Kakšna je minimalna plača v drugih evropskih državah (seznam)

Slovenija 14. Jan 202313:07 27 komentarjev
Profimedia

Vlada je potrdila dvig minimalne plače za 100 evrov neto, kar predstavlja drugi največji dvig minimalne plače, odkar imamo evro. Katera evropska država pa ima najvišjo minimalno plačo in koliko znaša?

Minimalna plača se je v Sloveniji dvignila za 100 evrov neto in bo po novem znašala 878 evrov neto. Pred tem je bila minimalna plača 778,48 evra neto oziroma 1.074,43 evra bruto. Slovenija ni edina država, ki se je pod pritiskom visoke inflacije — ta je v evrskem območju lani znašala 10,1 odstotka, v Sloveniji 10,8 odstotka — odločila za ta korak.

Na Hrvaškem so s 1. januarjem zvišali minimalno plačo na 700 evrov bruto oziroma 560 evrov neto. Pred tem je bila minimalna plača na Hrvaškem 3.750 kun, kar je približno 490 evrov neto.

Tudi vlada Viktorja Orbana je pod pritiskom inflacije oktobra potrdila 16-odstotni dvig minimalne plače. Minimum so s prvim januarjem tako dvignili na približno 585 evrov. Minimalna plača za bolj usposobljene delavce (oziroma delovna mesta, kjer je zahtevana vsaj srednješolska izobrazba) se je dvignila na približno 748 evrov, kar je 14-odstotni dvig. Novembra lani je inflacija na Madžarskem dosegla 22,5 odstotka, madžarski finančni minister pa je po poročanju Reutersa napovedal, da se v začetku tega leta inflacija lahko povzpne celo na 25 do 27 odstotkov.

Junija lani je dvig minimalne plače potrdila nemška vlada, in sicer za 2,18 evra na uro. Višja plača je stopila v veljavo oktobra 2022. Na mesečni ravni je ta dvig pomenil približno 400 evrov bruto. Minimalna plača se je tako v Nemčiji dvignila s 1.621 evrov bruto na 1.744 bruto.

Preberite še: Bumerang učinek dviga minimalne plače: kaj vse se bo podražilo

Slovenija v skupini držav z višjimi bruto minimalnimi plačami

V EU ima 21 od 27 držav članic zakonsko urejene minimalne plače. V Avstriji, na Danskem, Švedskem, Cipru in na Finskem nimajo določene minimalne plače na ravni države, navaja Eurostat. Pri tem pa povejmo, da na primer v Avstriji minimalno plačo določajo kolektivne pogodbe za posamezne panoge.

Eurostat države po višini minimalne plače deli na tri glavne skupine. V prvi so države z manj kot tisoč evri bruto minimalne plače. V tej je največ, kar 13 evropskih držav, med njimi tudi sosednji Madžarska in Hrvaška, pa Bolgarija, Grčija, Češka, Poljska … V skupini z od tisoč do 1.500 evri bruto minimalne plače sta le dve državi, in sicer Slovenija in Španija. V skupini držav, kjer minimalna bruto plača znaša več kot 1.500 evrov, pa je šest držav: Nemčija, Francija, Luksemburg, Nizozemska, Irska in Belgija.

Po zadnjih dostopnih podatkih Eurostata, ki so bili objavljeni julija 2022, je najvišjo minimalno bruto plačo v Evropski uniji imel Luksemburg. Ta je znašala kar 2.313 evrov bruto, sledila je Belgija s 1.842 evri in nato Irska, Nizozemska, Nemčija, Francija, ki so vse imele več kot 1.700 evrov bruto minimalne plače. Bruto zneski minimalnih plač v posameznih državah so objavljeni v spodnji tabeli. Za Slovenijo smo navedli novo minimalno plačo, pri ostalih državah pa je podatek iz junija 2022, ko je Eurostat nazadnje objavil višino minimalnih plač.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje