Kakšna je zgodba za fotografijo želve in policijskega avtomobila?

Slovenija 18. Jun 202209:11 0 komentarjev
želva
Slovenska policija/Facebook

Policisti so v preteklih dneh poželi precej navdušenja z objavo, da so čez cesto pomagali želvici. Kakšna je zgodba za fotografijo želve in policijskega avtomobila?

Med naključno patruljo sta policista na Podgorski ulici v Kočevju naletela na želvico, ki je prečkala cesto. Policista sta se zaustavila in jo obrnila ter usmerila nazaj proti reki Rinži, iz katere je najverjetneje prišla, so pojasnili na policiji.

Pri nas živita dve vrsti želv: sladkovodna močvirska sklednica in morska glavata kareta.

Močvirska sklednica je naša edina avtohtona želva celinskih voda. Živi predvsem v stoječih vodah ali tistih, ki imajo počasen tok. Tako se pojavljajo v primernih vodotokih na Ljubljanskem barju, v večjem številu pa tudi v ribnikih v Dragi pri Igu in v sistemu kanala Curnovec pri Gmajnicah. Najdemo jo še v Beli Krajini, Sečovljah, mrtvicah Save in Mure in še kje. Gre za ogroženo vrsto, ki je uvrščena na rdeči seznam. Neugodna je tudi starostna sestava populacije, saj prevladujejo starejši osebki, kažejo podatki projekta PoLJUBA.

V slovenskem morju pa lahko srečamo morsko želvo glavata kareta. Te živijo v vseh toplejših morjih in se pogosto pojavljajo tudi v Jadranskem morju. Slovensko morje med aprilom in oktobrom obiskujejo predvsem mlade želve, medtem ko so večje karete pri nas izredno redke. Glavate karete dosežejo starost do 67 let, v dolžino merijo do 1,4 metra, tehtajo pa do 250 kilogramov. Zaradi izgube življenjskega prostora, onesnaženja in ribolova pa ji grozi izumrtje, poroča portal Žverce.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!