Kanal C0: Evroposlanec Waitz pozval Evropsko komisijo k dodatni reviziji

Slovenija 31. Mar 202309:58 2 komentarja
Thomas Waitz
Twitter/@thomaswaitz

Evropski poslanec iz Evropske zelene stranke Thomas Waitz je po sestanku s stranko Vesna in po obisku gradbišča kanala C0 na Evropsko komisijo naslovil pobudo za izvedbo dodatnega preverjanja in revizijo na kraju, s katerima bi zagotovili, da ima projekt vso bistveno dokumentacijo in dovoljenja.

Evropski poslanec in sopredsednik Evropske zelene stranke (EGP) Thomas Waitz je na Evropsko komisijo naslovil pobudo za revizijo postopkov gradnje povezovalnega kanala C0 v Ljubljani. Waitz, ki se je prejšnji teden mudil v Sloveniji, je med drugim zapisal, da številna poročila porajajo dvom v zakonitost aktov, ki so jih izdajali nacionalni organi.

Waitz se je “s problematiko poseganja v načela okoljske demokracije ob gradnji kanala C0 ter z nevarnim posegom v okolje na področju ljubljanskega vodonosnika, ki lahko ogrozi oskrbo vseh prebivalcev območja s pitno vodo” seznanil ob obisku stranke Vesna, so sporočili iz slednje. Vesna – zelena stranka je sicer v postopku pridružitve EGP.

Evropski poslanec, ki je obiskal tudi nekaj lokacij ob gradbišču kanala C0, je na Evropsko komisijo naslovil pobudo za izvedbo dodatnih preverjanj in revizijo na kraju samem, “da se zagotovi, da sredstva EU ne bodo vložena v projekt, ki ne bi imel bistvene dokumentacije in dovoljenj, vključno s presojo vplivov na okolje”.

Od komisarke za kohezijo in reforme Elise Ferreira pričakuje preverbo vseh morebitnih nepravilnosti pri upravljanju in izvajanju tega projekta, so dodali v Vesni.

V dopisu komisarki se je Waitz po navedbah Vesne skliceval na številne “zaskrbljujoče informacije, ki jih prejema iz Slovenije v zvezi z ravnanjem Mestne občine Ljubljana, glavne upravičenke do EU sredstev za projekt”.

Kot je še zapisal, številna poročila kažejo na tveganje za delovanje sistemov upravljanja in nadzora ter porajajo dvom v zakonitost aktov, ki so jih izdajali nacionalni organi, odgovorni za spoštovanje okoljskih standardov in varstva pitne vode. “Meni, da je nujno, da tak projekt poteka le ob temeljiti presoji vplivov na okolje,” so poudarili v Vesni.

Potem ko je Waitz napovedal, da bo Evropski komisiji o projektu zastavil nekaj vprašanj, je ljubljanski župan Zoran Janković na torkovi redni novinarski konferenci dejal, da je to njegova pravica, prav tako je dejal, da ne oporeka obisku predstavnikov komisije. “Projekt je transparenten, lahko ga pogledajo,” je dejal.

Kritiki projekta trdijo, da predstavlja veliko grožnjo pitni vodi, poleg tega pa da poteka brez dovoljenj. Zaradi projekta je v Ljubljani potekalo več protestnih shodov. K začasni ustavitvi je nedavno pozvala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Protest kmetov proti kanalu C0 Protest kmetov proti kanalu C0
Borut Živulović/BOBO
Protest kmetov proti kanalu C0 Protest kmetov proti kanalu C0
Borut Živulović/BOBO
Borut Živulović/BOBO
Gradnja kanala C0 Gradnja kanala C0
Žiga Živulovič jr./BOBO
Kanalizacija C0 Kanalizacija C0
Borut Živulović/Bobo
Kanalizacija C0, kanal Kanalizacija C0, kanal
Borut Živulović/BOBO
Kanal C0 Kanal C0
Borut Živulović/BOBO
Protest kmetov proti kanalu C0 Protest kmetov proti kanalu C0
Borut Živulović/BOBO

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje