Kako se je na domnevno izjavo o streljanju migrantov odzval Pahorjev urad

Slovenija 16. Okt 202115:59 > 16:06 0 komentarjev
Borut Pahor
Denis Sadiković/N1

V uradu predsednika republike pravijo, da nimajo informacij o domnevanih izjavah kandidata za ustavnega sodnika Roka Svetliča o streljanju migrantov. Pričakujejo, da bo na očitke, ki se pojavljajo v javnosti, odgovoril na predstavitvi prihodnji teden.

V uradu predsednika republike Boruta Pahorja so za STA pojasnili, da nimajo informacij o domnevnih izjavah kandidata za ustavnega sodnika Roka Svetliča, ki naj bi dejal, da “mora država, če ne želi ostati postmodernistično mehkužna, za zaščito svoje simbolne vloge gospodarja v skrajnem primeru tudi streljati na migrante ob nezakonitem prečkanju državne meje”.

Pričakujejo pa, da bo vse, kar se omenja v javnosti, kandidat pojasnil na predstavitvi za javnost prihodnji teden. Kot so poudarili, so ravno temu namenjene javne predstavitve, ki jih je predsednik republike uvedel v letu 2016. “Predstavitve so povečale preglednost in kakovost postopkov izvolitev visokih državnih funkcionarjev ter okrepile zaupanje javnosti. Omogočajo tudi, da se javnost s kandidati spozna, še preden o njih dokončno odloči državni zbor,” so navedli.

Zagorc na Twitterju namignil na izjavo o streljanju migrantov

Da je Svetlič lani poleti na posvetu notranjega ministrstva s pravniki o migracijah in zakonu o tujcih to dejal, je na Twitterju namignil ustavni pravnik Saša Zagorc. Objavil je obsežen zapis, v katerem namiguje, da je Svetlič to povedal na posvetu na ministrstvu za notranje zadeve o migracijah in zakonu o tujcih lansko poletje.

Da pri Zagorčevem tvitu “ne gre za blatenje”, je danes na Twitterju zapisal ustavni pravnik Samo Bardutzky, ki je bil prav tako prisoten na omenjenem sestanku. Zapisal je še, da je Zagorc izjavo korektno povzel, sapo pa je vzela tudi njemu.

Rok Svetlič
Žiga Živulović jr./BOBO

Kandidat za ustavnega sodnika zanika izjavo

Da je nad Zagorčevo izjavo “ogorčen”, pa je za N1 komentiral Svetlič. Kot je pojasnil, je “trdil diametralno nasprotno: za vsako ceno je treba najti pravno rešitev, ki bo kar se da zmanjšala možnost eskalacije nasilja na meji, ki neizogibno vodi v kršitev človekovih pravic. To je bil edini namen sestanka na ministrstvu, na katerega je bil vabljen tudi kolega Zagorc,” je sporočil in dodal: “Problem je, da bo država uporabila vsa, tudi najbolj brutalna sredstva, če pride do tega, da bo njen obstoj ogrožen – in to velja tako za absolutistično kot postmoderno državo. To je prva stvar, ki nas mora skrbeti.”

Prav tako je pojasnil: “Kakšno je moje mnenje glede pravne regulacije migracij, je razvidno iz mojih znanstvenih in strokovnih člankov, ki so oddaljeni le en klik.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!