Kako slovenski vojaki na misijah preživljajo božič

Slovenija 25. Dec 202317:42 2 komentarja
Marjan Šarec na Kosovu
Obrambni minister Šarec s prazničnimi dobrotami 22. decembra. (Foto: MORS)

Na Kosovu, drugi največji mednarodni misiji Slovenske vojske (SV), bo 101 slovenski vojak praznike preživel stran od domačih, s katerimi v stiku ostajajo prek spleta. Darila zanje so dobri možje pustili pri sodelavcih, ministrstvo za obrambo pa jim je poslalo še praznično hrano.

Po besedah poveljnika slovenskega kontingenta Kfor na Kosovu podpolkovnika Andreja Krivca je motivacija in morala pripadnikov kontingenta dobra. Čeprav bi bili med božičnimi prazniki prav vsi raje doma z družinami, je prepričan, da bodo svoj poklic opravljali s srcem.

Za boljše vzdušje so v bazi Novo Selo, kjer je glavnina kontingenta, organizirali posamezne aktivnosti in kar najbolje izkoristili praznični čas.

V prostem času in tudi med prazniki se slovenski vojaki najpogosteje družijo z madžarskimi in avstrijskimi, je dodal Krivec.

Po obisku Miklavža in Božička višji vodnik Peter Kostanjšek pričakuje še dedka Mraza. Dobri možje darila zanje puščajo pri njihovih kolegih, je pojasnil, kontingent pa je za vse organiziral božično večerjo. Praznični čas bodo torej preživeli s sodelavci, a so ob tem z mislimi ob domačih.

Po drugem mesecu misije se je med pripadniki namreč že spletla povezanost, ugotavlja višja vojaška uslužbenka Inge Vindiš. “Praznike si bomo sami naredili lepe,” tudi s pomočjo praznične hrane, ki jim jo je ob tej priložnosti poslalo obrambno ministrstvo, je dejala. Z domačimi pa Vindiš ostaja v stiku prek spleta in telefona.

Na svoji prvi misiji med prazniki je višji vodnik Željko Komljen, kljub temu mu zimska misija mineva hitreje kot poletne. Tudi intenzivnost dela je za pripadnike SV na tujem konec leta manjša, je ocenil.

“Božič je praznik miru, nežnosti, bližine in topline. Kristjani verujemo, da se je na božično noč rodil božji sin, kot malo dete v jaslih, in nam prinesel toplino, mir in varnost. Želim, da bi to medsebojno povezanost začutile tudi državljanke in državljani naše lepe domovine,” je ob priložnosti sporočil vojaški kaplan na misiji Kfor Matjaž Muršič.

292 pripadniki na 12 misijah

Težišče delovanja SV je Balkan, sicer pa slovenski kontingenti s skupno 292 pripadniki k miru in varnosti prispevajo na 12 misijah, je v nedeljo sporočila vojska. Na Natovi misiji Kfor tako 101 slovenski vojak sodeluje v okviru že 48. kontingenta.

Dva pripadnika 9. slovenskega kontingenta v Erbilu oz. iraškem Kurdistanu v operaciji Neomajna odločenost svetujeta lokalnim silam, še en častnik pa je v okviru te misije prisoten v poveljstvu ZDA v Tampi.

20 pripadnikov SV bo praznike preživelo na evropski misiji ALTHEA v Bosni in Hercegovini, kjer je v okviru Natove misije dodatno še pet vojakov. 35 vojakov je napotenih na misijo Okrepljena prednja prisotnost v Latviji, 105 pripadnikov na misijo Okrepljena pozornost na Slovaškem, 22 pripadnikov pa v Nemčiji usposablja pripadnike ukrajinskih obrambnih sil.

Manjše število slovenskih vojakov bo med prazniki še na misijah v Siriji, Italiji in Srbiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje