Kako so slovenski politiki čestitali ob dnevu žensk

Slovenija 08. Mar 202215:41 0 komentarjev
ženske
Borut Živulović/Bobo

Ob današnjem mednarodnem dnevu žensk so ženskam čestitali tudi politiki in stranke. Minister za delo Janez Cigler Kralj je denimo zapisal, da so pridobljene pravice žensk nedotakljive, stranka Gibanje Svoboda pa je ob tem dnevu čestitala ženskam in osebam, ki se identificirajo kot ženske. 

Premier Janez Janša je na Twitterju čestital vsem Slovenkam in državljankam Slovenije. Ob tem je poudaril, da moramo na mnogih področjih narediti še veliko za polno enakopravnost žensk in moških. Hkrati je zapisal, da je Slovenija na tem področju mnogo boljša od Švice, Avstrije, Švedske, Nemčije in vseh sosed, predvsem pa visoko nad povprečjem EU. Ob tem je objavil podatke Eurostata glede plačila žensk v primerjavi s plačilom moških v posamičnih državah EU.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je med drugim izpostavil, da so pridobljene pravice žensk nedotakljive.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa je v poslanici zapisal, da so si morale ženske v preteklosti trdo izboriti ekonomsko, politično in socialno enakopravnost. A enakopravnost med spoloma v družbi še danes ni vedno samoumevna, je opozoril in dodal, da še vedno obstajajo področja, kjer ženske in moški niso vselej v enakem položaju. “Sam si zato želim, da 8. marec enkrat zares postane dan, ko bodo težka opozorila o neenakosti ali neenakopravnosti postala stvar preteklosti ter bo ‘le’ vesel in iskren praznik dejanskega dostojanstva in spoštovanja vseh žensk,” je zapisal.

Ob tem je dodal, da pri delu na ministrstvu, v policiji in inšpektoratu ne opaža razlik, saj so ženske s svojim znanjem in sposobnostmi izvrstne sodelavke in strokovnjakinje, odlične policistke in inšpektorice. “Dodatno ste se izkazale tudi med pandemijo koronavirusa, ko ste ob svojem zahtevnem delu v pretežni meri poskrbele še za šolanje otrok, dom in družinsko življenje,” je še zapisal.

Tonin: Za enakopravno vključevanje žensk se moramo boriti vsak dan

Čestitkam se pridružuje tudi minister za obrambo Matej Tonin. “Za enakopravno vključevanje žensk in skrb za njihove pravice se moramo boriti vsak dan. Samo tako naš svet lahko deluje kot celota,” je poudaril.

Tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik je ženskam zaželel “čudovit in vesel 8. marec”. “Naj pa pomeni ta (vsaj) en dan praznovanja čim prej tudi dejansko enakopravnost vse druge dni v letu,” je zapisal na Twitterju.

Minister za pravosodje Marjan Dikaučič pa je v čestitki zapisal, da se vsak dan sproti zavedamo nenadomestljive vloge žensk v naši družbi in izzivov v luči uveljavljanja enakopravnega položaja žensk. “Kot se zavedamo, kako močne ste ženske, ko prenašate težka bremena, ko se borite za to, v kar verjamete, ko ne sprejmete zavrnitve, če menite, da obstaja boljši odgovor, in kako močne ste tudi takrat, ko se zdi, da ni nobenega izhoda več. Za vse to smo vam iskreno hvaležni,” je zapisal.

Prizadevanja za pravice žensk še niso končana

Parlamentarne stranke so današnji mednarodni dan žensk obeležile s čestitkami in lepimi željami. Nekatere so ob tem izpostavile, da sporočilo 8. marca ostaja aktualno in da prizadevanja za pravice žensk še niso končana. Kot so zapisali v SD, verjamejo v družbo, kjer so ženske in moški enako udeleženi na vseh področjih javnega in zasebnega življenja, imajo enak položaj in enake možnosti za uživanje vseh pravic ter razvoj osebnih potencialov, s katerim prispevajo k družbenemu razvoju, ter enako korist od rezultatov, ki jih prinaša razvoj.

Zahtevajo enakost žensk in moških pri družbenem odločanju na vseh ravneh družbe, v izvršni in zakonodajni oblasti, organih odločanja v gospodarstvu, javnih zavodih, javnih gospodarskih zavodih, agencijah in skladih ter civilnih oblikah združevanja ljudi. Prav tako zahtevajo odpravo stereotipov glede tradicionalne vloge žensk ter ničelno toleranco do nasilja nad ženskami. Kot so še zapisali, zahtevajo tudi enako ekonomsko neodvisnost žensk in moških, odpravo plačnih vrzeli in enako plačilo za delo enake vrednosti.

Kot menijo v SAB, pa se je treba ob današnjem prazniku še posebej spomniti na “naše kolegice, ki so z otroki na begu pred vojno ali celo na fronti branijo lastno državo”, so zapisali na Twitterju. Prioriteta Slovenije mora biti pomoč ženskam in otrokom, ki bežijo pred vojno, so dodali.

Čestitkam ob dnevu žensk se pridružujejo tudi v stranki Konkretno. Kot so zapisali na Twitterju, je današnji praznik namenjen spodbujanju svobodnih in enakih možnosti za doseganje življenjskih ambicij ter “proslavljanju vaših uspehov”.

Golob čestital vsem, ki se identificirajo kot ženske

Stranka Gibanje Svoboda, ki jo vodi Robert Golob, pa je ob 8. marcu izrekla čestitke ženskam in osebam, ki se identificirajo kot ženske. “Zagovarjamo enake možnosti žensk na vseh družbenih področjih, svobodno izbiro pri odločitvah o lastnem telesu in enakovredno družbeno vlogo. Na področju enakosti spolov potrebujemo dodatne ukrepe, kar se je še posebej pokazalo v času epidemije,” so zapisali na Facebooku.

Urbanija: Ženske pravice danes branijo konservativne sile

Med tem ko so se Golobu na Facebooku uporabnice zahvalile za vošilo, pa je nekaj več razburjenja povzročilo na desnem političnem polu. Direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija se je na Golobovo voščilo odzval s ključnikom sramota in zapisom: “Če eni moški s tekmovanjem v ženskih disciplinah želijo spodriniti ženske z zmagovalnih stopničk, jim drugi želijo ukrasti celo njihov praznik.” Urbanijev zapis pa je delil tudi premier Janša.

Urbanija pa se je odzval tudi na čestitko, ki jo je na Twitterju objavil nekdanji minister iz vrst SD Jernej Pikalo. “Imeti v življenju manj možnosti samo zato, ker se rodiš drugega spola, je nesprejemljivo. Še bolj nesprejemljivo je, da se konservativne sile trudijo odpraviti tvoje že priborjene pravice. Zato je 8. marec pravi dan, da obnovimo naše zaveze po doseganju enakosti v družbi,” je zapisal Pikalo.

Urbanija pa se je na zapis odzval s trditvijo, da ženske pravice danes branijo konservativne sile, leve sile pa jih kratijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!