Kako v resnici nastane toča? (VIDEO)

Slovenija 26. Jul 202315:06 0 komentarjev

Številne kraje po Sloveniji in v naši soseščini so v zadnjih dneh zajela huda neurja, marsikje je padala debela toča, ki je povzročila ogromno škode. Kako pa v oblakih nastane toča?

Sever Italije je v noči na torek zajelo silovito neurje z močnim vetrom. V Furlaniji je v kraju Azzano Decimo pri Pordenoneju padala tudi izjemno velika toča – merila je kar 19 centimetrov, kar je evropski rekord. Tudi ponekod po Sloveniji je med zadnjimi neurji padala debela toča, ki je uničevala poljščine, avtomobile in strehe.

Oblakolog dr. Blaž Gasparini je pred časom za N1 že pojasnil, kako v oblaku nastane toča (zgornji video), zdaj pa je razlago delil tudi na družbenem omrežju Twitter.

Dr. Blaž Gasparini se ukvarja s preučevanjem vpliva oblakov na podnebje in izboljšanjem projekcij podnebnih modelov. Pred časom je v rubriki Poglobljeno na N1 spregovoril o “dobrih” in “slabih” oblakih, poskusih nadzorovanja vremena, preganjanju ljubljanske megle, neprimernosti državnega financiranja letalske obrambe pred točo in o zaskrbljujoče preprosti možnosti umetnega hlajenja vedno toplejšega planeta.

Kot je zapisal na Twitterju, se ob pravih pogojih v nevihtnem oblaku ustvarijo ledeni kristalčki. Včasih se kristalčki ujamejo v območju močnega vzgornika, kar si lahko predstavljamo kot dvigalo nebotičnika.

Na spodnji sliki si lahko ogledate grafično vizualizacijo supercelične nevihte s trajektorijo zrna toče.

toča
Blaž Gasparini/Twitter

V dvigalu pa ti kristalčki niso sami, tam so tudi vodne kapljice, ki se primrznejo na kristalčke ledu, ki zato počasi rase v zrno toče. “Bolj močen kot je vzgornik, več časa bodo zrna toče ostala v dvigalu in dodatno rasla,” je še dejal Gasparini.

toča
‪Fabian Mahrt‬

V nekem trenutku pa je toča prevelika, da bi jo vzgornik držal v zraku, in takrat se konča rast toče in se začne spust proti površini.

Kot je še zapisal Gasparini, pa lahko o evoluciji zrna toče poleg simulacij več izvemo tudi s pomočjo eksperimentov. “Včeraj sem imel tako možnost obiskati tak ‘wind tunnel’ v Mainzu v Nemčiji. V tunelu se na sliki nahaja 3D-model toče (v rumenem), ki lebdi v močnem vzgorniku,” je Gasparini zapisal na Twitterju, ob tem pa objavil tudi fotografijo.

toča
Blaž Gasparini/Twitter

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!