Kakšen je izkupiček srečanja Roberta Goloba in Igorja Zorčiča

Slovenija 16. Feb 202221:25 > 16. Mar 2022 10:16
Igor Zorčič/Robert Golob
Žiga Živulović jr./BOBO

Danes sta se sestala predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob in prvak Lide Igor Zorčič. Po tem sestanku je dokončno jasno, da se želja Lide po oblikovanju skupne kandidatne liste z Golobovo stranko ne bo uresničila, menda pa je Golob pristal, da Lide na listo Gibanja Svoboda predlaga nekaj svojih kandidatov. Vendar pa naj bi bil ta projekt za Zorčičevo stranko precej negotov.

V Zorčičevi stranki Lide v preteklih tednih niso skrivali želje, da bi na aprilskih državnozborskih volitvah nastopili s skupno kandidatno listo z Gibanjem Svoboda. To bi jim ob visoki podpori, ki jo v javnosti uživa Golobova stranka, skoraj zagotovo odprlo vrata v državni zbor. Nasprotno v Gibanju Svoboda predvolilnemu povezovanju niso naklonjeni in napovedujejo samostojen nastop na volitvah. To je razvidno tudi iz odgovora prvaka stranke Roberta Goloba na naše vprašanje, kaj sta se na današnjem srečanju dogovorila s predsednikom Lide Igorjem Zorčičem oziroma kakšna ponudba je na mizi. “Gremo vsak svojo pot,” nam je dejal Golob.

Ker so tudi v Lide iz preteklih pogovorov spoznali, da v Gibanju Svoboda na oblikovanje skupne liste ne bodo pristali, je prišel po naših informacijah Zorčič na današnje srečanje s precej omiljeno ponudbo, in sicer da bi na kandidatni listi Golobove stranke kandidiralo tudi nekaj predstavnikov Lide. To ponudbo naj bi v Zorčičevi stranki utemeljevali z besedami, da bi šlo za okrepitev liste Gibanja Svoboda in za prispevek k manjši razdrobljenosti političnega prostora. Če bi se dogovorili za takšno sodelovanje, bi Zorčičeva stranka Roberta Goloba podprla kot kandidata za mandatarja, druge stranke, s katerimi se je pogovarjala o predvolilnem povezovanju, pa bi pozvala, da sledijo njenemu zgledu in ne drobijo političnega prostora.

V Lide so nam po današnjem sestanku dejali le, da je “neka ponudba na mizi”,  o njej pa da bodo organi njihove stranke razpravljali in odločali predvidoma konec tega tedna. Po besedah naših virov naj bi se Golob na srečanju strinjal, da Lide predlaga Zorčiča in še nekaj svojih kandidatov na listo Gibanja Svoboda, vendar pa naj bi bilo v njegovi ponudbi kar nekaj nejasnosti in negotovosti.

Bo projekt skupne liste Lide in Desus padel v vodo?

Če se bodo organi Zorčičeve stranke odločili za omenjeni projekt, bo pokopana možnost, da Lide oblikuje skupno kandidatno listo z Desusom. Skupni nastop Zorčičeve in Jasničeve stranke na volitvah so organi stranke upokojencev včeraj sicer že potrdili, v Lide pa so si za odločanje pustili še nekaj časa, če bi jim vendarle uspelo skleniti kakšen dogovor z Robertom Golobom. Zavedajo se namreč, da je možnost za uvrstitev v parlament s skupno listo Desusa in Lide ter morda še s katero od zunajparlamentarnih strank majhna. Prav tako je v Lide kar nekaj članov, ki povezovanju s stranko upokojencev nikakor niso naklonjeni in bi v primeru oblikovanja skupne kandidatne liste z njo morda celo zapustili Zorčičevo stranko.

Prvak Desusa Ljubo Jasnič je na torkovi tiskovni konferenci že predstavil nekatere obrise povezovanja njegove in Zorčičeve stranke. Kot je dejal, naj bi skupaj določili naziv enotne kandidatne liste, ki ga bodo uporabljali na vseh srečanjih z volilci na terenu, na skupnih nastopih, glasovnicah … Skupno ime naj bi bilo čim krajše, v njem pa naj bi – tudi na željo Lide – izpostavili upokojence. Desus namerava v volilno kampanjo vložiti 180.000 evrov. Pri sestavljanju kandidatne liste naj bi bili po Jasničevih navedbah stranki enakopravni, vložili pa naj bi jo s podpisi treh poslancev, kar bi pomenilo, da jim ne bi bilo treba zbirati podpisov volilcev.