Kam je izginila slovenska zastava na ljubljanskem gradu?

Slovenija 03. Avg 202307:40 > 08:57 16 komentarjev
Zastavi na Ljubljanskem gradu
Žiga Živulović jr./BOBO

Na razglednem stolpu ljubljanskega gradu nekaj dni ni bilo mogoče videti slovenske zastave. Zakaj?

“Kam je izginila slovenska zastava na grajskem stolpu?” To je Mestno občino Ljubljana na servisu Pobude meščanov vprašal eden od uporabnikov portala. Dodal je, da bi bilo glede na  velikost zastav bolje, da bi bila na vrhu stolpa res izobešena le ena – državna zastava. “Ljubljanska pa naj pa izobešena kje drugje na gradu,” je še dodal.

V Javnem zavodu Ljubljanski grad so se uporabniku zahvalili za skrb in mu odgovorili, da slovenska zastava na vrhu razglednega stolpa ni “nikamor izginila”. “Kot verjetno veste, v letošnjem poletju divjajo močna neurja. Ob enem izmed teh neurij v preteklih dneh je strela udarila v drog ter ga uničila,” so pojasnili.

Slovenska zastava zdaj ponovno plapola na stolpu, kar pomeni, da so na ljubljanski občini drog za zastavo že zamenjali.

O pobudi, da bi na stolpu plapolala le slovenska zastava, ne pa obe – torej državna in ljubljanska – pa v Javnem zavodu Ljubljanski grad pojasnjujejo, da je grad “od leta 1905 v mestni lasti, zato je povsem razumljivo, da je na razglednem stolpu nameščena ljubljanska zastava”.

Na ljubljanskem gradu je včasih plapolala le zeleno-bela občinska zastava, po več pozivih dela javnosti in politike, da bi morala nad mestom viseti tudi slovenska zastava, pa so na občini leta 2018 sprejeli “tehnično rešitev”, ki omogoča, da s stolpa, ki je priljubljena turistična točka, plapolata obe zastavi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje