Meja sneženja se je spustila do nižin, največ snega na Kredarici in Voglu

Slovenija 17. Dec 202201:00 > 10:48 0 komentarjev
Braslovče, sneg
Braslovče / N1

Ponoči se je meja sneženja spustila do nižin, na Kredarici in Voglu je zapadlo že 10 centimetrov novega snega. Ponekod po državi se razlivajo reke.

Marsikje v Sloveniji smo se danes zbudili v zasneženo jutro. To potrjujejo tudi fotografije v tem članku, ki nam jih je posredoval bralec s Kalc pri Logatcu. Po napovedih vremenoslovcev je ponoči sneženje zajelo celotno državo, meja sneženja se je v notranjosti Slovenije postopoma spustila do nižin.

V prestolnici se je sneg sicer spremenil v dež, deževalo je tudi na Primorskem. Snežna odeja v nižinah sicer še ni zavidljiva. Dežurni meteorolog agencije za okolje (Arso) pravi, da je največ snega zapadlo v Kočevju in Celju — dva centimetra, drugod centimeter novega snega. Več ga je zapadlo na Kredarici in na Voglu — 10 centimetrov. V gorah je zaradi napihanega in novega snega nevarnost snežnih plazov znatna (tretje stopnje na petstopenjski lestvici).

Prometnoinformacijski center voznikom ob poslabšanih voznih razmerah priporoča, da se na pot odpravijo prej in z ustrezno zimsko opremo ter očiščenim vozilom. V prometni napovedi je center tudi navedel, da bo možno izločanje težkih tovornih vozil, poroča STA.

sneg, Logatec
Kalce pri Logatcu / bralec

Ponekod po državi se razlivajo reke

Center za obveščanje Republike Slovenije v dnevnem poročilu navaja, da so ponoči reke v večjem delu države narasle do velikih pretokov. Ljubljanica, Kolpa, Krka in Vipava so se razlivale na izpostavljenih mestih ob strugi, Cerkniško in Planinsko polje sta ojezerjena. Pretoki rek na severu države in v Prekmurju niso alarmantni, Mura ima malo vodnatost. Počasi bosta še naraščali Ljubljanica in Krka v spodnjem toku ter se na izpostavljenih območjih razlivali danes, pa tudi jutri. V spodnjem toku se še lahko razlivata Kolpa in Vipava, čeprav se njun pretok že zmanjšuje. Sicer pa se bo zmanjševanje vodnatosti rek nadaljevalo tudi v naslednjih dneh.

Krka
Reka Krka v Posavju, prejšnji teden / N1

Na agenciji za okolje za danes napovedujejo oblačno vreme. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 3, na Primorskem okoli 10 °C.

V nedeljo in ponedeljek bo pretežno jasno in razmeroma hladno. Po nižinah bo v notranjosti Slovenije precej megle ali nizke oblačnosti. Burja na Primorskem bo oslabela in v ponedeljek ponehala. V torek se bo v zahodnih krajih pooblačilo, drugod bo še delno jasno in po nižinah sprva megleno. Čez dan bo ponekod zapihal jugozahodni veter.

Kakšno bo vreme od 20. do 25. decembra?

Nad območjem Alp bo prevladoval jugozahodni veter, s katerim bo pritekal tudi k nam razmeroma topel in vlažen zrak.

Na vzhodu Slovenije bo delno jasno z nekaj megle, drugod bo pretežno oblačno, a povečini brez padavin. Temperature bodo postopno naraščale, tudi ob jutrih bodo v drugi polovici tedna večinoma nad ničlo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!