Kaos na cestah: kakšne rešitve je ministrica Bratušek predstavila poslancem

Slovenija 20. Nov 202314:38 4 komentarji
vlada na novembrski redni seji
Foto: Matija Sušnik/DZ

Poslanci SDS so ob začetku novembrske seje infrastrukturno ministrico Alenko Bratušek povprašali o stanju v prometu. Opozorili so na vedno večjo gnečo, nezadosten javni potniški promet in stanje konkretnih infrastrukturnih projektov. Kakšne rešitve pripravlja vlada in kako bi zagotovila pretočnost na cestah?

Poslanci SDS so ministrici za infrastrukturo Alenki Bratušek zastavili več vprašanj o infrastrukturnih projektih in varnosti na cestah.

Poslanec SDS Rado Gladek je opozoril na gnečo in zastoje na cestah. Poudaril je, da trenutno rešitev ni na vidiku, in ministrico povprašal, kdaj lahko pričakujemo normalizacijo stanja. Bratušek je izpostavila, da bi gnečo na primorski avtocesti lahko izboljšal izvoz Log-Dragomer, ki se trenutno gradi. Spomnila je, da Dars predlaga vzpostavitev tretjega pasu na štajerki in primorki. Dars je obenem pripravil razpis za sekcijsko merjenje hitrosti, kar bi lahko vodilo k umirjanju prometa, je povedala Bratušek.

Poudarila je, da je v pripravi nabor ukrepov, ki bi lahko v prihodnjih dveh letih izboljšali pretočnost prometa na najbolj problematičnih odsekih. Posebno delovno skupino imajo tudi v sodelovanju z Luko Koper.

Bratušek je ob tem poudarila, da se je promet od 2015 do 2022 povečal za 19 odstotkov. “Jasno je, zakaj imamo toliko zastojev. Samo s širitvijo avtocest teh zastojev ne bomo odpravili. Morali bomo več uporabljati javni potniški promet. Pogledati, kako lahko optimiziramo delo od doma,” je dodala.

Poslanec Gladek je ob tem opozoril na situacijo v javnem prometu. Zanimalo ga je, kdaj bomo kolesarjenje prepoznali kot pomemben element trajnostne mobilnosti in kdaj bomo posodobili železniški promet tako, da bo mogoče vedeti, koliko zamude ima vlak. Ministrica se je z navedenim strinjala in dodala, da so ukrepi v pripravi ter da jih morajo pripraviti do konca leta.

Prednostna naloga je sanacija, nekateri projekti bodo morali počakati

Tako je vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec ministrico povprašala o projektih v občini Šentjur. “Ni res, da se ne dogaja nič,” je odgovorila ministrica. Poudarila je, da bodo v prihodnjih dveh letih dali prednost projektom na območjih, ki so bila poplavljena. “Marsikateri projekt se bo za pol leta, leto ali leto in pol premaknil,” je dejala.

Vendar se sredstva za varnost na cestah ne zmanjšujejo, je Bratušek poudarila v odgovoru Dejanu Kalohu (SDS), ki se je v vprašanju osredotočil na Selnico ob Dravi, kjer nimajo pločnika. Strinjala sta se, da smo vsi odgovorni za varnost na cestah.

Jožefa Lenarta (SDS) je zanimala rekonstrukcija nevarne ceste v naselju Zamušani. Ministrica je pojasnila, da potekajo usklajevanja glede kolesarske steze. “Črne točke, kjer se dogajajo smrtne prometne nesreče, je treba obravnavati prednostno.”

poslanska skupina SDS na novembrski redni seji DZ
Foto: Matija Sušnik/DZ

Maljevac: Denar za investicije v pomurske domove za starejše zagotovljen

Poslanec NSi Jožef Horvat je na ministra za solidarno prihodnost Simona Maljevca naslovil vprašanje o dolgotrajni oskrbi. Horvat je opozoril na položaj Pomurcev, ki so nameščeni v domovih za starejše na Hrvaškem. “V Pomurju je trenutno 1.303 postelj,” je odgovoril minister. Dodal je, da je v teku več investicij, za katere je denar že zagotovljen.

Na vprašanje vodje poslanske skupine Svoboda Boruta Sajovica o sanaciji po avgustovskih poplavah je Bratušek, ki opravlja tudi funkcijo ministrice za naravne vire, odgovorila, da na vodotokih ostaja odprtih 230 delovišč. Na njih skupaj dela 1.592 oseb. Na ministrstvu si želijo, da bi se dela končala v dveh mesecih. Dodala je, da so popolne zapore cest odpravili v dveh mesecih, šlo je za okoli 500 kilometrov cest.

Več opozicijskih poslanskih vprašanj ostaja neodgovorjenih

Vodja poslanske skupine SDS Godec je opozorila, da opozicija na številna vprašanja ali pobude bodisi ne dobi odgovora ali pa so vprašanja zavrnjena. Tako je navedla, da neodgovorjenih ostaja 21 pisnih opozicijskih poslanskih vprašanj. Najstarejše vprašanje je o demografski problematiki, na katero bi vlada morala odgovoriti do 15. maja letos.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je nato vlado pozvala, naj na vprašanja vendarle odgovori. “S tem se kaže odnos med institucijami. Kot predsednica DZ pričakujem, da bo to odnos spoštovanja,” je dodala.

Urška Klakočar Zupančič
Foto: Matija Sušnik/DZ

Premier bo na vprašanja odgovarjal v četrtek

Tokratno redno sejo je državni zbor začel s poslanskimi vprašanji ministrom vlade Roberta Goloba. Premier bo medtem nanje odgovarjal v četrtek, saj bo zaradi operacije kile predvidoma do srede bolniško odsoten.

Vprašanja premierju na novembrski seji se bodo nanašala na ukrepe vlade ob povečanem številu nezakonitih prehodov meje, izvajanje zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti ter aktualno dogajanje na Bližnjem vzhodu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje