Kako to, da je slovesnost na Osankarici spet odpadla, v Dražgošah pa bo

Koronavirus 08. Jan 202213:23 > 15:11 1 komentar
Dražgoše
Žiga Živulović jr./BOBO

Kljub temu, da je širjenje koronavirusa tudi letos, ob 79. obletnici poslednjega boja Pohorskega bataljona pri Treh žebljih na Osankarici, onemogočilo izvedbo uradne spominske slovesnosti, se je tako kot lani tudi letos tam v lastni režiji zbralo nekaj ljudi. Prišel je tudi predsednik republike Borut Pahor in položil venec. Organizatorji pa so morali v zadnjih dneh ljudem pojasnjevati, zakaj je slovesnost na Osankarici spet odpovedana, če pa v Dražgošah ob 80. obletnici dražgoške bitke bo.

“Obveščamo vas, da zaradi močno poslabšane epidemiološke slike in preprečevanja širjenja covida-19 odpovedujemo napovedano spominsko slovesnost ob 79. obletnici poslednjega boja Pohorskega bataljona pri Treh žebljih na Osankarici,” so v teh dneh, že drugo leto zapored, sporočili iz Zavoda za kulturo Slovenska Bistrica tik pred današnjo načrtovano slovesnostjo.

Organizirati so hoteli tudi prevoz s tremi avtobusi, a so odpovedali tudi to.  Kljub temu se je tako kot lani tudi letos na Osankarici v lastni režiji zbralo nekaj ljudi, predsednik republike Borut Pahor je tudi letos položil venec, čeprav organiziranega polaganja vencev ni bilo.

“Danes smo kot njihovi ponosni dediči dolžni, da po svojih najboljših močeh strpno, spoštljivo, ob upoštevanju vseh razlik, iščemo najbolj mirno in varno pot za nas in za naše otroke,” je na Osankarici dejal predsednik republike.

Lani sta zaradi epidemioloških razmer odpadli tako slovesnost na Osankarici kot tudi spominska slovesnost v Dražgošah. Ker pa ta letos bo, so Zavod za kulturo Slovenska Bistrica v zadnjih dneh ljudje spraševali, zakaj Osankarica odpade, če pa slovesnost v Dražgošah bo.

Na Pohorju ni signala

Da je bilo klicev s tem vprašanjem precej, je za Večer pojasnila Herta Žagar, direktorica Zavoda za kulturo Slovenska Bistrica in dodala, da so se občine, ki si vsako leto izmenjujejo organizacijo spominske slovesnosti, posvetovale tudi z inšpekcijami in organizatorji slovenskosti v Dražgošah, obenem pa je na Pohorju tudi več operativnih težav.

“Zelo težko je zagotoviti preverjanje pogoja PCT v aplikaciji, ker ni signala, zagotoviti bi morali vsaj 50 sedišč, kar je sredi gozda težko, na prireditev so lahko prijavili največ 750 obiskovalcev, a po izkušnjah vedo, da jih pride med tisoč in dva tisoč,” je pojasnila za Večer in dodala tudi, da so bili seznanjeni s tem, da bi se dogodka udeležilo tudi več inšpektorjev, ki bi preverjali, ali dogodek poteka skladno z ukrepi.

Osankarica
Miloš Vujinović/BOBO (fotografija je iz arhiva)

Pohorski bataljon, ki je ob ustanovitvi septembra 1942 štel 90 borcev, je izvedel številne akcije. Konec decembra 1942 se je premaknil proti Osankarici, kjer si je uredil zimski tabor. Prve dni leta 1943 so ga odkrile nemške sile, 8. januarja pa ga je obkolilo okoli 2000 nemških vojakov. V boju je življenje izgubilo 69 borcev bataljona.

Zbirališča politikov iz leve politične opcije, sploh pred volitvami

Na Osankarici in v Dražgošah se praviloma zberejo tudi predstavniki političnega življenja iz leve politične opcije, tako zaradi ohranjanja vrednot NOB in počastitve spomina, kot tudi zaradi političnih sporočil, še posebej pred volitvami, ki smo jih v preteklosti lahko večkrat slišali zlasti v Dražgošah.

Letos bo slavnostni govornik v Dražgošah nekdanji predsednik republike Milan Kučan, ki je v zadnjih tednih in mesecih znova aktiven in ki je večkrat poudaril, da so letošnje parlamentarne volitve po njegovi oceni pomembne in prelomne.

Tudi sicer bodo v Dražgošah tokrat spet politiki leve politične opcije, med drugim predstavniki Socialnih demokratov in stranke Alenke Bratušek, ki so bili tudi na Osankarici, ter drugih.

Prav tako je udeležbo v Dražgošah potrdil predsednik državnega zbora Igor Zorčič, ki se pred prihajajočimi volitvami še pozicionira.

Kaj pred Dražgošami, kjer pričakujejo veliko ljudi, pravi NIJZ?

V petek so pri nas potrdili več kot 4400 novih okužb. Kot poročamo na portalu N1, pa so skrb zbujajoče tudi napovedi razvoja epidemije, saj lahko že prihodnji teden pričakujemo več kot 40.000 novih okužb s koronavirusom.

Na vprašanje, ali je organizacija množičnih dogodkov, kakršen bo na prostem v Dražgošah, tveganje, NIJZ odgovarja: “Vsekakor z epidemiološkega vidika v trenutni fazi in intenziteti širjenja virusa SARS-CoV-2 vsako zbiranje lahko predstavlja povečano tveganje za prenos okužbe. Tveganje za okužbo je večje v notranjih prostorih, medtem ko je tveganje za okužbo na prostem precej zmanjšano in se ga da v primeru doslednega upoštevanja priporočil (maske, zadostna medoosebna razdalja) v precejšnji meri zelo dobro zmanjšati.”

Prireditveni prostor v okolici spomenika v Dražgošah bo ograjen, vstop vanj pa bo mogoč le s predložitvijo dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT.

Takoj ob vstopu na prireditveni prostor bo nujno razkuževanje rok, namestitev zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2 ter nenehno vzdrževanje 1,5 metra medsebojne razdalje, pravijo organizatorji in poudarjajo, da so dobili tudi dovoljenje upravne enote Škofja Loka.

Na prireditvenem prostoru bodo zagotovili do 750 sedišč, vse pa prosijo, naj se ukrepov dosledno držijo.

Dražgoše
Žiga Živulović jr./BOBO (fotografija je iz arhiva)

Letos mineva 80 let od dražgoške bitke, ene večjih bitk med drugo svetovno vojno v naši državi, ki je omajala mit o nepremagljivosti nemške vojske in ki je v zgodovinskem spominu ostaja kot prvi veliki upor na naših tleh. Bitka med Cankarjevim bataljonom in Nemci se je v Dražgošah odvijala med 9. in 11. januarjem 1942. Partizani so se 11. januarja iz Dražgoš umaknili na Jelovico. Padlo je devet partizanov, Nemci pa so pobili še 41 domačinov in požgali vas ter jo v januarju in februarju tudi popolnoma porušili. Venec bo tudi letos položil predsednik republike Borut Pahor.

Organizatorji slovesnosti v Dražgošah pa ne bodo imeli nadzora nad pohodniki, ki jih je prav tako lahko veliko. Skladno z navodili NIJZ pa letos na stojnicah ob poti ne bodo prodajali hrane in pijače.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje