V Italiji padel rekord: klestila največja toča v Evropi

Svet 25. Jul 202313:26 1 komentar
Federico Pavan/TWITTER

Silovito neurje, ki je v ponedeljek pustošilo po severu Italije, je s seboj prineslo rekord. V Furlaniji je padla največja toča, ki so jo kadarkoli izmerili v Evropi. Merila je 19 centimetrov, tehtala pa več kot en kilogram. "To je le centimeter manjša toča od svetovnega rekorda. 20 centimetrov veliko točo so izmerili v Južni Dakoti," je zapisal raziskovalec Evropskega laboratorija za hude nevihte.

Sever Italije je v noči na torek zajelo silovito neurje z močnim vetrom, ki je terjalo dve smrtni žrtvi. Padala je toča. V Furlaniji v kraju Azzano Decimo pri Pordenoneju je padel evropski rekord, in sicer je padla največja toča doslej. Merila je 19 centimetrov.

“Neverjetno, kakšno poletje. Zelo verjetno je blizu mesta Pordenone padla rekordno (za Evropo) velika toča. Nevihta je kasneje dosegla Goriško,” je na Twitterju zapisal vremenoslovec Blaž Šter.

Da gre za največjo, ki je kadarkoli padla v Evropi, je potrdil Tomas Pucik, raziskovalec z Evropskega laboratorija za hude nevihte (ESSL).

Laboratorij s sedežem v Dunajskem Novem mestu (Wiener Neustadt) je po preučitvi fotografij in poročil s kraja dogodka potrdil, da je velikansko zrno za tri centimetre preseglo zrno, ki je slab teden prej padlo na tla nekoliko zahodneje, v kraju Carmignano di Brenta.

“In pet dni po tem, ko je bil rekord že presežen, smo ga ponovno presegli. 19 centimetrov na podlagi meritev krpe in steklenice v bližini,” je zapisal Pucik. Tehtala je več kot en kilogram. Pucik je dodal, da je ta ledena krogla le centimeter manjša od svetovnega rekorda. Toča, ki je merila 20 centimetrov, je padla v mestu Viviana v Južni Dakoti.

Rekordno velika toča je prerešetala sončne celice, precejšnjo škodo je povzročila tudi na fasadah hiš, pričajo fotografije, objavljene na družbenih omrežjih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje