Kandidaturo na aprilskih volitvah napoveduje tudi Ivan Gale

Slovenija 18. Feb 202214:53 > 15:00 9 komentarjev
Ivan Gale
BOBO

Žvižgač Ivan Gale napoveduje, da bo kandidiral na aprilskih državnozborskih volitvah. Končne odločitve o tem, na kateri listi se bo podal v tekmo za poslanski stolček, še ni sprejel. Ne izključuje niti možnosti, da bi ustanovil novo stranko.

Žvižgač Ivan Gale ne skriva, da ga mika funkcija poslanca. Tako nam je danes potrdil, da namerava kandidirati na aprilskih volitvah, o tem, na kateri listi bo nastopil, pa se še ni dokončno odločil. Izpostavil je tri možnosti. Ena od njih je, da bi ustanovil novo stranko. Prepričan je, da je za to do volitev še dovolj časa in da bi mu uspelo zbrati dovolj ljudi tako za ustanovitev stranke kot za oblikovanje kandidatne liste.

Na vprašanje, ali ne bi s tem prispeval k še večji drobitvi levosredinskega političnega prostora, je odgovoril, da je vsaka od obstoječih strank enkrat vstopila v to igro. “Vsakdo ima možnost, da ne vloži kandidatne liste, pa ne bo drobljenja,” je dejal. Ob tem je dodal, da bi se število tekmecev zmanjšalo tudi v primeru, če bi stranke koalicije KUL oblikovale skupno listo.

Kot drugo možnost za vstop na politični parket Gale omenja, da bi – po zgledu Roberta Goloba – prevzel vodenje katere od obstoječih strank. Kot nam je dejal, nekaj tovrstnih ponudb ima, iz katerih strank so prišle, pa ni želel razkriti. Dejal je le, da gre za manj prepoznavne stranke. Kot pozitivno plat morebitne takšne odločitve je izpostavil, da bi se izognil možnim zapletom pri registraciji nove stranke.

Tretja opcija, ki jo je navedel Gale, pa je vstop v katero od obstoječih strank in torej kandidatura na njeni listi. Tudi danes je ponovil, da se ne bo odločil za nobeno od parlamentarnih strank, in dodal, da sta mu “simpatični” Vesna in Pirati. Po Galetovih navedbah so ga v svoje vrste vabili v Dobri državi, a so se pogovori končali, ko se je ta začela pogovarjati o povezovanju z Lide Igorja Zorčiča. “S tistimi, ki so sodelovali v Janševi zgodbi, ne bom sodeloval,” poudarja Gale.

V igri tudi Golobova stranka

Še vedno je po njegovih besedah tudi odprta možnost, da se pridruži Golobovemu Gibanju Svoboda. Spomnimo, da je Gale nastopil skupaj z Golobom na javni tribuni z naslovom “V kakšni državi želimo živeti?”, ki jo je sredi lanskega decembra pripravilo društvo Bodi sprememba.  Kasneje Gale sicer ni skrival nezadovoljstva, ko sta v Golobovo stranko vstopila poslanca Jurij Lep in Janja Sluga, ki sta leto dni sodelovala v Janševi koaliciji. Zlasti oster je bil do Janje Sluga, ki da ga je kot vodja poslanske skupine SMC večkrat diskreditirala in v razpravi o nakupu zaščitne in medicinske opreme podpirala ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška. Tako je Gale pred tremi tedni na Facebooku zapisal, da ne more ostati ravnodušen, ko se ime Janje Sluga pojavlja v potencialno novi zgodbi, ki naj bi gradila na vrednotah. “Kdor potrebuje eno leto (ob vseh jasnih signalih rušenja demokracije) za izstop iz vlaka norosti, nepotizma in korupcije, ne bi smel dobiti prav nobenega političnega priznanja,” je navedel Gale.

Dokončno odločitev, kako se bo podal v tekmo za poslanski stolček, naj bi sicer najbolj znan slovenski žvižgač sprejel v dveh tednih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje