Kako zbrani ste v resnici med vožnjo? Rešite anketo

Slovenija 27. Dec 202308:16 0 komentarjev
Nezbranost med vožnjo
Foto: PROFIMEDIA

Preventivno akcijo Varno brez telefona bo nadomestila akcija Osredotoči se na cesto, saj mobilni telefoni še zdaleč niso edini moteči dejavnik, ki vpliva na zbranost voznikov v prometu, so sporočili iz Agencije za varnost prometa. Vabijo k izpolnjevanju ankete, s katero želijo izvedeti, ali so slovenski vozniki med vožnjo res tako osredotočeni na cesto, kot menijo, da so.

Agencija za varnost prometa (AVP) nekoliko spreminja tradicionalno akcijo Varno brez telefona. Zamenjala jo bo nova nacionalna preventivna akcija Osredotoči se na cesto, ki bo potekala med 15. in 21. januarjem in bo upoštevala tudi druge moteče dejavnike, na katere vozniki (pre)večkrat pozabijo.

Na osredotočenost med vožnjo poleg mobilnih telefonov namreč vplivajo tudi prehitra vožnja, različna čustvena stanja, utrujenost, stres, nastavljanje različnih sistemov v vozilu, kot so radio, klimatska naprava in multimedija, pa tudi prehranjevanje, kajenje in ličenje, so zapisali na AVP. Ob tem so dodali, da je pomemben dejavnik tudi predhodno uživanje alkohola, drog ali drugih psihoaktivnih snovi, še posebej v kombinaciji z zdravili.

Agencija voznike tako vabi k izpolnjevanju kratke anonimne spletne ankete, s katero želi izvedeti, kakšna so njihova prepričanja in navade glede varnosti v prometu. Anketa je dostopna TUKAJ.

Izsledke bo AVP objavila januarja 2024.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!