Kandidat za viceguvernerja Dolenc obljublja sledenje blaginji ljudi

Slovenija 19. Okt 202212:07 0 komentarjev
Primož Dolenc
Borut Živulović/Bobo

Kandidat za viceguvernerja Banke Slovenije Primož Dolenc je na javni predstavitvi v predsedniški palači kot vrednote delovanja Banke Slovenije in svoje ideale izpostavil profesionalnost, odgovornost, transparentnost. Sledijo blaginji ljudi, je zatrdil. Med izzivi je omenil inflacijo, pri čemer bo potrebno sodelovanje različnih ekonomskih politik.

Kot je danes izpostavil Primož Dolenc, se je za vnovično kandidaturo za mesto viceguvernerja in člana sveta Banke Slovenije odločil na podlagi odličnih izkušenj. Spomnil je, da je del vodstvene ekipe centralne banke že šest let in pol. Viceguvernersko funkcijo je namreč opravljal že do aprila letos, zdaj pa je strateški svetovalec.

V nadaljevanju je predstavil štiri temeljne mandate delovanja Banke Slovenije. Prvi je skrb za denarno politiko, ki je bila več kot desetletje spodbujevalno naravnana zaradi posledic finančne in ekonomske krize, nato pa še zaradi pandemske krize. V tej luči je spomnil na izredne ukrepe denarne politike – nizke obrestne mere ter redne in izredne odkupe vrednostnih papirjev. “Objektivni kazalci kažejo, da smo bili pri našem delu uspešni,” je poudaril.

“Zdaj so naši izzivi drugačni,” je opozoril. Vojna v Ukrajini ima namreč razsežne posledice. Gospodarstvo se je postopno začelo ohlajati, inflacija je pri okoli desetih odstotkih, kar je močno nad ciljem dveh odstotkov. “Storili bomo vse, kar je v naši moči, da se vrne v normalne okvire,” je podčrtal Dolenc.

V okviru Evropske centralne banke so že začeli višati obrestne mere, dvigi se bodo v prihodnje nadaljevali. “A treba je poudariti, da bo zaradi narave inflacije tudi tokrat potrebno sodelovanje različnih ekonomskih politik, saj je le tako mogoče znižanje inflacije v doglednem času brez negativnih posledic na družbeno blaginjo,” je dejal kandidat.

“Banke v Sloveniji danes strogo nadzorovane”

Drugi mandat Banke Slovenije je po njegovih besedah mikrobonitetni nadzor nad bankam. “Menim, da so banke v Sloveniji danes strogo nadzorovane. Imajo ustrezne procese, kreditne standarde in upravljanje. Naše ocenjevanje ključnih funkcij v poslovnih bankah je strogo, neodvisno in nepopustljivo,” je prepričan. Tudi zato po njegovih besedah nobena od bank v pandemski krizi ni zašla v težave.

Kot tretji mandat centralne banke je izpostavil makrobonitetno politiko, s katero skrbijo za stabilnost finančnega sistema kot celote, se odzivajo na sistemska tveganja in ukrepajo z makrobonitetnimi ukrepi. V času pandemije so denimo bankam omejili izplačila dobičkov, tako da so ohranjale kapital v sistemu, kar da je po eni strani povečalo varnost depozitov, po drugi strani pa omogočilo bankam nadaljnjo rast kreditiranja.

Primož Dolenc
Borut Živulović/Bobo

Pred leti pa so z makroekonomskimi ukrepi omejili splošno bančno prakso dajanja posojil po prenizkih kreditnih standardih ter s tem zavarovali finančno stabilnost sistema in preprečili osebne stiske, ki bi nastale ob nepreudarnem zadolževanju, je opisal.

Četrti mandat Banke Slovenije je po Dolenčevih besedah reševanje bank. Če pride do težav bank, lahko namreč sledijo “enormne posledice”. Zadovoljen je, da se na ravni območja evra razvijajo postopki in pravila za reševanje bank, tako da v primeru, ko pride do njih, tega ne občutijo ne varčevalci ne javne finance. V tej luči je omenil nedaven ugoden razplet dogodkov okoli Sberbank.

Poslovanje Banke Slovenije uspešno

Dolenc se je v predstavitvi dotaknil še poslovanja Banke Slovenije, ki da je ves čas uspešno. V zadnjih petih letih so ustvarili več kot 430 milijonov evrov presežka prihodkov nad odhodki, od tega so približno četrtino nakazali v državni proračun.

Predstavitev je sklenil s povzetkom strategije, ki so jo sprejeli v banki: “Soustvarjamo stabilno ekonomsko okolje za uspešnost Slovenije ter blaginjo te in prihodnjih generacij. Naš pogled je usmerjen precej vnaprej, razumevanje našega poslanstva pa je usmerjeno v blaginjo ljudi. Pri tem so vrednote našega delovanja profesionalnost, odgovornost, transparentnost, poseben poudarek pa je tudi na zeleni preobrazbi. To so tudi moji ideali, za to se zavzemam tudi osebno.”

Državni zbor mora o Dolenčevi kandidaturi glasovati najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga. Glasovanje je tajno, kandidat je izvoljen, če zanj glasuje večina ali 46 poslancev. Dolenc bo v primeru potrditve v svetu Banke Slovenije zamenjal viceguvernerko Ireno Vodopivec Jean.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!