Kangler: Nisem vplival na kadrovsko politiko policije

Slovenija 21. Jan 202209:45 > 16:11 1 komentar
Franc Kangler
Borut Živulović/BOBO

Preiskovalna komisija, ki preiskuje sume političnega vplivanja v delo policije, je zaslišala državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Franca Kanglerja. Poslance je zanimalo predvsem kadrovanje v policiji, zamenjave vodstva in imenovanje delovne skupine za migracije. Kangler je na očitke odgovoril, da sam ni vplival na kadrovanje, vlada pa je na predlog ministra imenovala zgolj generalnega direktorja.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler je najprej predsedujočemu Rudiju Medvedu (LMŠ) očital, da bolje pozna razmere v policiji kot on in da ima informacije, ki jih sam nima.

Na vprašanje o kadrovanju v policiji je Kangler odgovoril, da generalnega direktorja na predlog ministrstva imenuje vlada, generalni direktor pa je vsa nadaljnja imenovanja opravil zakonito.

Ustanovitev skupine za migracije predlagal Hojs

Glede skupine za migracije je Kangler povedal, da je ustanovitev predlagal minister Aleš Hojs. “Bila je ocena, da je nujno imeti delovno skupino, ki se bo ukvarjala z migracijskimi tokovi,” je dodal.

Medveda je zanimalo, ali je ministrstvo posredovalo nekdanjemu vršilcu dolžnosti Andreju Juriču spisek zaposlenih, ki bodo delo opravljali v tej skupini. “Tega nisem storil, na kadrovskem področju se nisem usklajeval ali dajal priporočil. To je stvar generalnega direktorja,” je odgovoril Kangler. Dodal je oceno, da gre za visoko profesionalno skupino.

Zavrnil je navedbe, da skupina ne ve, kaj natančno naj bi počela. “To ne drži. Vlada vsake tri mesece sprejme poročilo,” je dejal. Poudaril je, da je vodja skupine Vlado Maksimovič predlagal izplačilo delovne uspešnosti na podlagi povečanega obsega dela. “Ugotovitve delovne skupine so zelo pomembne za delo policije,” je dejal Kangler.

Rudi Medved
Matej Grah/DZ

V to delovno skupino je vlada imenovala tudi Davida Antoloviča, kar naj bi storila mimo vedenja generalnega direktorja. “Osebno Antoloviča ne poznam,” je rekel Kangler in dodal, da ne pozna njegovih sposobnosti.

Medveda je zanimalo, ali je sedanjo vodjo skupine Maksimoviča predlagal Kangler. “V kabinet ministra je bil kot sekretar povabljen na moj predlog,” je povedal sekretar in poudaril, da je politično aktiven v stranki SD. “Hojsa glede na njegovo strokovnost to ni zmotilo,” je dodal.

Predsedujočega je zanimalo, s čim se skupina ukvarja, Kangler pa mu je predlagal, naj o tem povpraša Maksimoviča. Kangler je izpostavil, da njihove analize koristijo tako policiji kot vojaški obveščevalni službi in Slovenski varnostno-obveščevalni službi. Uporablja pa se jih tudi v mednarodnem sodelovanju.

Kangler je zanikal navedbe, da bi bil kriv za zaplinjanje Ljubljane med protesti.

“Kot državni sekretar nisem vplival na kadrovsko politiko”

Ali je bil vaš cilj zamenjati vse, ki jih je imenovala prejšnja direktorica Tatjana Bobnar, je vprašal predsedujoči. “Sploh ne vem, koga vse je zamenjala Bobnar,” je odgovoril Kangler. Izpostavil je imenovanje Danijela Lorbeka, ki ga je Travner imenoval za šefa uniformirane policije. Navedel je, da je bil Lorbek vpleten v nekatere procese proti njemu. “To je dokaz, da kot državni sekretar nisem vplival na kadrovsko politiko,” je dejal.

Anton Travnar je Bobnar ob primopredaji povedal, da je od politike dobil pogoj za zasedbo delovnega mesta direktorja policija, da zamenja direktorja NPU Darka Muženiča in direktorja uprave kriminalistične policije Boštjana Lindava. Ali ste vi postavili ta pogoj,” je zanimalo Medveda. “Niti slučajno,” je odgovoril Kangler in dodal, da ne verjame, da bi Travner to povedal. “Vsakemu direktorju je treba pustiti, da opravi svoje delo,” je še rekel.

dejan kaloh
Matej Grah/DZ

Kangler je potrdil, da je obiskal Ivana Simiča na sedežu finančne uprave. “Ali ste se dogovarjali o premestivi Lindava iz policije na Furs,” je zanimalo Medveda. “Odločno zanikam, da bi bil tam zaradi Lindava. Simič je moj dober prijatelj. Ta dan ga nisem obiskal kot prijatelja,” je odgovoril. Navedel je, da so želeli spremeniti način izplačila plač policistom. To, da Lindav ne ve, kdo ga je napotil k Simiču, Kangler ocenjuje kot smešno.

Na vprašanje, ali sta šef uprave kriminalistične policije Vojko Urbas in direktorica NPU Petra Grah Lazar po njegovem nareku zaposlila kriminalista Boruta Franca, je Kangler odgovoril, da Franca ne pozna. Zavrnil je tudi navedbe, da bi zahteval premestitev Deana Juriča iz mesta vodja primorskih kriminalistov na avtocestno policijo.

Poslance so zanimale tudi navedbe, da naj bi Kangler na delo policije pritiskal v zadevi Marina, od takratnega direktorja policije Andreja Juriča naj bi zahteval ukrepanje. Kangler je zavrnil navedbe, da bi bil eden glavnih akterjev Jože Kojc, njegov prijatelj. Kojc je Hojsu poslal dopis o nepravilnostih v postopku. “Nisem storil ničesar drugega kot to, da sem zadevo odstopil direktoratu za policijo,” je dejal. Izpostavil je očitke, da je policija nekatere preiskave v tem primeru izpeljala nezakonito.

preiskovalna komisija
Matej Grah/DZ

Na vprašanje, ali je Urbasu naročil, naj mu iz mariborske politične uprave poročajo o opravljenih kriminalističnih preiskavah in pričah, je Kangler odvrnil, da se z Urbasom pogovarja zgolj o operativnih zadevah, kot je nabava opreme.

Spregovorili so tudi o primeru odpovedi policista zaradi spolnega nadlegovanja, ki so ga nato pod vodstvom Urbasa ponovno zaposlili in pri tem zaobšli negativno oceno varnostnega tveganja. Kangler je dejal, da tega primera na pozna. “Večkrat imam osebno pomisleke, ko se nekoga varnostno preverja. Nimam dostopa do tega, a med zaposlenimi slišim, da se preverja na podlagi všečnosti,” je rekel Kangler.

O tem primeru je Kanglerja povprašala tudi Nataša Sukič, ki jo je zanimalo, ali je kdo izvajal pritiske na vodjo sektorja za notranje zadeve Franca Pavlina, da bi popravil varnostno oceno za Škelzena Bajramija. Kangler je odgovoril, da se s podtikanji ne ukvarja.

Medveda je glede na minule policijske postopke zoper Kanglerja zanimalo, ali lahko funkcijo državnega sekretarja opravlja objektivno. “Do tega trenutka sem nedolžen,” je poudaril Kangler. “Slovenski policisti me cenijo in spoštujejo, ker vedo, da se borim zanje,” je rekel in dodal, da se v operativo ne spušča.

Matjaž Nemec, Maša Kociper
Matej Grah/DZ

Nemec: Navedbe, da ste se prvi ukvarjali s plačami, ne držijo

Kangler je med zaslišanjem večkrat povedal, da se je prvi ukvarjal s plačami in opremljenostjo policije. Poslanec SD Matjaž Nemec ga je opozoril, da to ne drži.

Nemca je zanimalo, kaj ve o diskreditaciji kriminalista, ki naj bi si od nekoga izposodil denar za navidezni nakup droge in ga ni vrnil. “Primer poznam. Name se je obrnila stranka, dobila sva se v Mercatorju. To sem si zapisal in odstopil direktoratu,” je odgovoril Kangler. Kdo je ta posameznik, Kangler ni vedel odgovoriti, a je dejal, da to piše v dokumentu. Nemec je državnemu sekretarju očital, da je z odpiranjem vrat kriminalcu, kot ga je poimenoval Kangler, ki mu je dal informacije o domnevnem izposojanju denarja, škodoval karieri kriminalista, saj se je izkazalo, da so informacije lažne.

Poslanca SD je zanimalo še, ali je zahteval ukrepe zoper kriminalistov NPU, ki so se ukvarjali s postopki zoper protestnike. Kangler je to zavrnil. Prav tako je Kangler zavrnil navedbe, da je posegel v podelitev priznanja policistu zgolj zato, ker se je policist ukvarjal z njegovim pregonom. Zavrnil je tudi navedbe, da bi njegova nečakinja dobila mesto kriminalistične inšpektorice, saj da nečakinje sploh nima.

Kangler: Nisem zaznal, da bi se politika vpletla v delo policije

“Ob ministru Hojsu ste arhitekt, snovalec politik, ste soodgovorni za dogajanje v policiji,” je povedala poslanka Levice Nataša Sukič in povprašala Kanglerja, kje vidi razloge za padec zaupanja v policijo. Na to je državni sekretar odgovoril, da številne ovadbe pri večjih kriminalnih dejanjih ostajajo v predalih.

Sukič je zanimalo tudi, zakaj je v javnost prišla informacija o tem, da bodo opravljene hišne preiskave pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku. Kangler je na to odgovoril, da informacije o hišnih preiskavah niti generalni direktor policije Travnar ni vedel dan pred tem. “Operativca, ki je skrbel za to, morate vprašati, zakaj je prišla informacija v javnost,” je rekel.

Sukič je zanimal tudi opomin pred odpovedjo, ki ga je po ukrepanju zoper rumene jopiče na protestih dobil nekdanji direktor policijske uprave Ljubljana Boštjan Glavič. Kangler je odvrnil, da vsebine opomina ne pozna. “Zakaj je zahteval premestitev iz Policijske uprave Ljubljana v Tacen, ne vem. Slišal sem, da iz osebnih razlogov,” je dodal.

“Do tega trenutka še nisem zaznal, da bi se politika neposredno vpletla v delo policije,” je povedal Kangler. “Ne jaz ne Hojs ne drug državni sekretar, nismo vplivali in nismo kadrovali,” je rekel. Zanikal je, da bi bila Grah Lazar prijateljica z Rokom Snežičem. “Zaskrbljen sem, nad tem, da problematizirate zamenjavo dveh ali treh oseb, kar eksplicitno kaže na to, da so te osebe bile močno vpete v vaš politični prostor,” je še povedal Kangler. Poudaril je, da ni dokazov o političnem kadrovanju v policiji.

“Dokaz, da ni vse čisto, je, da je bil Muženič odstranjen nezakonito,” je odgovorila Sukič. “Če je direktor kršil zakon, je na ministru objektivna odgovornost, da uredi, da je zakonito,” je dodala. To po njenih besedah posredno kaže na politično vplivanje. Kangler pa je odvrnil, da bi bilo nezakonito, če bi se on ali Hojs vpletla v kadrovski postopek.

nataša sukič
Matej Grah/DZ

Sukič je zanimalo še, ali so bili ukrepi na protestih 5. oktobra sorazmerni. “To bo lahko odgovoril generalni direktor policije ali tisti, ki je te ukrepe odredil,” je odgovoril Kangler.

Poslanec SDS Dejan Kaloh je navedel, da vmesno poročilo preiskovalne komisije kaže, da ni bilo evidentirano, da bi državni sekretarji, minister ali predsednik vlad dajali policiji neposredna navodila.

Medved: Izvršna oblast podcenjuje delo komisije

Predsednik preiskovalne komisije Medved je po zaslišanju v izjavi za javnost dejal, da je Kanglerjevo zaslišanje pokazalo, da izvršna oblast podcenjuje delo komisije. Po njegovih besedah se je Kangler do preiskovalne komisije vedel zelo arogantno. “V bistvu pa je skozi skoraj štiriurno zaslišanje s svojimi odgovori in izleti na najrazličnejše teme, ki z delovanjem preiskovalne komisije niti nimajo nobene zveze, le še potrdil tisto, do česar se je komisija doslej dokopala.”

In sicer, da gre v primeru delovanja slovenske policije za izrazito politično vpletanje v njeno delo, politično kadrovanje in vmešavanje politike v predkazenske postopke, je dejal Medved. To so sicer potrdili tudi v vmesnem poročilu preiskovalne komisije, ki ga bo državni zbor obravnaval konec meseca.

STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje