnetek poslali na neodvisno forenzično preiskavo, ki je “zaradi temeljitosti in uporabe najbolj kredibilnih programskih orodij za preverjanje avtentičnosti posnetkov in zvokov trajala več kot 14 dni”.

Posnetek so na Inštitutu za forenziko in informacijske tehnologije preiskali z aplikacijo IKAR Lab 3, ki je po navedbah komercialne televizije profesionalno orodje za analizo pogovorov. Ta preiskava je pokazala, da nobena od obravnavanih zvočnih datotek ni bila vsebinsko spremenjena, kar pomeni, da posnetek ni lepljenka, kot ves čas trdi Vizjak.

Vizjak: Veš, da bomo kakšnemu sodniku tudi jajca strli

V danes objavljenem daljšem posnetku Vizjak v vojni za Terme Čatež leta 2007 Petanu med drugim ponuja dobrohotnost države tudi pri nakupu drugih term – Term Olimia in kooperativnost Slovenskih Železnic ter državnega Kada, oba imata po poročanju POP TV delež v Termah Olimia, ki si jih Petan želi v svojem portfeliju, a je zanje leta 2007 tekmoval tudi s cerkvenim Zvonom. Vizjak Petanu v posnetku, v katerem tudi zelo preklinja, predlaga še, da bodo v Termah Čatež skupaj imenovali dvočlansko upravo, v kateri bi enega predstavnika predlagal Petan, drugega pa država. V primeru nedogovora in morebitnega sodnega spora pa Vizjak Petanu pove, da bodo šli nad to “z vsemi kanoni” in po potrebi “kakšnemu sodniku jajca strli”.

Koalicija do zdaj ministru  v bran, opozicija vložila interpelacijo

Političnih posledic za Vizjaka do zdaj še ni bilo, premier Janez Janša jih do zdaj ni zahteval, koalicijska NSi, denimo, je zahtevala Vizjakova pojasnila in čaka na razjasnitev afere, prav tako koalicijska SMC. Na vprašanje, kako bodo reagirali zdaj, nocoj v NSi in SMC še niso odgovorili.

So pa interpelacijo zoper Vizjaka vložili v opozicijski koaliciji Kul, a je Vizjak ocenil, da bo to dobra priložnost, da pojasni, kako se je leta 2007 boril proti oškodovanju državnega premoženja. Ali bo po danes objavljenih posnetkih v to še lahko prepričal, je ta hip odprto vprašanje. Zdaj je zagotovo na potezi minister Vizjak, ki je v zadnjih tednih večkrat zatrdil, da utaje davke Petanu ni svetoval, pač pa da ga je prepričeval, naj se v spopadu za Terme Čatež odpove zahtevi za umik lastnih delnic. In da bi bilo to bilo “glupo”. Kar se tiče obljub o “kooperativnosti nadzornega sveta” pa Vizjak pojasnjuje, da je leta 2007 veljala drugačna zakonodaja na področju korporativnega upravljanja kot danes. Je pa potrdil, da je s Petanom večkrat govoril.

Vizjak je že ob objavi prvega posnetka ocenil, da je objava 14 let starega posnetka maščevanje “smetarske mafije”, zlasti podjetja iz kroga Martina Odlazka, ki ji bo novi zakon o varstvu okolja odnesel nekaj denarja. Kasneje pa dodal še to, da so v krogu Petana tudi obveščevalci, s čimer je najbrž mislil na nekdanjega direktorja Sove Sebastijana Selana.

V avtentičnost posnetka je podvomil tudi Bojan Petan, zapisal je, da se takšnega pogovora ne spomni in pozval pristojne organe, naj raziščejo nastanek in pristnost posnetka ter njegovo posredovanje v javnost. Zatrdil je tudi, da nikoli ni “snemal nobenega svojega pogovora s katerokoli osebo, vključno z ministri katerekoli od slovenskih vlad.”

Zadevo preiskujejo tudi tožilci, na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) pa pravijo, da zaradi časovne oddaljenosti dogodka ne morejo več obravnavati, so pa dodali, da je ravnanje, ki je prikazano v posnetku, povsem nesprejemljivo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje