“Kar se je zgodilo na STA, naj bo v opomin in opozorilo”

Slovenija 18. Maj 202116:29 > 19. Maj 2021 08:56
STA
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Direktor Urada Vlade RS za komuniciranje je Evropskemu združenju tiskovnih agencij poslal sporočilo, v katerem je pojasnil okoliščine razrešitve Boruta Meška s položaja odgovornega urednika Slovenske tiskovne agencije (STA).

“Tudi mi bi sicer raje videli, da se stvari, ki so se dogajale na Slovenski tiskovni agenciji, ne bi nikoli zgodile. Žal pa so se zgodile in so lahko vsem v opomin in opozorilo, da se kaj takega ne bi nikoli več zgodilo,” so Evropskemu združenju tiskovnih agencij sporočili iz Urada vlade RS za komuniciranje (UKOM). 

Eden najbolj grobih in brutalnih obračunov

V pismu nadaljujejo z opisom nastopa mandata direktorja Bojana Veselinoviča na STA leta 2009 in njegovih prvih potezah, med katere sodi tudi razrešitev tedanjega odgovornega urednika Boruta Meška.

“Obračun, ki se je končal skrajno tragično, velja za enega najbolj grobih in brutalnih obračunov politike z novinarji v času demokratične Slovenije,” je direktor Ukoma Uroš Urbanija zapisal v sporočilu. Spomnili so, da je Slovenska tiskovna agencija kmalu po nastopu mandata Veselinoviča objavila intervju Ljubom Sircem, kar naj ne bi bilo po volji novega direktorja.

Bojan Veselinovič STA
BOBO

Veselinovič vršil izjemne pritiske na STA

“Dan po objavi intervjuja, točneje 21.4. me je od zgodnjih jutranjih ur Veselinovič zasul s številnimi zahtevki po pojasnilih, ki so po elektronski pošti časovno prihajali ob: 00:06, 00:09, 00:27, 12:32 (dva vsebinsko različna zahtevka!), 12:34, 14:59, 15:12. ,” je dogajanje po objavi javno pojasnil Meško.

V pismu Evropskemu združenju tiskovnih agencij nadaljujejo, da se je direktor Veselinovič s tem vmešaval v uredniško politiko in vpletal v novinarsko delo, kar je strogo nedopustno.

Veselinovič je prav tako odgovornemu uredniku med njegovo bolniško odsotnostjo poslal odpoved delovnega razmerja. V pismu so poleg tega spomnili, da je Meško nekaj mesecev za tem zaradi hude bolezni umrl.

“Prepričani smo tudi, da vam je lahko povsem jasno, zakaj direktor Veselinovič ni samo razrešil tedanjega odgovornega urednika, ampak mu je na bolniško posteljo poslal tudi odpoved delovnega razmerja. In to ob veliki podpori tedanje vladajoče Socialdemokratske stranke,” so še zapisali v pismu. Zaključili so z vprašanjem, kaj si ob tovrstnih postopkih lahko mislijo drugi novinarji: “Kakšno je bilo to sporočilo ne le za novinarje Slovenske tiskovne agencije, ki bi si morda drznili drugače razmišljati od direktorja, ampak tudi za vse ostale novinarje v državi?”

 

Komentari

Vaš komentar