Kandidati Vesne na konvenciji v Ljubljani

Slovenija 02. Apr 202220:08 > 22:24 0 komentarjev
Kongres stranke Vesna
Borut Živulović/BOBO

V Ljubljani je danes potekala konvencija kandidatov stranke Vesna. Kot poudarjajo, je Vesna edina prava slovenska zelena stranka, ki v ospredje postavlja prihodnost človeka in narave.

Predsednica stranke Vesna Urša Zgojznik je ob vložitvi kandidatne liste v volilni enoti Ljubljana Bežigrad povedala, da se na volitve podajajo z 80 kandidati, liste pa so polne v vseh volilnih enotah v vseh okrajih. V stranki menijo, da Slovenija potrebuje njihovo zeleno razmišljanje, in pozivajo volivce, naj glas oddajo z mislijo na prihodnost.

Njihovi kandidati so po besedah Zgojznik zelo različni, od delavcev, študentov in dijakov do raziskovalcev in doktorjev, od tega je 40 odstotkov žensk. Najmlajši je star 18, najstarejši pa 81 let. Med kandidati sta dve Slovenki leta, Petra Greiner in Zgojznikova, prejemnik Goldmanove nagrade Uroš Macerl, pevec skupine Orlek Vlado Poredoš, gorski reševalec Klemen Belhar, aktivistka za ženske pravice Jasmina Jerant, starosta slovenskih zelenih Miha Jazbinšek in častni občan občine Novo Mesto Janez Penca.

Nekoliko presenetljivo bo za Vesno kandidirala tudi Lucija Mlinarič, nekdanja članica in tiskovna predstavnica SDS. Za poslanski stolček se bo potegovala v Radljah ob Dravi. Mlinarič je lani prek Facebooka Korošce pozivala, naj podprejo vladni zakon o vodah, medtem ko sta bila zdaj predsedujoča Vesni Uroš Macerl in Urša Zgojznik med vidnimi člani skupine, ki je vodila referendumsko kampanjo proti zakonu.

V stranki menijo, da Slovenija potrebuje njihovo zeleno razmišljanje, in pozivajo volivce, naj glas oddajo z mislijo na prihodnost. Če bodo prestopili parlamentarni prag, se bodo pogovarjali z vsemi strankami, ker menijo, da gre za preveč pomembne teme. Kot je ob vložitvi kandidature dejala predsednica stranke, bi se sicer “zaradi kratenja pravic ali omejevanja demokratičnih načel” težko usedli za isto mizo s trenutno vladajočo koalicijo, a v tem trenutku ne želijo biti izključevalni.

Kandidati Vesne so se v minulih dneh začeli obiske na terenu, ki jih bodo nadaljevali tudi v nadaljevanju predvolilne kampanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!